Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aug talantīga trompetiste

Līga Vīksna

2015. gada 24. aprīlis 00:00

81

Alūksnes mūzikas skolas audzēkne Linda Čemisova kopā ar pedagogu Uldi Mūrnieku un koncertmeistari Ritu Bogdanovu nesen Tallinā (Igaunija) piedalījās starptautiskajā jauno trompetistu konkursā “Trompetistu dienas 2015”.

Katrā vecuma grupā noteica pirmo trīs vietu ieguvējus, bet par labu sniegumu katrā grupā viens dalībnieks kļuva par diplomandu - L.Čemisova mājās atgriezās kā diplomande, kas Latvijā nozīmē Atzinības rakstu.

Trompetistes meitenes –
retums
“L.Čemisova Alūksnes mūzikas skolā apgūst klavierspēli, bet otro gadu arī trompetes spēli. Ar Lindu divu gadu laikā esam apguvuši to, ko citi audzēkņi nespēj četros gados, – viņai ir trompetista talants, viņa ir mans atklājums! Šobrīd viņai ir vēl tikai desmit gadu, turklāt viņa ir meitene – talantīgas trompetistes ir retums. Viņa savu varēšanu mums vēl noteikti parādīs. Paldies R.Bogdanovai par ieguldīto darbu – viņa ir labākā koncertmeistare šaipus Daugavai!” stāsta U.Mūrnieks un uzsver, ka Tallinas konkursā “nedala diplomus par piedalīšanos”.
Šogad dalībnieki pārstāvēja Igauniju, Latviju, Lietuvu, Somiju, Krieviju un Spāniju. Viņu sniegumu vērtēja starptautiska žūrija – divus gadus arī U.Mūrnieks bijis starp žūrijas locekļiem. “Linda savā vecuma grupā starp 16 spēcīgiem konkurentiem vienīgā kļuva par diplomandi – tas ir ļoti labi! Konkursos Latvijā reizēm nevar izprast, kā tiek sadalītas godalgotās vietas, bet Igaunijā viss notiek visaugstākajā līmenī un godīgi. Starp mums tuvākajām kaimiņvalstīm šis ir nopietnākais trompetistu konkurss. Tajā piedalījās arī mans bijušais audzēknis no Alūksnes mūzikas skolas Reinis Puriņš, kurš tagad mācās Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā, iegūstot 1.vietu. Kopumā šogad Latvijas pārstāvjiem šajā konkursā bija daudz godalgotu vietu,” priecājas U.Mūrnieks.

Prasmes jāparāda dažās minūtēs
U.Mūrnieks norāda, ka šogad pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvijā atkal notika valsts konkurss trompetistiem – arī tajā L.Čemisova piedalījās. “Zonas līmeņa konkursā Linda saņēma diplomu – arī tas bija patīkams pārsteigums. Alūksnes mūzikas skola nākamgad svinēs 70.jubileju. Ieskaņas koncerti sāksies jau šogad, un šajos pasākumos koncertēs arī L.Čemisova,” saka U.Mūrnieks.
R.Bogdanova atzīst, ka Alūk­snes mūzikas skolas audzēkņi “Trompetistu dienās” piedalās jau vismaz desmit gadus, jo tur ir brīnišķīga atmosfēra, konkurence un iespēja mūzikas skolu audzēkņiem gūt nenovērtējamu skatuves pieredzi. “Latvijā pēc konkursiem parasti pieejami rezultāti, uzrādot iegūtos punktus. Nevienam nav patīkami palikt pēdējam, bērni to ļoti sāpīgi pārdzīvo. Igaunijas konkursā punktus neuzrāda, ļaujot dalībniekiem, viņu pedagogiem pašiem analizēt, salīdzināt savu sniegumu un izvērtēt, kādēļ tas bijis tāds. Mākslinieks savu gleznu rada mēnešiem, bet mūziķim ir īsais brīdis uz skatuves, kad sevi jāparāda – tā ir prasme dažās minūtēs parādīt to, ko bērns mācījies mēnešiem,” saka R.Bogdanova. Savukārt Lindas mamma Silva Garā saka lielu paldies abiem pedagogiem par ieguldīto laiku, darbu un profesionālo pieeju. ◆

Kategorijas