Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pasniedz roku mazajiem brāļiem

Diāna Lozko

2015. gada 24. aprīlis 00:00

43

Alūksnes novada vidusskolas 12.a klases skolnieces Lāsma Teterovska un Agija Zihmane aprīļa sākumā pie Alūksnes kluba “Cita Opera” pamanīja kādu klaiņojošu kaķēnu, kurš ļoti vēlējās cilvēku uzmanību. Meitenes, ilgi nedomādamas, nolēma kaķi glābt, un tā nav pirmā reize, kad abas jaunietes pieņēmušas lēmumu nevis vienkārši noskatīties uz situāciju, bet rīkoties.

Kaķēns nāca klāt visiem cilvēkiem
Izglābto kaķenīti, kura izrādījās aptuveni divus līdz četrus gadus veca, Lāsma vispirms aiznesa pie sevis uz mājām, lai nākamajā rītā to aiznestu uz dzīvnieku patversmi “Astes un Ūsas”. Parasti šādos gadījumos ir jāzvana pašvaldības policijai, kura arī palīdz nolemt, ko darīt ar dzīvnieku, jo katrs bezmāju kaķis nebūtu jānes uz dzīvnieku patversmi.
“Šoreiz gan nolēmām kaķi nest uz patversmi, jo tas bija jāizglābj uzreiz. Pie kluba bija arī iedzēruši cilvēki, un nav zināms, kas kādam varētu ienākt prātā. Kaķēns nāca klāt visiem cilvēkiem un ļoti vēlējās mīļumu. Pārcēlām to pāri kluba sētai, lai tā izglābtu kaķi, un zināju, ka aiznesīšu to šoreiz uz patversmi. Kaķēns arī izskatījās apslimis,” stāsta Lāsma.
Patversmē kaķenei meitenes uzreiz iedeva vārdu Opera par godu klubam, pie kura kaķene tika izglābta. Operai bija vajadzīga veselības pārbaude, un izrādījās, ka vajadzīgas vairākas veselību uzlabojošas procedūras. Nu Opera ir izārstēta un gaida atsaucamies kādu labvēlīgu cilvēku, kurš būtu gatavs uzņemties rūpes par draudzīgo kaķenīti.

Ir jāiesaistās un jāpalīdz
Abas jaunietes stāsta, ka reiz arī Alūksnē kādos krūmos dzirdējušas ņaudam kaķēnus. “Piegājām apskatīties un ieraudzījām maisu, pilnu ar maziem kaķēniem. Maisam virsū bija uzlikts ķieģelis. Vispirms noskaidrojām, kas ir kaķēnu saimniece, un aiznesām kaķēnus viņai. Tad gājām rakstīt iesniegumu Pārtikas un veterinārajam dienestam - zināju, ka šādos gadījumos var vērsties arī pie viņiem. Izrādījās, ka saimniece kaķēnus maisā bija iedevusi kādam puisim, kuram tie bija jānoslīcina, bet viņš to nebija izdarījis. Sievietei kaķēni bija jāpieņem atpakaļ, un nu tie ir dzīvi,” stāsta Lāsma.
Viņa ir dzīvnieku mājas “Astes un Ūsas” brīvprātīgā jau kopš patversmes pirmsākumiem, bet draudzene Agija patversmes darbībā iesaistījusies pirms gada. Abas jaunietes mīl dzīvniekus un uzskata, ka nelaimē nonākušajiem dzīvniekiem nedrīkst paiet garām. “Ir jāiesaistās un jāpalīdz tiem, kuri paši par sevi nevar pastāvēt. Nav pat tāda varianta, kā vienaldzīgi paiet garām un nodomāt, ka uz mani jau tas neattiecas. Šajās reizēs katram būtu jārīkojas,” uzskata Agija. ◆

Kategorijas