Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Siltums maksās vairāk

Līga Vīksna

2015. gada 10. aprīlis 00:00

936

No maija jaunlaiceniešiem būs vairāk jāmaksā par Jaunlaicenes pagasta pārvaldes piegādāto siltumenerģiju. Sadārdzinājums nebūs mazs – par 36 procentiem megavatstundai.

No 1.maija fiziskām personām un juridiskām personām maksa par siltumenerģiju būs 60,51 eiro par megavatstundu. Fiziskām personām šai summai piemēros vēl klāt 12 procentu Pievienotās vērtības nodokli, bet juridiskām personām 21 procentu PVN. To paredz Alūksnes novada domes marta sēdē deputātu pieņemtais lēmums. Iepriekš tarifs mainīts 2011.gadā.

Ieņēmumi nesedz izdevumus
Jaunlaicenes pagasta pārvaldes saimniecības daļas pārzine Judīte Kaktiņa skaidro – pa šiem gadiem valstī ir palielināta minimālā alga, palielinājušies arī citi ar sistēmas darbības uzturēšanu saistītie izdevumi, tādēļ ieņēmumi vairs nespēj segt izdevumus. “Tarifs nebija paaugstināts kopš 2011.gada, kad to noteica 38,83 eiro apmērā. Pēdējo četru gadu laikā ir modernizēta siltumtrase, ieguldot pašvaldības līdzekļus, kas nebija mazi. Ja kurinām arī naktīs, tad tiek algoti četri kurinātāji, strādājot maiņu darbu, un visiem ir jāmaksā alga,” stāsta J.Kaktiņa.
Jaunlaicenes pagasta pārvaldes piegādāto siltumenerģiju saņem gan divas daudzdzīvokļu mājas pagasta centrā, kur ir 45 dzīvokļi, gan pārvaldes iestādes: pamatskola, bibliotēka, tautas nams, muzejs, administratīvā ēka.

Maksās vairāk
Jaunlaicenē pērn renovēja daudzdzīvokļu mājas, tādēļ iedzīvotāji par siltumu varēja maksāt krietni mazāk un vairāk naudas ietaupīt citiem izdevumiem. Līdz ar tarifa paaugstinājumu maksa par siltumu atkal būs lielāka. J.Kaktiņa gan paredz, ka tarifa palielinājumu iedzīvotāji krasi neizjutīs, jo pirms māju siltināšanas maksājuši vēl vairāk, patērējot vairāk siltuma.
“Ir ļoti liela atšķirība patērēto megavatu ziņā toreiz, kad mājas vēl nebija siltinātas, un tagad, kad ir siltinātas. Protams, patērētā siltuma apjoms ir atkarīgs arī no tā, cik barga bijusi ziema, bet, piemēram, 2011.gadā, kad mājas vēl nebija siltinātas, februārī “Dārziņu” daudzdzīvokļu māja mēnesī bija patērējusi 65,8 megavatus, 2013.gadā – 44 megavatus, bet 2015.gada februārī – tikai 27 megavatus. Savukārt vasarā siltums tiek patērēts tikai karstā ūdens uzsildīšanai divas trīs dienas nedēļā,” stāsta J.Kaktiņa.

Kad Alūksnē samazinās
tarifu?
Skatot jautājumu par siltumenerģijas tarifa palielinājumu Jaunlaicenē Alūksnes novada domes finanšu komitejas marta sēdē, deputāts Ainars Melders jautāja, kad pašvaldības akciju sabiedrība “Simone” iesniegšot Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram tarifa samazinājumu Alūksnes pilsētā. “Būsim godīgi – tarifam Alūksnē ir jāsamazinās, tas bija jāizdara jau pirms pusgada, jo “Simone” siltumtrašu rekonstrukcijā, katlumājas rekonstrukcijā no sava budžeta neieguldīja naudu,” pauda A.Melders. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norādīja, ka “Simone” pašvaldībā ir iesniegusi pārskatu par darbību 2014.gadā, ko caurskatīs, un skatīs jautājumu par tarifa izmaiņām. ◆

Kategorijas