Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bez kūkām vairs nevar

Diāna Lozko

2015. gada 17. aprīlis 00:00

3375

Andu Cekuli no Ziemera pagasta daudzi cilvēki pazīst kā gardu kūku cepēju. Viņai ir savas receptes, kuras tiek glabātas noslēpumā, bet pirms diviem gadiem Anda ar gardajiem mājas ražojumiem sāka doties uz zaļajiem tirdziņiem, lai iepriecinātu plašāku pircēju loku.

Cer atvērt savu mājas ceptuvi
Arī Andas vecmamma cepusi kūkas, un viņa, maziņa būdama, omei palīdzējusi. “Kaut kā tas iegājās, un bez tā es nemaz nevarētu,” teic Anda, kura kūkas cep nu jau 15 gadus. “Tikai pēdējos trīs gadus nodarbojos ar to pavisam nopietni, bet agrāk kūku cepšana bija hobija līmenī. Palaikam piedalos arī kūku cepšanas konkursos. Konkursi ir laba iespēja paeksperimentēt un redzēt, vai arī citos novados kūkas tiks novērtētas,” viņa stāsta.
Anda cer kādreiz arī atvērt savu mājas ceptuvi. Pirms diviem gadiem Lauku atbalsta dienesta projektā iegādājās mikseri, izveidoja virtuvē labākas cepamās virsmas, kā arī iegādājās citas lietas, kuras nepieciešamas aktīvāka kūku biznesa uzsākšanai. Pirms diviem gadiem viņa reģistrējās kā mājražotāja un tieši pēdējos divus gadus kūkas cep vairāk. Braukāšanu pa zaļajiem tirdziņiem Anda uzsāka ar kādiem trīs kūku variantiem, bet tagad jau piedāvā astoņus. Pērn vien gan tirdziņa, gan pasūtījumu vajadzībām kopumā tika sacepts pustonnu smags kūku materiāls. Anda stāsta, ka mazāko torti var uztaisīt trīs stundās, bet ir bijis, ka dienas laikā jāsacep pat 20 kilogrami kūku.
Andai Balvos, Gulbenē un Alūksnē ir savi klienti, kuri kūkas gan pasūta, gan regulāri nāk tās pirkt zaļajos tirdziņos. “Man ir savas receptes, kuras ir raksturīgas tikai man, un cilvēki zina, ka šādu kūku nevarēs iegādāties nekur citur. Jau esošās receptes esmu uzlabojusi pa savam. Par tortēm cilvēki pastāsta saviem draugiem, paziņām, un tādā veidā par tām uzzina arī citi. Interesanti, ka ir cilvēki, kuri nedalās tālāk ar informāciju. Viņi grib, lai tikai viņiem ir kāda kūka, un, ja kāds jautā, kur tāda iegādāta, viņi nestāsta un nedod kontaktus tālāk, jo grib, lai tikai pie viņiem ciemos šo kūku var nobaudīt,” stāsta Anda.

Uzlabo vecmammas recepti
Anda nesen uzlabojusi arī kādu vecmammas senu kūkas recepti, un nu kūku klāstam pievienojusies iecienītā brūnā kūka ar ķiršiem, kuras mīkla gatavota no kefīra. “Visiecienītākās ir medus kūkas un “Napoleons”. Pašai man patīk visas tortes, bet veikala tortes gan nevaru vairs ieēst. Nesen nopirkām, bet tur ir tik daudz “E” vielu, ka uzreiz sajutāmies slikti,” stāsta Anda. Viņa atzīst, ka sociālajos tīklos nereti kāds uzjautājot, kā kāda kūka ir cepta. Ja agrāk Anda ar kūku receptēm vēl dalījās, tagad viņa receptes vairs neatklāj.
“Visizaicinošākie kūkām tomēr ir zīmējumi. Bērnu tortēm tie pārsvarā ir no dažādām populārām animācijām. Nesen bija jāuzzīmē uz tortes animācijas varonis - dzelzs cilvēks. Ļoti populārs ir Makvīns – sarkanā mašīna, taču es pārtikas krāsas cenšos izmantot ļoti maz. Tiesa, dabiskās krāsas nav tik spilgtas. Sarkanu var pagatavot gan no biešu, gan dzērveņu vai jāņogu sulas. Tā krāsu varu pagatavot arī no savām dārza ogām,” stāsta Anda. Viņa uzsver - lai arī slavenā Makvīna mašīna tad nav vairs tik spilgti sarkana, bet ir rozā, tā tomēr ir daudz dabiskāka. Kūkām tiek izmantoti arī pašmāju āboli un rabarberi. Anda atzīst, ka pašmāju āboli kūkā garšo pavisam citādāk nekā veikalā pirktie.Viņa cep arī picas ar malto gaļu, kā arī gatavo īpašu sviesta mīklu, lai picai būtu savs knifiņš. “Ja ir vēlēšanās, vajag darīt! Vēlams strādat ar dabiskiem produktiem, jo daudziem ir apnikusi veikalu ķīmija, un, lai kā arī nemainītos kūkas, tradicionālās lietas nemainās. Vēl aizvien ir populārs lauku biskvīts. Tagad gan modē nāk marcipāna glazūra, bet tas, manuprāt, vairs nav tas,” teic Anda. Viņa labprāt vēlas pamēģināt veidot arī svaigās biezpiena kūkas. “Pamanu gan, ka ziemā kūkas pērk vairāk nekā vasarā, jo vasarā daudzi grib ievērot slaido līniju un saka, ka no kūkām labāk atteikies. Toties vasara ir kāzu un izlaidumu laiks, tā ka pasūtījumi būs,” ir pārliecināta Anda. ◆

Anda iesaka

Pavisam vienkārša biezpiena bumbiņu recepte, ja sagribas kādu našķi: biezpiens – 500 grami, cukurs – 150 grami, skābais krējums – 2 ēdamkarotes, manna – 2 ēdamkarotes, 3 olas, milti – tik daudz, lai mīkla nelīp pie rokām, vaniļas cukurs, soda – pustējkarote. Visas sastāvdaļas sajauc un veido bumbiņas. Cep karstā eļļā.

Kategorijas