Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dejo pati un māca to citiem

Diāna Lozko

2015. gada 30. aprīlis 00:00

51

Alūksniete Irma Sprice mācās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 12.b klasē un savu dzīvi saista ar deju. Viņa ne tikai dejo, bet arī māca dejot citus.

Deja palīdz atbrīvoties
Irma dejo jau kopš bērnudārza, bet mūsdienu dejas viņa sākusi dejot 12 gadu vecumā. 2013.gada septembrī viņa uzsāka brīvprātīgi vadīt arī mūsdienu deju nodarbības Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā. “Mācu jaunietēm savu horeogrāfiju. Šogad pie manis dejo desmit meitenes no 7. līdz 12.klasei,” stāsta Irma. Viņai svarīgi ir ne tikai dejot pašai, bet arī mācīt dejas kādam, kurš to vēlas. “Rudenī piedalījāmies mūsdienu deju skatē, kas bija paredzēta tiem kolektīviem, kas gatavojas Dziesmu un deju svētkiem. Tur bija obligātās dejas un laikmetīgā deja sevī ietvēra arī akrobātikas elementus. Mēs dejojām tikai pirmo gadu un nebijām tik labi sagatavojušās - diemžēl netikām tālāk. Bet tagad uzsājamies vairākās vietās Alūk­snē un meklējam iespējas, kur varam dejot. Cenšamies piedalīties, kur vien varam,” viņa saka.
Deja Irmai palīdz gan atbrīvoties, gan izteikt domu, kuru nevar izteikt ar vārdiem. Viņa ļoti mīl mūziku, un deja viņai šķiet neatņemama mūzikas sastāvdaļa. “Klausoties mūziku, šķiet automātiski tas, ka tai vajag klāt kustību,” teic Irma un uzsver, ka jebkurš var iemācīties dejot. Viņai ļoti nepatīk vārds “nemāku”, jo visu var iemācīties, ir vajadzīgs tikai laiks. “Arī manām meitenēm dejās uznāk tādi brīži, kad viņām šķiet, ka kaut ko neiemācīsies vai nesanāks. Tad es saku, ka ir tikai jāturpina, ir jātrenējas. Nekad nedrīkst apstāties - ja pietiekami ilgi kaut ko dara, tad jebko var iemācīties,” ir pārliecināta jauniete.

Uzsākušas dejot “Vogue”
Arī savu nākotni Irma vēlētos saistīt ar deju un pēc mācībām ģimnāzijā plāno apgūt vai nu laikmetīgo deju Kultūras akadēmijā, vai arī deju un ritmikas skolotājas profesiju Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā. “Neesmu gan vēl pārliecināta, vai gribētu nākotnē tikai dejot vai arī pasniegt dejas. Gribētos, protams, aiziet ar dejām kaut kur tālāk, bet es nekad neaizmirstu, ka nāku no Alūksnes un tieši šeit esmu uzsākusi dejot,” saka Irma. Savas idejas dejām viņa smeļas vai nu no dzirdētas mūzikas, vai arī atklājot kaut ko jaunu mēģinājumu procesos.
Ar šo gadu Irma dejas Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā vairs nepasniegs, bet cer, ka kāda no viņas skolniecēm pārņems deju vadību. “Man būs jādodas studēt, bet negribētos, lai dejošana Alūksnē apstātos. Izmēģinām daudz ko jaunu un šobrīd esam uzsākušas dejot tādā stilā kā “Vogue”. Tas ir deju stils ar ļoti izteiktām kustībām pie ātras mūzikas. Tas ir diezgan sarežģīti, bet mums patīk uzstādīt sev augstāku latiņu un skatīties, cik ātri mums sanāk to sasniegt. Šobrīd deju modē ir dažādas dīvainākas izpausmes un tas ir jāņem vērā. Deju aizvien vairāk apvieno ar aktiermākslu, un netiek dejots tikai ar ķermeni, bet arī ar seju. Populāri kļūst arī akrobātikas triki, un katram gribas ar kaut ko pārsteigt,” saka Irma un aicina uz deju nodarbībām Alūksnes Bērnu un jaunešu centrā. ◆

Kategorijas