Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sākas rosība uz ceļiem

Līga Vīksna

2015. gada 30. aprīlis 00:00

7

Katru pavasari viena no aktuālākajām sarunu tēmām ir par slikto ceļu un ielu stāvokli. Izņēmums nav arī šis gads.


Zobus sit ārā
Portālā “aluksniesiem.lv” iedzīvotāji uzsākuši par to diskusiju: “Ārprāts, kāds mums Mārkalnes Cirakalna ceļš! Par ko mēs maksājam ceļa nodokli?”, “Uzvaras iela ārpus kritikas, Pleskavas iela vispār bīstama braukšanai.”, “Kamēr kāds nav pārsitis riepu vai saliecis disku, tikmēr jau lietas labā neko nedarīs.”, “Vai šogad kāds Alsviķu pagasta ceļus greiderēs?”, “Uz Alsviķu-Strautiņu ceļa vienā dienā līkumā pa bedrēm gandrīz manu mašīnu iznesa ārā, ar grūtībām novaldīju. Nupat ceļu nogreiderēja, bet tās milzīgās bedres ar vienu reizi nevar izlīdzināt, tāpat braucot zobus sit ārā.”, “Greideru pa grants seguma ceļiem var dzenāt šurpu turpu n-tās reizes, bet bedres - kā bijušas, tā paliks. Velta naudas izmešana notiek, jo ik gadus ceļi zaudē noteiktu daļu virskārtas seguma - noskalo lieti, nosit mašīnu riteņi, aizkūp ar putekļiem. Un pienāk brīdis, ka attiecīgajās eroziju vietās tā grants kārta ir jāatjauno, pieberot klāt - tikai tad bedres var aizlīdzināt ar svaigo granti.”

Greiderē, kad atbilstoši
apstākļi
Mārkalnes un Pededzes pagastu pārvaldes vadītāja Daiga Vītola norāda – Cirakalna ceļš nogreiderēts pagājušajā piektdienā, atsevišķu pagasta ceļu greiderēšana pabeigta nedēļas sākumā. “Cirakalna ceļš tika atjaunots, piesaistot Eiropas fondu līdzekļus, iepriekšējā plānošanas periodā un nav sliktākais ceļš, tādēļ pārsteidz šāds viedoklis. Pagasta ceļus greiderējam un planējam, kad to segums ir nožuvis. Šajā plānošanas periodā, apgūstot Eiropas fondu līdzekļus, Mārkalnes pagastā gribam uzlabot grants segumu ceļam Mežamuiža – Pakalni – Ezīšava – Vecagas 7 kilometru posmā Mežamuiža – Pakalni – Ezīšava, jo atlikušo posmu rekonstruējām jau iepriekš,” stāsta D.Vītola.
Arī Alsviķu, Zeltiņu un Ilzenes pagastu pārvaldes vadītāja Ingrīda Sniedze atzīst, ka pagastu ceļus sāka greiderēt pagājušajā nedēļā un darbi turpinās arī šonedēļ. “Visus ceļus nogreiderēs, kad to atļaus laika apstākļi – nav nozīmes dubļus dzenāt uz priekšu un atpakaļ. Ja Alsviķu iedzīvotājiem ir kādas pretenzijas, vēlmes, rosinām ziņot komunālās daļas vadītājam Aivaram Loginam. Visvairāk ceļus sagandē kravu transports,” saka I.Sniedze.

Pleskavas iela nav aizmirsta
Alūksnes pilsētas ielās ir sākusies bedrīšu labošana. Tāpat kā pērn darbus veic SIA “Ceļinieks 2010” no Smiltenes. Pašvaldības aģentūras “Spodra” direktors Guntis Kozilāns norāda, ka darbi sākti kritiskākajās ielās un to posmos: Uzvaras ielā, Lielā Ezera ielā, Latgales ielas posmā no Dārza līdz Uzvaras ielai, pēc tam sekos pārējās. Tā kā Pleskavas iela ir tranzītiela, tur bedrīšu labošanu veiks VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” Alūksnes ceļu rajons.
Pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite uzsver – Pleskavas iela nav aizmirsta. “Šobrīd Satiksmes ministrijā nav paredzama programma, kurā varētu piesaistīt Eiropas fondu līdzekļus tranzītielu remontam, bet no pašvaldības budžeta tik apjomīgu remontu nevar paveikt. Tomēr pastāv iespēja, ka varēsim Eiropas fondu finansējumu piesaistīt citā programmā, lai sakārtotu atlikušos tranzītielu posmus Alūksnē: Rīgas ielas galu, Pleskavas ielu, izbūvējot tur arī gājēju ietvi un apgaismojuma sistēmu. Nelielus darbus ik gadu varam veikt, atvēlot budžeta finansējumu, bet gribētos apjomīgāku rekonstrukciju. Turklāt Pleskavas iela vijas gar Alūksnes ezeru,” skaidro A.Prižavoite.
Pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis norāda – dome no valsts saņem daļēju finansējumu Pleskavas ielas kā tranzītielas uzturēšanai, bet tas neesot pietiekams, lai uzturētu atbilstoši prasībām. “Iedzīvotājiem ir taisnība – Pleskavas ielas asfalta segums ir pilnībā nolietojies, tas ir sabrukšanas stadijā,” saka I.Berkulis.
Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova piebilst – pašvaldībā jau ir izstrādāts tehniskais projekts Uzvaras ielas rekonstrukcijai: tiklīdz būs iespēja, to iesniegšot kādā projektu konkursā Eiropas finansējuma piesaistei. ◆

Kategorijas