Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Desmit gados piesaistīts pusmiljons eiro

Līga Vīksna

2015. gada 24. aprīlis 00:00

2581

Ziedot nozīmē atdot savu mantu vai finanšu līdzekļus, brīvo laiku bez atlīdzības sabiedriskā labuma statusa organizācijai – nesavtīgi un ar domu, ka tas kādam palīdzēs.
Pirms 10 gadiem tika izveidots Alūksnes novada fonds, kam līdz ar novadu izveidi mainījās nosaukums – Alūksnes un Apes novadu fonds (AANF), lai veicinātu mērķtiecīgu labdarības attīstību Alūksnes un Apes novados, atbalstot sabiedrības iniciatīvas un iesaistot visas iedzīvotāju grupas, risinātu kopienas problēmas. Šo gadu laikā fonds paveicis daudz labu darbu, rosinot vietējos iedzīvotājus pašiem risināt savas problēmas un ziedojot palīdzēt citiem.
Uzņēmumu reģistrā AANF reģistrēts 2005.gada 25.aprīlī. AANF valdes priekšsēdētāja visus šos gadus ir Dzintra Zvejniece. Valdes sastāvs mainās ik pēc diviem gadiem – šobrīd valdes locekles ir Indra Levane un Sanita Eglīte.
 
Kā un kāpēc radās?
„Ļoti daudzi joprojām atminas labdarības akciju Bībeles muzejam, kad tika vākti līdzekļi ēkas pirmreizējai krāsošanai, un Alūksnes strūklaku atjaunošanas akciju. Cilvēki domā, ka arī tās organizēja AANF, bet toreiz fonda vēl nebija – tās organizēja Alūksnes Nevalstisko organizāciju atbalsta centrs sadarbībā ar Alūksnes pilsētas domi. Toreiz Alūksnē sāka attīstīties aktivitātes, kas nebija šā centra kompetencē, tādēļ radās ideja dibināt AANF,” atminas Dz.Zvejniece.
Pirmie divi novada fondi Latvijā nodibināti Lielvārdē un Talsos, trešais – Alūksnē. To dibināšanu caur iedzīvotāju forumiem iniciēja „Sorosa fonds - Latvija”. Fondam Alūksnē bija 21 dibinātājs no Latvijas un viens no Spānijas: uzņēmēji, aktīvie iedzīvotāji un pašvaldību pārstāvji. No dibinātājiem līdz šim brīdim aktīvi fonda darbībā iesaistās Dz.Zvejniece un Daina Siņeļņikova, arī Viktors Litaunieks, Jānis Polis, Guntārs Bērziņš. Visus šos gadus fondā finanses administrē grāmatvede, SIA „Bilances darbnīca” īpašniece Agnese Melece-Salaka. „Ja esam pastāvējuši 10 gadus, tad organizācijai ir stabilitāte, atpazīstamība. Patīkami, ka tagad, ja iedzīvotāji vēlas rīkot labdarības aktivitātes, taujā padomu AANF, kā labāk to izdarīt. Prieks, ka cilvēki paši iniciē labdarības pasākumu rīkošanu – iedzīvotāju aktivitāte ir ļoti svarīga,” saka Dz.Zvejniece.

Ziedotāji ar augstāko
pilotāžu
Šo gadu laikā AANF administrējis 456 041 eiro. Pērn AANF bija 446 ziedojumi, plus vēl anonīmie ziedotāji. Pērn tika ziedota arī AANF vēsturē lielākā summa – 34 000 eiro no ziedotāja, kurš vēlējās būt anonīms, konkrētam ziedojuma saņēmējam. Pērn fonda ieņēmumi bija 86 299 eiro – starp tiem ir arī Borisa un Ināras Teterevu fonda saņemtie ziedojumi zupas virtuvei, sirmgalvjiem un citam. Četrus gadus AANF sadarbojās ar Hipotēku un zemes banku, rīkojot četrus projektu konkursus un piesaistot 19 000 eiro, trīs gadus - ar nīderlandiešu korporatīvo fondu KNHM, piesaistot 15 791 eiro.
Ja kādam notikusi nelaime, apkārtējie cilvēki, radinieki ļoti mobilizējas, lai palīdzētu. „Manuprāt, tā ir sabiedrības augstākā pilotāža – viņi nevis gaida, kad fonds vāks līdzekļus, bet paši maksimāli iesaistās procesā. Mums pat ir, piemēram, piecas kastītes ar AANF simboliku veikalos Rīgā, ko tur izvietoja kāda radiniece – pati nopirka, izvietoja, fonds tikai nosūtīja uzlīmes! Ar laikraksta starpniecību fonds saka lielu paldies katram ziedotājam un visiem, kas palīdzējuši ar savu darbu, laiku!” saka Dz.Zvejniece.

Nestrādā šauram lokam
Fondā ziedotājiem pieejamas dažādas akcijas, kam ziedot. AANF organizē arī iedzīvotāju forumus, īsteno projektu un stipendiju programmas, akcijas, labdarības projektus. AANF šo gadu laikā ir radījis kopienu fonda modeli, lai jebkurš pēc interesēm varētu ziedot, bet ziedojuma saņēmējs saņemt. „Tas nozīmē, ka fonds nestrādā šauram lokam – tikai, piemēram, bērniem, veciem cilvēkiem, jo ir arī akcijas jaunajiem talantiem, dzīvniekiem, ģimenēm, slimiem bērniem un citam. Nav tā, ka problēmsituācijās fonds uzreiz metas rīkot akciju, koncertu – mums nav tādu cilvēkresursu, bet visu laiku ir atvērtas minētās akcijas, tādēļ jebkurā mirklī var ziedot izvēlētajam mērķim, bet saņēmējam vajadzīgajā brīdī ziedojums ir pieejams. Tas arī ir kopienu fonda uzdevums – piesaistīt un atdot naudu, rosināt kopienu pašiem darboties savā labā. Fonds dod iespēju ziedot un saņemt ziedojumu. Cik līdzekļu fonds piesaista, pamatā strādājot ar vietējiem ziedotājiem, tik arī tērē,” uzsver Dz.Zvejniece.
Savukārt par katru ziedojumu – naudu, mantām - fondam jāsniedz detalizētas atskaites. „Neviens cents ziedotāju naudas nekad netiek tērēts, piemēram, koncerta, balles rīkošanai, mūziķu darba apmaksai, cienasta galdam – arī tas viss ir ziedojums un šo iesaistīto cilvēku labdarība. Savukārt tiem ziedotājiem, kuri ziedo naudu AANF administratīvajām izmaksām, ir ļoti liela izpratne par fonda darbību,” uzsver Dz.Zvejniece.

Būs akcija “Alūksnes pils lauvām”
Maz ir cilvēku, kuri saņēmuši fonda palīdzību un pēc tam paši iesaistās tā darbībā. Ir cilvēki, kuri nezina, ka palīdzība organizēta caur AANF. „AANF strādā uz savu vietējo kopienu, uz „Alūksnes Ziņām” un „Malienas Ziņām”, kas ir lielākie informatīvie atbalstītāji. Nesen ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu fondam radīta jauna mājaslapa internetā “www.aanf.lv”. Fondam ir daudz informatīvo aktivitāšu, prezentācijas pasākumu dažādās vietās, veicinot fonda atpazīstamību, stāstot par sevi un rosinot ziedot,” saka Dz.Zvejniece.
Sagaidot desmitgadi, AANF atklās jaunu akciju sadaļā “Kultūra” - “Alūksnes pils lauvām”. To atklās 25.aprīlī pulksten 15.00 Alūksnes muzejā, kad notiks arī fonda prezentācijas pasākums. “Savulaik pie Alūksnes Jaunās pils galvenās ieejas, abās pusēs, atradās akmens lauvu skulptūras – vēlamies tās atjaunot. Par sadarbības partneriem esam uzaicinājuši Lauvu klubu „Alūksne”,” atklāj Dz.Zvejniece. Savukārt AANF 10 gadu jubilejas svinības – Labdarības balle - būs 12.decembrī jaunajā Alūksnes kultūras centrā, uz ko jau tagad aicināti visi ziedotāji. „Vēlētos, lai turpmākajos gados cilvēki vēl vairāk atpazītu AANF, nevis tikai personas, kuras tajā iesaistījušās,” saka Dz.Zvejniece. ◆

Bez ziedotāju palīdzības jaunu māju neuzceltu
Ķeseļu ģimene no Liepnas pagasta 2008.gada maija vidū piedzīvoja lielu nelaimi – nodega viņu māja, atstājot daudzbērnu ģimeni bez nekā. Līdzekļi jaunas mājas iegādei tika iegūti AANF labdarības akcijā “Ja Tev ir sirds!”, kurā savāca 6590 eiro. Divus gadus pēc ugunsnelaimes ģimene atkal varēja pārcelties uz savām mājām.
Daudzbērnu mamma Inita Ķesele stāsta: “Laikā, kad nodega māja, es biju dzemdību nodaļā Balvos, jo pasaulē nāca mūsu jaunākā meitiņa. Māju, kur atgriezties, nebija... Pēc ugunsgrēka braucu pie ginekologa uz pārbaudēm un uzgaidāmajā telpā satiku kādu nepazīstamu sievieti Līgu – viņa mani todien aizveda uz AANF. Tā sākās mūsu ģimenes sadarbība ar fondu.
Cilvēku atsaucība akcijas laikā bija ļoti liela – no visas Latvijas. Joprojām esam pateicīgi katram ziedotājam un AANF, jo viņi mums palīdzēja tikt atkal pie mājām. Šo pateicību nemaz vārdos nevar izstāstīt... No ziedotajiem līdzekļiem 2845 eiro iztērējām, lai pārpirktu lielu guļbūves māju, kas atradās tepat Liepnā, pārvestu un uzbūvētu to uz jauniem pamatiem blakus nodegušās mājas vietai. Darījām saviem spēkiem – vīrs ar dēliem būvēja. Šādi pārpirkām un pārvedām arī saimniecības ēkas, atlika arī līdzekļi, lai iegādātos daļu vajadzīgo materiālu. Firma “Ruukki” mums uzdāvināja mājai jumtu un logus.
Novēlu AANF cilvēkiem izturību, turpināt strādāt tāpat kā līdz šim, lai palīdzētu cilvēkiem, kuriem tas ir nepieciešams. Lai viņiem visiem izturība, spēks, veselība! Uz šādiem cilvēkiem Latvija arī balstās, kuri ir nesavtīgi un gatavi palīdzēt citiem. Šodien cilvēks palīdz cilvēkam – valstī bijušas ļoti daudzas akcijas, kad vāc līdzekļus. Esam varena tauta, ka šādi varam otram palīdzēt. Tiesa, valsts atbalsts saviem cilvēkiem varētu būt lielāks – turamies uz tā, ka cilvēks cilvēkam palīdz.” ◆

FAKTi
◆ AANF ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss kopš dibināšanas. Ja fondam naudu ziedo juridiska persona, saņem atpakaļ no valsts 85 procentus peļņas nodokļa. Ja ziedo fiziska persona – saņem atpakaļ no valsts 20 procentus no ziedojuma summas.

◆ 10 gados AANF sadarbībā ar Hipotēku un zemes banku, Nīderlandes korporatīvo fondu KNHM un “Sorosa fondu - Latvija” noorganizējis 13 projektu konkursus, kopumā atbalstot 128 projektus Alūksnes un Apes novada 19 pašvaldību teritorijās, Jauno talantu programmā – 23 projektus.
◆ AANF nozīmīgākie sadarbības partneri ir fonds “ziedot.lv” (10 gadu laikā piesaistīti 62 438 eiro) un Ināras un Borisa Teterevu fonds (48 402 eiro).

◆ Alūksnes un Apes novada fondā šobrīd iespējams ziedot šādām mērķprogrammām: projektu konkursi “Atbalsts iedzīvotāju iniciatīvām”, projektu konkursi jauniešiem, “Palīdzēsim Alūksnes un Apes novada ģimenēm!”, “Mūsu Sirmgalvjiem”, “Skolas soma”, “Labdarības skola”, “Labestības laiks” (slimiem bērniem un jauniešiem), Armandam Jaunannā, Ansim Veclaicenē, Kārlim Hvalejam, programma “A un A novada Jaunie talanti”, “Palīdzēsim Ukrainas tautai”, mērķprojekts “Fonda grāmatas”, “Kultūrai”, pārtikas banka “Paēdušai Latvijai”, “Glābējpakas”, “Dzīvnieku mājai Alūksnē”, “100 draugi Alūksnes un Apes novadam” (neaizskaramais kapitāls), fonda administratīvie izdevumi.
◆ Ziedot iespējams: Nodibinājums “Alūksnes un Apes novada fonds”, reģ.nr.40008090271, AS “SEB banka”, konts: LV96UNLA0050019750651.

Ja fonds nepalīdzētu, šodien dzīvotu citu dzīvi
Alūksnietim Mairim Eglītim šobrīd ir 19 gadi, viņš ir pirmā kursa students Rīgas Tehniskajā universitātē Datorzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātē. 2010.gada novembrī AANF Apē rīkoja labdarības koncertu “Uz gaismu”, kurā vāca līdzekļus, lai arī  Mairim veiktu radzenes transplantāciju abām acīm. Šodien Mairis atzīst - ja AANF nebūtu palīdzējis, viņa dzīve izvērstos pavisam citādāk. “Pieļauju, es mācītos kādā speciālajā skolā un man būtu paredzama pavisam citādāka nākotne nekā pilnvērtīgam cilvēkam, kurš var studēt, būt patstāvīgs, neatkarīgs un redzēt!”
Toreiz labdarības koncertā AANF Maira operācijai savāca 2334 eiro, ziedojumu vākšanā iesaistījās arī fonds “ziedot.lv”, līdz ar to kopā izdevās piesaistīt 5691 eiro.
Mairis stāsta: “Man bija keratokonus slimība – kopš 2.klases man pasliktinājās redze. Mācoties 5.klasē, man diagnosticēja šo slimību, kam raksturīgs radzenes kalogēna šķiedru defekts: radzene saraujas un var pat pārplīst, kā rezultātā var neatgriezeniski zaudēt redzi. Piedzīvoju ļoti nopietnas operācijas, bet viss izvērtās labi, bez sarežģījumiem. Pēdējā no četrām operācijām bija pērn jūnijā, kad izņēma diegus.
Kopš pagājušā gada atkal esmu saistīts ar AANF – līdzdarbojos “Jauniešu ideju laboratorijā”. Pērn apmeklēju labdarības pasākumu “Palīdzēsim Kristeram Zeltiņos”. To vēroju kā skatītājs no malas un secināju, ka vēlos līdzdarboties fonda aktivitātēs tāpat kā citi jaunieši – brīvprātīgie, ieguldot savu laiku un prasmes. Tagad es vēlos būt tas, kurš palīdz, nevis tas, kuram palīdz. “Jauniešu ideju laboratorijā” rīkojam savas akcijas, palīdzam fondam. Cik atliks laika no studijām, tik iesaistīšos. Es arī esmu ziedojis līdzekļus ziedojumu kastītēs. Kad tu ziedo, izdari kaut ko labu un liec kādam cilvēkam smaidīt, no tā kāda cilvēka dzīve uzlabojas – tā ir ļoti forša sajūta, ka esi kādam palīdzējis. Lai arī tā ir tikai kripatiņa – saliekot visas kripatiņas kopā, sanāk kaut kas liels!” ◆

Saņemu pretī
dubultā, nekā esmu devis
Salona “Skaistuma darbnīca” īpašnieks, frizieris Māris Vīgups atzīst, ka AANF ir viņa dzīves sastāvdaļa gan darbā, gan privāti. Labdarības aktivitātēs viņš sāka iesaistīties pirms gandrīz 15 gadiem kā brīvprātīgais Alūksnes NVO centrā, kad rīkoja Alūksnes strūklaku atjaunošanas akciju. Kopš AANF pirmsākumiem viņš ir viens no trim fonda ekspertiem, ar kuriem konsultējas pirms fonda jauninājumu uzsākšanas. 2010.gadā M.Vīgups saņēma AANF balvu “Labdaris”.
Māris stāsta: “Man patīk darbs ar cilvēkiem, esmu atvērts dažādiem jauninājumiem, tādēļ bieži kaut kur iesaistos – arī neplānoti idejas vārdā. Pirms vairākiem gadiem rīkoju savu frizieršovu – gūtos līdzekļus ziedojām Alūksnes Pilssalas tilta izgaismošanai. Savā uzņēmumā vienmēr klientiem piedāvājam iegādāties AANF ieejas kartes labdarības pasākumiem. Gan mums pašiem, gan klientiem tas viss ir interesanti, jo AANF aktivitātes ir aizraujošas, turklāt tu vari kādam palīdzēt. Tajās labprāt iesaistās ģimenes locekļi, draugi, darbinieki, klienti. Kopš uzaicināju uz labdarības pasākumu savu darba kolektīvu, otrreiz man tas vairs nebija jādara – viņi brauca paši un ņēma līdzi draugus.
Labdarības galvenais mērķis ir ne tikai vākt ziedojumus, bet mācīt cilvēkiem pievērsties labdarībai. Ļoti maldīgs ir priekšstats, ka labdarība ir tikai ļoti turīgu cilvēku vaļasprieks – to var darīt ikviens, neņemot vērā ienākumu apmēru. Manā ģimenē bērniņam bija raudzības un kāzu gada jubileja, ko apvienojām vienā pasākumā. Lūdzām ciemiņus nenest mums dāvanas un ziedus, bet naudiņu - lai puisītis Roberts Bumbišs, kam līdzekļus vāca arī AANF, var aizbraukt uz rehabilitāciju Sanktpēterburgā (Krievija). Daudzviet pasaulē cilvēki lielos svētkos lūdz viesus nedāvināt ziedus, kas novīst, un nevajadzīgas dāvanas, bet visiem kopā izdarīt kaut ko foršu. Tad gandarījums ir daudz lielāks, kad redzi smaidīgu, veselu cilvēku vai, piemēram, atjaunotu vides objektu.
Manuprāt, 10 gadu laikā AANF valdes priekšsēdētāja Dz.Zvejniece ir panākusi, ka atliek tikai pateikt par jaunu aktivitāti, kā cilvēki tai uzreiz atsaucas. AANF ir prestiža organizācija. Ir patīkami, ka mana uzņēmuma vārds izskan saistībā ar labām lietām – tas ceļ arī mana uzņēmuma prestižu. Reizēm šķiet, ka es saņemu pretī dubultā, nekā esmu devis.” ◆

Kategorijas