Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo reizi norit ātruma kontroles maratons

Diāna Lozko

2015. gada 17. aprīlis 00:00

14

Šogad pirmo reizi visā Latvijā, arī Alūksnes un Apes novados, norisinājās ātruma kontroles maratons, kura laikā no ceturtdienas pulksten 6.00 līdz piektdienas pulksten 6.00 Valsts policija 24 stundas intensīvi kontrolēja atļautā braukšanas ātruma ievērošanu.

Alūksnes un Apes novados diennakti dežurēja divas Alūksnes ceļu policijas brigādes. Līdz vakardienas pulksten 15.00 abas ekipāžas kopumā notvēra 19 autovadītājus, kuri pārkāpa atļauto ātrumu un papildus vēl vairākus autovadītājus par citiem pārkāpumiem, piemēram, braukšanu bez tiesībām vai alkohola reibumā.

Daudzi zināja par akcijas norisi
Alūksnes ceļu policijas jaunākie inspektori Renārs Skangalis un Igors Šutijs vakar dienā devās braucēju ātrumu kontrolēt ceļa posmā Rīga-Sigulda-Veclaicene. Ātruma maratona idejas autori ir Vācijas ceļu policija, kas pirmo reizi šādu akciju īstenoja 2012.gadā. Šogad pirmo reizi ātruma kontroles maratonā piedalījās vienlaikus lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu. I.Šutijs šādu kampaņu vērtē pozitīvi un uzskata, ka vismaz uz šo īso laika posmu cilvēki tiek sapurināti. “Šajā dienā cilvēki arī bija uzmanīgāki, jo daudzi zināja par akcijas norisi, kā arī laikapstākļi bija diezgan slikti, ceļu klāja sniega putra, bet daudzi jau bija nomainījuši ziemas riepas pret vasaras riepām,” stāsta I.Šutijs. Viņš ir ceļu policists jau 14 gadus.

Ātrumu sanāk pārkāpt, ja aizdomājas
R.Skangalis, kurš ceļu policijā strādā 15 gadus, uzskata, ka braukšanas kultūra pa šiem gadiem nav īpaši mainījusies. “Kurš ir pārgalvīgs, tas tāds arī būs,” viņš saka un uzsver, ka visbiežākais iemesls, kāpēc cilvēki steidzas, ir darba darīšanas vai arī aizdomāšanās.
“Alūksnes Ziņu” uzrunātais autovadītājs Igors no Rīgas ceļa posmā Rīga-Sigulda-Veclaicene vakar vadāja dažādas preces, un no rīta viņa ceļi veda uz Latgali. “Bieži vien ātrumu sanāk pārkāpt, ja aizdomājas, vai arī, kad rodas azarts, jo ceļš un ātrums aizrauj. Par šo akciju biju informēts un bija pat bailīgāk braukt. Mani šodien apstādināja jau divas reizes,” teica Igors. Savukārt otrs vadītājs, ar kuru izdevās parunāt “Alūksnes Ziņām”, bija autovadītājs no Krievijas, kura vārds arī bija Igors. “Nezināju, ka šodien Latvijā ir šāda akcija. Krievijā tādas akcijas notiek, un vērtēju tās tikai pozitīvi,” viņš pauda. Abi Igori brauca, nepārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu.
Piebilstams, ka šogad trīs mēnešos visā Latvijā ievainojumus jau guvuši 814 satiksmes dalībnieki, bet dzīvību zaudējuši 39 cilvēki. ◆

Kategorijas