Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Salātu vietā - saldais ēdiens!

Līga Vīksna

2015. gada 24. aprīlis 00:00

52

“Gatavojieties - naudas jums vajadzēs daudz!”, “Braucām uz salātiem, saņēmām saldo ēdienu!”, “Šajā pusē deju ciena un atbalsta!” - ar šādiem profesionālās žūrijas atzinumiem beidzās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju kolektīvu atlases skate mūsu novadu kolektīviem.


Rezultāti ir pārsteidzoši labi! Lai gan to, kuri brauks uz svētkiem, visā Latvijā uzzinās tikai maijā, jau tagad paredzams, ka no mūsu novadiem uz svētkiem tiks gandrīz visi 24 kolektīvi.
Alūksnes un Apes novadu skolēnu deju kolektīvi kopā ar saviem pedagogiem svētkiem cītīgi gatavojušies piecus gadus – nu var baudīt darba augļus. Alūksnes Bērnu un jauniešu centra tautas deju  3. līdz 6.klašu grupas kolektīvs “Enku-drenku” (vadītāja Daiga Ozoliņa) saņēma visaugstāko novērtējumu – Laureāta diplomu (46,3 punkti). Tas ir pirmais Laureāta diploms starp bērnu deju kolektīviem Alūksnes novada vēsturē!
Žūrijā bija savas nozares profesionāļi, kas visi saistīti ar vasarā gaidāmā svētku lielkoncerta “Līdz varavīksnei tikt” norisi. Žūrijā bija Agris Daņiļevičs, Indra Ozoliņa, Ilze Mažāne, Renāte Linde un Olga Freiberga. A.Daņiļevičs uzsvēra, ka Alūksnes un Apes novados ir “nostrādājuši visi ķēdes posmi”: ģimenes, skolotāji, tērpu šuvēji un visi pārējie. “Visu šo cilvēku un pašu dejotāju veikums ir devis šo skaisto rezultātu, kas viennozīmīgi ir ļoti, ļoti, ļoti labs! Viss bija godam!” sacīja A.Daņiļevičs. Kā lielkoncerta mākslinieciskais vadītājs līdz svētkiem viņš ieteica “pastrādāt vēl pie vienas lietas” - emocijām, kas pauž dejas noskaņu.
Valstī prognozē, ka uz svētkiem tiks tikai 50 procenti dejotāju, jo konkurence ir ļoti liela, īpaši starp sākumskolēniem. Alūksnes novada Izglītības pārvaldes interešu izglītības metodiķe Inga Meirāne uzsver - Alūksnes un Apes novados šis procents noteikti būs augstāks un tikai daži netiks.


(Turpinās no 1.lappuses)
 “Manuprāt, tie kolektīvi, kuri ieguva 42-43 punktus un vairāk, tiks uz svētkiem! Prognozējams, ka divi kolektīvi no Strautiņu pamatskolas un Pededzes tautas nama 10. līdz 12.klašu kolektīvi, kuriem ir II pakāpes diplomi, uz svētkiem netiks. Bet jāuzsver, ka arī šie kolektīvi ir ļoti labi – viņiem pietrūka tikai nedaudz, lai saņemtu I pakāpes diplomu. Viņiem tās jau gandrīz ir I pakāpes, jo, caurskatot citu Latvijas kolektīvu skašu rezultātus, redzam, ka ir diezgan daudz III pakāpes un II pakāpes ar daudz zemāku punktu skaitu,” saka Inga Meirāne. Ļoti liela konkurence visā Latvijā ir 1. līdz 4.klašu grupā, tādēļ, iespējams, ka arī no šiem mūsu novadu kolektīviem, lai arī ir I pakāpes diploms, kāds netiks – visu noteiks iegūtie punkti un tas, kāda punktu robeža Latvijā tiks noteikta, kad beigsies visas skates.
Kolektīvi žūriju patīkami pārsteidza arī ar košiem un jauniem tērpiem. I.Meirāne uzteic Alūk­snes novada domi par gudru lēmumu finansējumu tērpu šūšanai atvēlēt jau 2014.gada budžetā. “Līdz ar to jau laikus varējām pasūtīt aust un šūt tērpus. Ja tas būtu atstāts šāgada budžetam, mēs nemūžam nepaspētu! Liels paldies šuvējai Helvei Kļaviņai, kura ir šuvusi tērpus lielākajai daļai kolektīvu, katru no tiem darinot ar lielu rūpību un atbildību. Paldies Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” vadītājai Renātei Pilipai, kura konsultē tērpu izvēlē. Koriem mums būs tikpat skaisti tērpi!” atklāj I.Meirāne.
Alūksnes Bērnu un jauniešu centra deju kolektīvu “Enku-drenku” vadītāja Daiga Ozoliņa svētkiem gatavo sešus kolektīvus vecumā no 1. līdz 12.klasei. Visi viņas kolektīvi ieguva I pakāpes diplomus, turklāt viens – Laureāta diplomu. “Gandarījums par uzrādītajiem rezultātiem ir ļoti liels. Laureāta diploms – tas ir kaut kas nebijis arī manā karjerā! Savā vecuma grupā mūsu kolektīvs šobrīd ir otrais labākais Latvijā!” priecājas D.Ozoliņa. Dažām vecuma grupām svētku repertuāra dejas ir ļoti sarežģītas. “Piemēram, 1.-2.klašu A grupai dejas ir ļoti sarežģītas, vecumam neatbilstošas, tāpat 3.-4.klašu A grupai. Dejas atlasa atbilstoši svētku koncepcijai, bet reizēm šķiet, ka tiek aizmirsts – tie taču vēl ir tikai bērni. Darbs ir padarīts, bērni ir centušies – turēsim īkšķus, lai visi mūsu novadu kolektīvi tiek uz svētkiem!” saka D.Ozoliņa.
Tagad skolēniem priekšā nākamais pārbaudījums - 6.maijā būs XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koru kolektīvu atlases skate, kam novada iekšējā skate būs jau šodien. ◆

Skates rezultāti

◆ Laureāta diploms: Alūksnes Bērnu un jauniešu centra (ABJC) tautas deju kolektīvs “Enku-drenku” 3.-6.klašu grupa (vadītāja Daiga Ozoliņa).
◆ I pakāpes diploms: Alūksnes pilsētas sākumskolas tautas deju kolektīvs “Pastalnieki” 1.-2.klašu grupa (Inga Meirāne), ABJC “Enku-drenku” 1.-2.klašu A grupa (D.Ozoliņa), ABJC “Enku – drenku” 1.-2.klašu B grupa (D.Ozoliņa), Malienas pamatskolas 1.-4.klašu kolektīvs (Tekla Cinglere), Ziemeru pamatskolas 1.-4.klašu kolektīvs “Vaidaviņa” (Ināra Lazdiņa), Gaujienas internātpamatskolas 1.-4.klašu kolektīvs (Gunta Briede), Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolas 1.-4.klašu kolektīvs (Aiva Vilciņa), Liepnas vidusskolas 1.-4.klašu kolektīvs (Ināra Orbidāne), Trapenes tautas nama 1.-4.klašu kolektīvs “Gatvēni” (Dace Ķelpe), Bejas pamatskolas 1.-4.klašu kolektīvs (Agris Veismanis), Gaujienas tautas nama 1.-4.klašu kolektīvs “Kastanītis” (D.Ķelpe), Alūksnes pilsētas sākumskolas 3.-4.klašu kolektīvs “Pastalnieki” (I.Meirāne), Pededzes pamatskolas 3.-6.klašu kolektīvs (Ludmila Uglovska), Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas 3.-6.klašu kolektīvs (Edīte Dauškane), Malienas pamatskolas 5.-9.klašu kolektīvs (T.Cinglere), Liepnas vidusskolas 5.-9.klašu kolektīvs (I.Orbidāne), Pededzes pamatskolas 5.-9.klašu kolektīvs (L.Uglovska), ABJC 5.-9.klašu kolektīvs “Enku-drenku” (D.Ozoliņa), ABJC 7.-9.klašu kolektīvs “Enku-drenku” (D.Ozoliņa), Liepnas tautas nama 10.-12.klašu kolektīvs (I.Orbidāne), ABJC 10.-12.klašu kolektīvs “Enku-drenku” (D.Ozoliņa).
◆ II pakāpes diploms: Strautiņu pamatskolas 1.-4.klašu tautas deju kolektīvs (Lidija Rundzāne), Pededzes tautas nama 10.-12.klašu kolektīvs (L.Uglovska).

Kategorijas