Aluksniesiem.lv ARHĪVS

ES izstādē "World Expo" grib parādīt sevi pozitīvā gaismā

Anna Bērziņa

2015. gada 24. aprīlis 00:00

1

Vairāk nekā 13 miljonu eiro ir summa, ko Eiropas Savienība (ES) ir atvēlējusi dalībai starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", uzskatot to par unikālu iespēju rosināt sabiedrībā diskusiju par to, kā ir iespējams pabarot visus pasaules iedzīvotājus, nodrošinot drošu un nekaitīgu pārtiku. Tas nozīmē, ka līdztekus citām valstīm savs paviljons būs arī ES. Eksperti uzskata, ka šis ir labs laiks, lai sabiedrībai ļoti pozitīvā gaismā parādītu, kā ES spēj ietekmēt iedzīvotāju dzīvi, ja runa ir par drošu pārtiku, – ņemot vērā, ka ES ir lielākā pārtikas eksportētāja un otra lielākā importētāja pasaulē.

Uzmanības piesaistīšanai
Stāsts par kādu jauno zinātnieci Silviju, kura strādā ES un studē pārtikas drošību un politiku, un Aleksi, kurš ir uzaudzis mazā ciematā un kura aizraušanās ir lauksaimniecība, nodrošinot vislabākās kvalitātes graudus un produktus vietējam tirgum, ir veids, kā ES vēlas pievērst izstādes apmeklētāju uzmanību. Šo izveidoto tēlu uzdevums ir animācijas filmā parādīt, kā sadarbojoties ir iespējams nonākt pie labāka rezultāta. Izstādes pamatfokuss šogad ir pārtika un tās nozīme ilgtspējīgas globālās attīstības nodrošināšanā, attiecīgi ES mērķis ir parādīt, ka, strādājot kopā gan politikas veidotājiem, gan pārtikas industrijai un sabiedrībai, var panākt labāku rezultātu, stāsta Kopīgā pētniecības centra (JRC) direktors Deivids Vilkinsons, kurš ir atbildīgs par ES paviljonu. Pēc viņa domām, šādi gan pašā paviljonā, gan sociālajos tīklos varēs piesaistīt sabiedrības, un īpaši jauniešu, uzmanību tēmām, kas ierasti varbūt nav tik saistošas. Silvijas laboratorija gan nebūs tikai animācijas filmā. To apmeklētājiem būs iespēja apskatīt arī netālajā JRC.

Parādīt pozitīvā gaismā
Eiropas Savienība savu dalību "Expo" iedalījusi trijos blokos. Pirmkārt, pats paviljons un apmeklētāju pieredze. Kā norāda D. Vilkinsons, paviljona pirmais stāvs būs pieejams apmeklētājiem, savukārt stāvu augstāk atradīsies konferenču telpas. Otrkārt, izveidota ir speciāla zinātnieku komanda, kas organizēs 30 zinātniskas ievirzes pasākumu, nodrošinot globālu dialogu. Treškārt, Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta kopumā vairāk nekā 150 organizēto pasākumu.
Atbildot uz jautājumu, kāpēc ES ir jāpiedalās šādā pasākumā, D. Vilkinsons paskaidroja, ka, pēc viņa domām, tas ir jauns veids, kā sasniegt ES iedzīvotājus. Turklāt laikā, kad gan Apvienotajā Karalistē, gan pašā Itālijā rūk atbalsts ES, šī ir laba iespēja pateikt kaut ko ļoti pozitīvu par to, kas tiek darīts, lai ES iedzīvotājus nodrošinātu ar drošu pārtiku. Viņš atzīmēja, ka pēdējos 60 gados, vienota lauksaimniecības politika dalībvalstīs un labā sadarbība nodrošinājusi, drošu un nekaitīgu pārtiku visā ES, bet tagad jāsper nākamais solis – domājot par visiem pasaules iedzīvotājiem. Līdz ar to, izmantojot "Expo", ir iespējams savest kopā cilvēkus no visas pasaules un mudināt domāt par nākotnes iespējām.
Būtisks atbalsts ES dalībai "Expo" ir arī no Eiropas komisāra izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta lietās Tibora Navračiča. Viņš pastāstīja, ka pārtikas drošība un nodrošinājums ir viens no lielākajiem globālajiem izaicinājumiem un ES šajā jautājumā ir būtiska loma. Tāpēc ES ir svarīgi parādīt, kas jau tiek darīts, un strādāt pie jaunām idejām. Ir tikai loģiski, ka Eiropas Komisija un tās zinātnes institūcija organizē ES piedalīšanos izstādē. "Expo 2015" ES Zinātnes vadības komitejas priekšsēdētājs Francs Fišlers gan piebilst, ka mērķis nav uzspiest savu politiku, bet gan rosināt diskusiju par to, kādu ieguldījumu zinātne un inovācijas spēj dot pārtikas nekaitīguma un ilgtspējas jomā. Savukārt diskusiju laikā plānots pārbaudīt, vai pieņēmumi ir pareizi un izvirzītas ir īstās problēmas.

Grūti ieinteresēt
Eiropas Vides politikas institūta pētnieks profesors un viens no ES paviljona zinātnes ekspertiem Alans Bakvels gan lielas cerības uz starptautisko izstādi neliek un norāda, ka cilvēkus ir ļoti grūti ieinteresēt tādās tēmās kā, piemēram, pārtikas nekaitīgums un pārtikas atkritumi. Lai gan pasākuma organizatori plāno, ka apmeklētāju skaits varētu sasniegt 20 miljonu, profesors atzīmē, ka 19 miljonu no tiem atnāks vienkārši, lai izbaudītu labus un kvalitatīvus ēdienus. Itālijas kultūrā ēdienam ir milzīga nozīme, un neesot brīnums, ka "Expo" par šo tēmu notiek tieši šai valstī. Savukārt zinātniskajos pasākumos piedalīšoties vien pētnieki, ne parastie izstādes apmeklētāji. F. Fišlers gan atzīst, ka ļoti būtiskas ir arī zinātnieku diskusijas par to, kā inovācijas var ietekmēt situāciju ar pārtikas nodrošinājumu pasaulē. Šādu sarunu rezultāti var dot pamatu tālākās politikas izstrādei šajā jomā. Arī Līdsas Universitātes profesors Tims Bentons uzskata, ka "Expo" vienmēr ir bijusi būtiska loma, lai veicinātu dialogu starp valstu vadībām, industriju un publiku, un arī šī reize nebūšot izņēmums. ◆

Kategorijas