Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Savu 36.grāmatu velta Latvijai

Diāna Lozko

2015. gada 24. aprīlis 00:00

22

Iznākusi jauna Vēsmas Kokles-Līviņas dzejas grāmata “Šī zeme kā dzintara lāse”, kurā apkopota patriotiska dzeja. Šī ir dzejnieces 36.grāmata un otrā patriotiskās dzejas grāmata.

Pirmā patriotiskās dzejas grāmata iznāca pirms pieciem gadiem. V.Kokles-Līviņa stāsta, ka viņas tēvs Eduards Kokle bija Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris, kuru 1949.gadā apcietināja un izsūtīja uz Mordoviju Krievijā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc arī viņai ir svarīgi būt patriotei un mīlēt savu dzimteni.
“Ar padomju laiku man saistās daudzas sāpīgas atmiņas. Pašreiz arī neesam droši par Krieviju. Ir svarīgi, lai vecāki, vecvecāki un skolotāji mācītu bērniem iet pa patriotisma ceļu un mīlēt savu zemi. Daudzi jaunieši aizbrauc uz ārzemēm strādāt vai mācīties, bet ceru, ka viņi atgriezīsies, lai stiprinātu savu valsti arī ar savām prasmēm,” pauž dzejniece.

Šim laikam piemērots
Sakopot patriotisko dzeju grāmatā viņu pamudinājusi izdevniecības “Vītola izdevniecība” vadītāja Ilona Vītola. “Reiz sazvanījos ar Vēsmu un nolēmām, ka būtu jāizdod jauna grāmata. Teicu, ka daudzas grāmatas ir par mīlestību un vajadzētu dzejas grāmatu par ko citu. Tā nu radās doma rakstīt kaut ko patriotisku, jo autorei jau bija ļoti daudz patriotisku dzejoļu. Arī valstī pašreiz ir tāda situācija, ka sākam dzīvot uz patriotiskākas nots un sākam uztraukties par savu valsti. Tieši tāpēc patriotiskās dzejas izdevums šķita šim laikam piemērots,” teic I.Vītola.
Grāmatā ir pašas V.Kokles-Līviņas ilustrācijas.

Plāno izdot 37.grāmatu
Drīzumā V.Kokle-Līviņa plāno izdot nu jau 37.grāmatu. “Tā būs modernākas dzejas grāmata,” viņa saka. I.Vītola uzsver, ka cilvēki ir iecienījuši V.Kokles-Līviņas grāmatas. “Vēsma Kokle Līviņa ir ļoti pozitīvs cilvēks. Viņai ir garīga enerģija, un viņa spēj sapurināties un savākties par spīti visām dzīves grūtībām. To var just arī viņas dzejoļos,” viņa saka.
Šobrīd “Vītola izdevniecībā” top dzejoļu krājums represētajiem, kurā būs arī alūksnietes Lūcijas Sāgamežas-Nāgeles dzejoļi. ◆

Kategorijas