Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Grib radīt no nulles

Līga Vīksna

2015. gada 30. aprīlis 00:00

24

Alūksnes novada dome no budžeta līdzekļiem aprīļa sēdē nolēma rezervēt vismaz 20 000 eiro projekta “Investīciju piesaiste un līdzdalība veselības veicināšanas pakalpojumu centra izveidei Alūksnes pilsētā” virzībai. Rezervētie tūkstoši paredzēti projekta vadības un sagatavošanas nodrošināšanai, tostarp finanšu un īstenošanas risku analīzei un komersantu piesaistei, būvniecības koncepcijas izstrādei.


Par veselības veicināšanas centra tapšanu deputāti diskutēja gan marta, gan aprīļa komiteju sēdēs. Šobrīd pašvaldībai ir tikai ideja par centra tapšanu, bet nav ne projekta, ne investora. Jaunā būve atrastos pašā pilsētas centrā 1,2 hektāru platībā gar Ojāra Vācieša ielu: sākot no Lujāna drupām līdz pat Pils ielai uz pašvaldības zemes Alūksnes pilsētas parka teritorijā netālu no Alūksnes ezera. Līdz šim par pašvaldības naudu ir veikta tirgus izpēte, kurā secināts, ka Alūksnes novada bagātība ir meži, zeme un cilvēkresursi.

Ideja – ambicioza un
sarežģīta
“Pašlaik runājam tikai un vienīgi par vietu Lujāna drupās un parka zonā, jo labākas teritorijas centra būvniecībai nav, ko piedāvāt. Valsts kultūras pieminekļu inspekcija ir informēta, ka šajā vietā pašvaldība vēlas centra izbūvi. Pašvaldības investīcija šajā projektā būtu aptuveni 50 procenti. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) novadu pašvaldībām ir paredzējusi finansējumu projektu aktivitātēm, ko mūsu gadījumā administrēs Vidzemes plānošanas reģions. Alūksnes novadam provizoriskā kvota būs 10 000 eiro – arī šos līdzekļus varēsim izmantot veselības veicināšanas centra projekta izstrādei,” klāstīja Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers. 
Šobrīd ir Alūksnes novada domes lēmums par atbalstu šāda centra tapšanai, ir atgūtas zemes lietošanas tiesības no SIA “Kolonna Invest” par iecerēto teritoriju. Projekta ideja aprakstīta teritorijas mārketinga materiālos kā piedāvājums investoram, projekts iekļauts arī Alūksnes novada attīstības programmā. Pašvaldība savu ieceri jau prezentējusi Finanšu ministrijā un VARAM, kas mutiski to akceptējušas. “Ideja ir pietiekami ambicioza, sarežģīta. Ministrijas rosina rūpīgāk pie tās strādāt, lai piesaistītu investoru. Sava ideja mums būs jāaizstāv ministrijā Koordinācijas padomes sēdē – līdz šim laikam vēlams izstrādāt biznesa plānu. Kvalitatīvi biznesa plāni maksā daudz – līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošiem eiro. Mūsu mērķis nav radīt formālu dokumentu, bet kvalitatīvu,” sacīja Dz.Adlers.

Rosina “iet uz visu banku”
Deputāts Ainars Melders norādīja, ka tirgus izpētes veikšanai iztērēti 4000 eiro, neprasot deputātu viedokli, tādēļ uzstāja, ka par līdzekļu atvēlēšanu vispirms novada domei jānobalso. “Finanšu komitejai un domei ir jāizdala nauda – tad var tālāk virzīt šo ideju. Ideja jau ir pareiza – atrodamies austrumu pierobežā, bankas šeit īpaši investēt negrib, jo esam kara zonā iekļauti,” sacīja A.Melders.
Deputāts Laimonis Sīpols uzskata, ka gatavs biznesa plāns investoram “nebūs tik interesants”. “Vispirms vajag atrast investoru un tad kopīgi izstrādāt biznesa plānu, lai tas būtu saistošs abām pusēm, jo mērķi var mainīties,” sacīja L.Sīpols. Deputāts Guntars Švolmanis uzskata – Alūksnē tik liels projekts līdz šim nav īstenots, tādēļ vajadzētu koordinatoru, kas par to atbild, jo pašvaldībai neesot tādu zināšanu un pieredzes. “Vajadzētu izvēlēties kādu, kas šo projektu kūrē, un maksāt par labāko. Ja iet – tad “uz visu banku”,” domā G.Švolmanis.
Tagad pašvaldība turpinās investora meklējumus un sāks gatavot objekta skiču projektu, ko cer pabeigt līdz gada beigām. ◆

Kategorijas