Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vasarā tomēr būs slēgta

Līga Vīksna

2015. gada 10. aprīlis 00:00

1459

Alūksnes novada domes saistošajos noteikumos par sociālajiem pakalpojumiem pēc plašām deputātu diskusijām tomēr netika iekļauti grozījumi par pašvaldības nakts patversmes darba laiku. Sociālais dienests rosināja noteikt, ka patversme strādā visu gadu, tomēr deputātu vairākums bija pretējās domās.


Alūksnes novada domes komitejās un sēdē martā izskatīja šo jautājumu, starp deputātiem raisot viedokļu apmaiņu.

Nav savu māju
Šobrīd nakts patversme pakalpojumus Alūksnes novadā sniedz tikai no 1.oktobra līdz 30.aprīlim, pārējā laikā tā ir slēgta. Arī pagājušajā vasarā patversme bija slēgta. Ja patversmes darbība būtu jānodrošina arī vasarā, no pašvaldības budžeta tas prasītu papildus 11 946 eiro, jo Sociālā dienesta budžetā nauda tam šobrīd nav ieplānota. Uzturoties nakts patversmē, personai jāveic līdzmaksājums – 0,57 eiro centi par nakti. Sākotnēji patversmē var uzturēties trīs mēnešus, bet ir iespējams šo laiku arī pagarināt. Aprīļa sākumā patversmē bija 11 personas: 4 no Alūksnes, 2 no Mārkalnes, 1 no Annas, 2 no Jaunalūksnes, 2 no Ziemera. Alūksnes novada Sociālā dienesta vadītājas vietniece Vija Vārtukapteine norādīja – 9 no šīm personām pēc patversmes slēgšanas nebūšot vasarā citas dzīvesvietas, kur apmesties.
“Starp šīm personām ir gan invalīdi, gan cilvēki, kuriem sava māja ir avārijas stāvoklī vai sabrukusi. Ir arī tādi, kuriem vispār nav savas mājas, dzīvokļa. Dažas personas nevar dzīvot savā līdzšinējā dzīvesvietā, jo tur pret viņiem pielieto vardarbību. Ir tādi, kuri izlikti no savas dzīvesvietas ar tiesu izpildītāja lēmumu. Kopumā situācija ir diezgan drūma, jo ir cilvēki, kuriem patiesi nav savu māju,” raksturoja V.Vārtukapteine.

Par īrniekiem neizvēlas
No šīm 11 personām 3 ir uzrakstījušas iesniegumus pašvaldības Dzīvokļu komisijai un vēl 3 jau ir dzīvokļu rindā. “Pieredze rāda – ja šīs personas kaut kur īrē dzīvojamo platību, tad nespēj veikt komunālos maksājumus, jo nav līdzekļu: ir ļoti mazi ienākumi. Zinot viņu stāvokli, saimnieki arī viņus neņem par īrniekiem. Sociālajam dienestam ir pienākums,  ja personas nāk un prasa pakalpojumu par dzīvesvietu, sniegt atbildes un palīdzību. Noteikumi paredz: ja personai nav mājokļa, pašvaldībai ir jāpiedāvā nakts patversme, informācija, konsultācijas un pat vienreizēja materiāla palīdzība. Katram ir savs dzīvesstāsts, un to, kas ir bijis, vairs nevar atgriezt,” sacīja V.Vārtukapteine. Viņa uzsvēra – starp patversmes klientiem ir arī pozitīvi piemēri, kad cilvēki atrod pastāvīgu dzīvesvietu.
Alūksnes novada Sociālā dienesta vadītāja Regīna Kalniņa norādīja – no šiem 11 cilvēkiem visi nav tādi, kuri neko nav gatavi darīt savas dzīves apstākļu uzlabošanā. “Ir cilvēki, kuri cenšas atrast darbu, strādā gadījuma darbus. Jāuzsver, ka patversmē personām nodrošina tikai vakariņas. Daļa saņem garantētā minimālā ienākuma pabalstu, daļa – invaliditātes pensiju. Pagājušās vasaras pieredze liecina, ka daļa šo personu atrada pagaidu dzīvesvietu dārza mājiņās pie draugiem, paziņām, daļa devās uz pagastu saimniecībām veikt darbus lauksaimniecībā vai citur. Daļa rudenī atkal atgriezās patversmē, bet ne visi,” sacīja R.Kalniņa.

Par 3 personām mazāk 
“Šie cilvēki ir atraduši iespēju, ka patversmē par brīvu var saņemt ēdināšanu, atrasties siltumā, maksājot nelielu līdzmaksājumu, bet pārējo laiku pavada, lietojot alkoholu, un vēl nokļūst slimnīcā! Ja tā turpināsies, tad nākamgad dabūsim ierīkot otru patversmi. Cits jautājums ir par personām, kas īslaicīgi nonāk krīzes situācijā, bet patversme nevar būt pastāvīgā dzīvesvieta,” uzskata deputāte  Maruta Kauliņa. Viņa arī jautāja, kā mainījusies situācija šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu. V.Vārtukapteine norādīja, ka pērn patversmē bijis par 3 klientiem vairāk – kopā 14, bet ne visi tie, kas šogad. “Pērn vasarā mums bija informācija no iedzīvotājiem, ka cilvēki guļ nakts patversmes pagraba priekštelpā kā sunīši... Ir cilvēki, kuriem patiešām nav, kur palikt, bet Sociālajam dienestam nav šobrīd vietas, kur ierādīt viņiem citu dzīvojamo platību,” uzsvēra V.Vārtukapteine.

Risinājuma šobrīd nav
Komitejas vadītājs Aivars Fomins norādīja – dārgāk izmaksās šīm personām ierādīt dzīvesvietu pašvaldības dzīvoklī, nekā apmaksāt uzturēšanos patversmē. “Sociālajam dienestam ir jārisina situācija par katru cilvēku,” sacīja A.Fomins. Novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova atzina – lielākajai daļai no šīm 11 personām nemaz nedrīkst piešķirt pašvaldības dzīvokli, jo tie netiek uzturēti, bet tiek nolaisti. “Situācija par to, kur izmitināt šādas personas, ir jārisina, jo šie cilvēki var dzīvot tikai kaut kādā uzraudzībā. Turklāt šīs personas ir arī ar savām prasībām – pagastos dzīvot nevēlas, tikai Alūksnē. Jau tagad paredzams, ka visas 11 personas vasarā patversmē nedzīvotu, jo tas ir apgrūtinājums – patversmē nedrīkst ierasties alkohola reibumā,” sacīja J.Čugunova. Novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis uzskata, ka patversme nav paredzēta šādiem gadījumiem – tie jārisina ar citiem paņēmieniem. Kādiem – par to konkrēti priekšlikumi neizskanēja. ◆

Kategorijas