Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Opozīcija izvērtē solīto un prasa atbildību

Mārīte Dzene

2015. gada 24. aprīlis 00:00

1914

Alūksnes novada domes opozīcijas deputāti līdz šim ir atturējušies publiski kritizēt pozīcijas deputātu pieņemtos lēmumus, kuri, viņuprāt, nav pārdomāti un izsvērti, tāpēc to īstenošana ir radījusi lieku finanšu resursu tērēšanu. Tagad partija “Alūksne un novads – mūsu zeme” gatavo materiālu, ar ko nākt klajā. Paziņojumā novada vadībai viņi ne tikai norādīs uz pašvaldības darbībā pieļautajām kļūdām, bet arī atklās, cik daudz nodokļu maksātāju naudas ir iztērēts nelietderīgi. Daļu it kā jau zināmu faktu atklāj partijas valdes pārstāvis deputāts Ainars Melders.
- Divus gadus esam rīkojušies saskaņā ar partijas vēlēšanu programmu. Daudz ko esam iebilduši un ieteikuši domes sēdēs. Iebildu arī pret to, ka SIA “Alūksnes nami” uzticēja veikt mauzoleja rekonstrukciju, jo tur nav tādu speciālistu. Tas nozīmē, ka tagad būtu jānes atbildība tiem, kuri slēdza šo līgumu un kuriem bija jākontrolē izpilde. Protams, galvenā atbildība ir šo darbu veicējiem, un zaudējumi būs jāsedz no māju uzturēšanas naudas..
- Tagad Alūksnes muzeja direktore, kas līgumu parakstīja kā darbu pasūtītāja, ir ilgstošā atvaļinājumā, bet viņas pienākumus pilda cita persona, kura savukārt nav parakstījusi ne līgumu, ne mauzoleja pieņemšanas aktu. Kas atbildēs?
- Atbildība ir jāuzņemas domes vadības politiķiem un izpilddirektorei. Turklāt mauzolejs nav vienīgais objekts, kur dārgas izmaksas nav devušas cerēto rezultātu. Daudzi jau ir aizmirsuši, ka Aleksandra paviljona pirmās atjaunošanas izmaksas bija apmēram 100 000 eiro. Un atkal tas tiek atjaunots! Ja trūkst pieredzes un zināšanu, tad nevajag ķerties pie tāda darba. Ja tomēr dara, tad ir arī jāuzņemas atbildība. Tāpēc esam iecerējuši nākt klajā ar mūsu partijas paziņojumu. Secinām, ka šīs domes politiskās vadības darbība nav nesusi pozitīvas izmaiņas, kuras tā solīja saviem vēlētājiem. Pirms pašvaldības vēlēšanām visi kaut ko solīja uzlabot, kritizējot iepriekšējās domes darbu. Šobrīd var teikt, ka atsevišķu domes pārstāvju pieļautā bezatbildība vai bezkontrole, kā arī neiedziļināšanās jautājumu risināšanā rada zaudējumus, mūsuprāt, nelietderīgi tērējot pašvaldības budžeta naudu. Jāatzīst gan, ka domes priekšsēdētājs cenšas un arī labo pieļautās kļūdas.
- Varat minēt konkrētus faktus?
- Mazliet, jo viss tiks apkopots paziņojumā. Piemēram, par paviljona “Marija” skici. Tai ir iztērēta paliela nauda, kas nebija paredzēta budžeta izdevumos, turklāt mēģina uzsākt projekta izstrādi. Arī gājēju tilta būvniecībā tiek ieguldīta liela pašvaldības nauda atšķirībā no sākotnēji plānotās, lai gan mēs jau sākumā neatbalstījām tilta celtniecību par budžeta līdzekļiem. Kaut kas nesanāk tiek atvēlēti papildu līdzekļi. Atkal nesanāca? Izdala vēl naudu. “Uz urrā” jeb sliktā kvalitātē ir izstrādāts projekts tautas namam. Ģeodēziskā izpēte vispār netika veikta, lai gan tai bija jābūt. Rezultāts ir tāds, ka sākotnējām izmaksām papildus bija jāizdala pusmiljons eiro. Ir veiktas atkāpes no projekta, tāpēc ievērojami tika palielinātas darbu izmaksas. Tiek remontēti nelieli ielu posmi, kuriem tērē milzu summas, pēc laika vēl pieliek klāt. Projektam “Uzņēmējdarbībai nozīmīgu ielu un brūža ēkas rekonstrukcija Alūksnes pilsētā” papildus pašvaldības līdzfinansējumam, kas ir 1 miljons eiro, vēl izdalīti 1,7 miljoni eiro pašvaldības naudas. Manuprāt, tā ir šķērdēšanās ar pašvaldības naudu, to visu varēja paredzēt jau sākumā. Tajā pašā laikā sūrojamies, ka trūkst naudas. Mazo ielu segumam tiek izlietots otrreizējais asfalts, no kura pēc pāris gadiem nekas labs nebūs. Mēs uzskatām, ka šīs ielas ir jāklāj ar asfalta segumu, sakārtojot komunikācijas. Slēdzam skolas novadā, jo to uzturēšana ir par dārgu. Arī par ceļu uz Malienu kādam tomēr vajadzētu uzņemties atbildību, jo tur jau segums ir izjucis. Tas nozīmē, ka darbs un nauda ir vējā. Bet par to neviens nerunā.  Alūksnes sporta zāles projektam tika izlietoti 30 000 latu, bet tagad tā tiks projektēta no jauna.
- Kāpēc labi iecerēti darbi, piemēram, grandiozais projekts “Divas ainavu parku pērles Austrumeiropā”, kurā ir paredzēta Aleksandra paviljona, mauzoleja un citu mazo arhitektūras formu atjaunošana, kā arī citu projektu īstenošana rada vilšanos un zaudējumus?
- Šiem projektiem trūkst izpildījuma. Ir jāstrādā, lai tos īstenotu. Ja tas netiek darīts, tad kādam politiskajam spēkam ir jāuzņemas atbildība. To Alūksnes domē ir uzņēmusies Zaļo un zemnieku savienība, “Vienotība” un Vidzemes partija. Pēc opozīcijas deputātu aizrādījuma dome jau ir uzlabojusi darbu atbildīgajās komisijās. Uzskatu, ka arī finansējuma ieguldījumi Tempļa kalna labiekārtošanā nav pārdomāti. Nesaku, ka tas nav vajadzīgs tāpat kā daudzas citas ieceres. Taču šādiem mērķiem varētu piesaistīt Eiropas Savienības fondu finansējumu. Piemēram, bērnu rotaļlaukums Pilssalā izmaksāja apmēram
100 000 eiro no pašvaldības budžeta. Ne sliktāks un funkcionāli līdzīgs rotaļlaukums ir Kolberģa centrā, bet tas ir būvēts par Eiropas naudu un izmaksāja nepilnus 13 000 eiro. Pieredze liecina, ka daudzas pašvaldības šādiem darbiem izmanto Eiropas naudu. Turpretim Alūksnē tiek tērēta pašvaldības nauda, ko varētu izlietot asfalta uzklāšanai mazajām ielām un komunikāciju sakārtošanai, pagastu vajadzībām, kam Eiropas finansējuma nekad nebūs. Diemžēl atsevišķu cilvēku ambīciju un iegribu dēļ tiek izmantota budžeta nauda. Jau tagad pašvaldības budžets ir saspringts – aizņēmumu atmaksai vairāk nekā 13 procenti no kopējā budžeta jau ir daudz, tāpēc uz to norādīja Izglītības un zinātnes ministrija sakarā ar paredzamo sporta zāles celtniecību. Daži definē, ka pašvaldība var aizņemties līdz 20 procentiem, bet, tos sasniedzot, atlaiž domi. Mēs nezinām, kā pildīsies budžeta ieņēmumi, tāpēc tas ir risks.
- Alūksne ir savdabīga, skaista pilsēta ezera krastā ar interesantu vēsturi un apskates objektiem, kas varētu gūt peļņu, piesaistot tūristus.
- Joprojām daudziem mūsu pilsēta nesaistās ne ar Glika, ne viņa audžumeitas Katrīnas vārdu. Ārzemēs tiek apgalvots, ka Krievijas ķeizariene Katrīna ir no Lietuvas, nevis no Alūksnes. Trūkst redzējuma, kā šo nozari attīstīt. Neviens nav jautājis, ko atbraucēji te gribētu redzēt.
- Alūksnes domē ir vairāki projekta speciālisti, ir attīstības plāni...
-  Attīstības plāni ir vispārīgi, bet vajag precīzu redzējumu – kas kur būs un kā to panāks. Ja kaut kas neizdodas, vajag atklāti pateikt – kļūdījāmies. Tas, protams, ir sāpīgi. Ir jābūt stipram, lai to atzītu. Tāpēc nereti tiek melots vai vērojami centieni attaisnoties, izvairīties. Daļēji to varētu skaidrot ar amatpersonu un darbinieku izvēli darbam. Nav viegli cilvēkiem, kuri ieņem vadošu amatu. Diemžēl parasti viņi nevēlas pieņemt padoto, kas būtu gudrāks par pašu. Tā būtu bīstama konkurence. Tāpēc izvēlas tādu, kas pakļaujas bez liekiem jautājumiem un iebildēm. Manuprāt, vajadzētu būt citādi. Ja kāds nespēj tikt galā ar saviem pienākumiem, tad pēc laika viņam vajadzētu uzticēt tādus, kas nerada grūtības vai problēmas. Tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka šis cilvēks ir lieks un nevajadzīgs. Kad jaunās domes deputāti sāka darbu, tika solīts, ka tiks vērtēta pašvaldības darbinieku kompetence. Vienīgais, ko var šobrīd teikt, štata darbinieku skaits ir palielināts, tāpēc to algām tērē par 100 000 eiro gadā vairāk. Neņemos spriest, vai tas bija vajadzīgs, taču katru gadu darbinieku skaits tiek palielināts. Iespējams, pietrūkst kvalitātes. Visu izšķir cilvēki. Taču Alūksnē darbā pieņem, nedomājot, ko cilvēks spēj, jo paši nezina, ko un kā darīt. ◆

Kategorijas