Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kara veterāniem pasniedz piemiņas medaļas

Līga Vīksna

2015. gada 17. aprīlis 00:00

5

Alūksnes un Apes novados dzīvojošie Otrā pasaules kara veterāni, kuri savulaik dienēja PSRS armijā, Lieldienu laikā tikās pasākumā, saņemot piemiņas medaļas „70 gadi Uzvarai Lielajā Tēvijas karā”.  

Medaļas sarūpējusi Krievijas Federācijas vēstniecība Latvijā – tās pārstāvji kopš marta apbraukā visu Latviju, lai līdz 9.maijam veterāniem pasniegtu piemiņas medaļas. Kopumā Latvijā pasniegs aptuveni 5000 piemiņas medaļu.
“Jubilejas piemiņas medaļas Lielā Tēvijas kara veterāniem tiek pasniegtas katrā piecgadē. No Alūksnes un Apes novadiem šoreiz uz pasākumu bija ieradusies lielākā daļa no 17 vēl dzīvajiem kara veterāniem, galvenokārt no Alūksnes novada. To veterānu, kuri paši nevarēja ierasties uz pasākumu, medaļas saņēma un nogādāja viņiem tuvinieki. Patīkami, ka Alūksnes novada dome neliedza atbalstu – veterānu sumināšanai par brīvu atvēlēja administratīvās ēkas lielo zāli un viesiem apmaksāja pusdienas kafejnīcā “Jolanta”. Pasākumā kā pašvaldības pārstāvis piedalījās arī Alūksnes novada domes neatkarīgais deputāts Jānis Sadovņikovs, koncertu sniedza Pededzes pagasta folkloras kopa “Labā oma”,” stāsta bijušās PSRS bruņoto spēku Alūksnes militāro pensionāru biedrības valdes  priekšsēdētājs Leonīds Konovalovs. Viņš norāda, ka tradicionāli  9.maijā pulksten 12.00 kara veterāni un viņu tuvinieki Alūksnē pulcēsies, lai noliktu ziedus iepretim Alūksnes Jaunajai pilij piemiņas vietā Lielajā Tēvijas karā kritušajiem, bet pēc tam Alūksnes kafejnīcā “Luna” būs svētku pasākums.
Latvijā, tāpat kā citviet pasaulē, Otrā pasaules kara beigas atzīmē 8.maijā, pieminot Otrā pasaules kara upurus un nacisma sagrāvi, bet 9.maijā Uzvaras dienu plaši atzīmē Krievijā. Latvijā 9.maiju atzīmē kā Eiropas dienu. ◆

Kategorijas