Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!

Līga Vīksna

2015. gada 24. aprīlis 00:00

22

Šogad krūts veselības informatīvajā kampaņā “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” pirmo gadu uzrunātas iesaistīties arī reģionālās vēstneses. Alūksnes novadā par tādu kļuvusi pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Regīna Kalniņa, kurai palīdz dienesta sociālā darbiniece un veselības veicināšanas koordinatore, Alsviķu feldšeru un vecmāšu punkta feldšere Ligita Podziņa. Viņu misija līdz maija beigām, kad akcija noslēgsies, ir informēt sievietes par krūts vēža profilaktisko pārbaudi, tās nozīmi, slimības diagnostikas un ārstēšanas iespējām.
Kampaņu piekto gadu organizē krūts vēža pacientu atbalsta biedrība “Vita” sadarbībā ar “Latvijas Basketbola savienību”, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem izmantot valsts sniegto iespēju reizi divos gados par brīvu pārbaudīt krūtis, veicot mamogrāfiju. Akcijas rīkotāji norāda – ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt mamogrāfiju, bet tikai aptuveni 30 procenti izmanto šo iespēju.

Informēs un iedrošinās
“Kampaņas rīkotāji uzrunāja reģionu Sociālo dienestu darbiniekus kļūt par vēstnešiem – piekritu. Arī pati esmu šīs akcijas mērķauditorija. Uzskatu, ka arī mūsu novada iedzīvotājām nepieciešama šī informācija, turklāt organizatori sarūpējuši daudzveidīgus informatīvos materiālus, kurus mēs tagad izplatām. Mūsu rīcībā ir bukleti, informatīvais izdevums – tos jau esam izdalījušas novada sociālajiem darbiniekiem, kuri tos nogādās katrā pagastā. Ja ar šīs akcijas starpniecību mēs varēsim palīdzēt vismaz dažām sievietēm, iedrošināsim - arī tas būs labi,” stāsta R.Kalniņa.
Informatīvie materiāli tiks nogādāti arī Alūksnes slimnīcai un poliklīnikai. “Statistikas dati liecina, ka Vidzemes reģiona sievietes visaktīvāk veic mamogrāfiju – par to ir prieks. Zināms, ka daudzas sievietes pa pastu saņemto uzaicinājumu veikt profilaktisko pārbaudi  noliek malā un aizmirst – uzaicinājums ir derīgs divus gadus, tikai diemžēl bieži vien “pēc tam” tā arī nepienāk,” saka R.Kalniņa.

Pašpārbaude – desmitajā cikla dienā 
Aprīļa vidū L.Podziņa Rīgā apmeklēja kampaņas atklāšanu - semināru, ko rīkoja kampaņas organizatori. “Tika sniegta informācija par to, kā sievietēm pašām pārbaudīt krūtis, uzsverot, ka vislabāk to darīt desmitajā menstruālā cikla dienā. Latvijā ir 33 veselības iestādes, kas noslēgušas līgumus, radot sievietēm iespēju veikt krūšu izmeklējumus ar ultrasonogrāfiju un mamogrāfiju. Latvijas Onkoloģijas centra krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs, ārsts Jānis Eglītis ieteica vislabāk to veikt Latvijas Onkoloģijas centrā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, slimnīcās Daugavpilī un Liepājā, jo tur ir modernākā aparatūra un strādā profesionāļi ar lielu pieredzi,” stāsta L.Podziņa. 
Ja pašpārbaudes laikā sieviete krūtī atklāj bumbuli, jāvēršas pie speciālista, bet, kā atzina speciālisti, šis ceļš nemaz nav vienkāršs. “Uz pārbaudi pie speciālista jāaiziet noteiktā mēnešreižu cikla dienā. Visbiežāk jau gada otrajā pusē pacientēm ar krūts vēža diagnozi vairs nav pieejamas kvotas valsts apmaksātai operācijai, jo tās jau ir iztērētas gada pirmajā pusē. Ja tiek uz Latvijas Onkoloģijas centru, vispirms ir konsultācija pie ārsta, kurš nosūta veikt ultrasonogrāfiju vai mamogrāfiju. Visbiežāk ir tā, ka dienā, kad esi aizbraukusi pie ārsta, izmeklējumi jāveic par savu naudu vai jābrauc mājās, pierakstoties rindā uz valsts apmaksātu pārbaudi tad, kad tas ir iespējams, un jābrauc vēlreiz. Izmeklējumu aprakstu parasti nesniedz tajā pašā dienā, tādēļ arī rezultāti ir jāgaida, kad tos nosūtīs ārstējošajam ārstam, un vēlreiz jāmēro ceļš uz Rīgu. Labi, ja pusgada laikā to visu izdodas izdarīt, citām jāgaida vēl ilgāk. Protams, ja ir nauda, viss notiek ātrāk. Bez ģimenes ārsta nosūtījuma izmeklējumi ar ultraskaņu maksā aptuveni 24 eiro, ar mamogrāfu – aptuveni 59  eiro, bet magnētiskās rezonanses veikšana – aptuveni 250 eiro,” saka L.Podziņa.

Jāizglīto jau skolas vecumā
“Aizkustināja biedrības “Vita” dibinātājas, onkoloģes Sarmītes Baltkājes stāstījums par krūts vēzi. Arī viņa operējusi daudzas krūts vēža pacientes un pati piedzīvojusi šādu diagnozi. Lai cik skumīgi tas būtu, S.Baltkāje atzina – viņai kā onkologam uz visu gadu ir piešķirtas tikai trīs valsts apmaksātas kvotas krūts vēža operāciju veikšanai. Tas nozīmē, ka pārējās pacientes par šo operāciju spiestas maksāt pašas. Viņa arī uzsvēra, ka ar krūts vēzi arvien biežāk saslimst gados jaunas pacientes. S.Baltkāje ierosināja izglītot meitenes jau skolas vecumā par to, kā pareizi veikt krūšu pašpārbaudi un kur vērsties pēc palīdzības,” saka L.Podziņa.
Savukārt veselības ministrs Guntis Belēvičs atzinis – plānots, ka ģimenes ārstiem, kuri sievietēm būs atklājuši krūts vēzi I un II stadijā, būs iespēja saņemt 76 eiro piemaksu par katru atklātu gadījumu. Savukārt par ielaistajiem gadījumiem 76 eiro atskaitīs. Tādējādi rosinās ģimenes ārstus veikt padziļinātas veselības pārbaudes sievietēm. Kad to ieviesīs, nav vēl zināms, bet paši ģimenes ārsti ieceri atbalstot. Šobrīd valstī krūts vēzi visbiežāk atklāj jau III un IV stadijā. ◆

Uzziņai

Ārstniecības iestādes, kas nodrošina krūts vēža profilaktisko izmeklējumu (skrīninga mamogrāfiju) Vidzemē:
◆ SIA “Alūksnes primārās veselības centrs” (Vidus iela 1, Alūksne. P-T no pulksten 8.00 līdz 13.30, C-P no pulksten 8.00 līdz 12.30. Tālrunis 64322482.
◆ SIA “Vidzemes slimnīca” (Jumaras iela 195, Valmiera. Diagnostiskās radioloģijas nodaļas reģistratūras tālrunis 64202601.
◆ SIA “Madonas slimnīca” (Rūpniecības iela 38, Madona. Reģistratūras tālrunis 64860586.
◆ SIA “Limbažu slimnīca” (Klostera iela 3, Limbaži. Radioloģijas nodaļas tālrunis 64021649.

Kategorijas