Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dīzeļdegvielas krāsošanu atliek līdz 31.oktobrim

Tamāra Ulase

2015. gada 7. maijs 16:21

268

Šodien Saeimā galīgā lasījumā ir pieņemta ar Zemkopības ministriju un Finanšu Ministriju panāktā vienošanās par dīzeļdegvielas iekrāsošanas uzsākšanu ne ātrāk kā 2015. gada 31.oktobrī, kā arī lauksaimniekiem būs iespēja no 2015. gada 1. jūlija līdz 2015. gada 30.oktobrim izmantot 75% no piešķirtā dīzeļdegvielas limita. Par to informē biedrības "Zemnieku saeima" sabiedrisko attiecību speciālists
Edgars Bērziņš.

Zemnieku saeima ir gandarīta par šodien pieņemto lēmumu, tomēr aicina turpināt alternatīvu variantu meklēšanu un izvērtēšanu krāsotajai dīzeļdegvielai.

"Dīzeļdegvielas iekrāsošana paredz krāsvielas un ķīmiskā elementa pievienošanu lauksaimniecībā izmantojamai dīzeļdegvielai. Pēc lauksaimnieku aprēķiniem, iekrāsotās dīzeļdegvielas cena pieaugs aptuveni par 5-6 eiro centiem par litru. Turklāt degvielas uzglabāšanai būs jāiegādājas papildus tvertnes, kuru cena ir vismaz 3000 eiro. Kaimiņu valstu pieredze liecina par izmaksu pieaugumu, ieviešot krāsoto degvielu. Piemēram, Lietuvā tie ir 2,8 eiro centi par litru," skaidro E.Bērziņš.



Saeimas Finanšu un budžeta komisijas sēdēs ZSA ir aicinājusi izvērtēt kaimiņvalsts Zviedrijas modeli. Zviedrijā lauksaimniecības dīzeļdegvielu neiekrāso, ja tā iegādāta ar pilnu akcīzes nodokli, kuru vēlāk valsts daļēji atmaksā lauksaimniekiem.

Kategorijas