Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sapnis top par īstenību

Diāna Lozko

2015. gada 8. maijs 00:00

156

Alūksnietim Edijam Vanagam ir 22 gadi, viņš strādā uz kuģa par fotogrāfu.

Vidēji - 4500 pasažieru
Edijs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā pabeidzis 9.klasi, pēc tam mācījies Priekuļu tehnikumā, kur iegūta mehāniķa izglītība. Tad devies mācīties par mehatroniķi Vidzemes augstskolā. “Strādāt uz kuģa bija mans sapnis jau septiņus gadus. Man nebija ne jausmas, ka tur arī nokļūšu, bet biju sev stingri noteicis, ka kādreiz šis sapnis piepildīsies. Nu man jau ir otrais kontrakts,” viņš stāsta.
Edijs sākumā pieteicies darbam uz kuģa par pasākumu vadītāju, jo bija saskāries ar pasākumu vadīšanas jomu jau iepriekš kopā ar savu mammu Lolitu. Par pasākumu vadītāju pieņēma kādu citu meiteni, kurai jau bija internacionāla pasākumu vadītājas pieredze, bet darbā iekārtošanas aģentūra “Sidc Group” piedāvāja viņam startēt kā fotogrāfam. “Tā tas viss arī sākās,” teic Edijs. Pirmais brauciens ar prāmi vedis pa Vidusjūru uz Grieķiju, Turciju, Krētu un Kipru.
Edijs uz kuģa nu jau strādā gandrīs gadu. “Pa vidu gan bija neliela pauze, kad mainīju kompāniju, lai varētu strādāt uz lielākas ietilpības kuģiem. Uz kuģa “Norvegian Breakawey” vidēji ir 4000 līdz 4500 pasažieru un 1700 apkalpes locekļu.” stāsta Edijs. Piesakoties darbā pirmajā kompānijā fotografēšanas iemaņas bija iespējams apgūt uz kuģa, taču otrajā kompānijā pieredze fotografēšanā bijusi jau obligāts nosacījums. “Katru mēnesi tiek izvērtēts sniegums - gan foto kvalitātes ziņā, gan arī attieksmē pret komandu un viesiem,” stāsta Edijs, norādot uz to, ka darbs ir jādara ļoti rūpīgi un prasa lielu atbildību.

Strādā 67 tautību cilvēki
Nesen beigusies Bahamu sezona, kuras laikā kuģis, uz kura viņš strādā, devās no Ņujorkas uz Floridas piekrasti. Šonedēļ kuģis uzsāk Bermudu salu kruīzu. “Apceļotās vietas ir ļoti skaistas! Man arī patīk mans darbs. Fotogrāfija palīdz atvērt acis un ieraudzīt lietas citās krāsās. Pat izejot uz ielas, sāc skatīties uz lietām kā mākslinieks, ieraugot visinteresantākās kompozīcijas,” stāsta Edijs. Viņa nākotnes plānos noteikti ietilpst ceļošana, un kādu laiku viņš noteikti vēlas turpināt satikt jaunus cilvēkus un iepazīt jaunas pasaules vietas. “Uz kuģa strādā 67 tautību cilvēki, no viņiem var ļoti daudz uzzināt par dažādām kultūrām,” teic Edijs. Alūksnē viņš atgriežas divas reizes gadā, lai satiktu savus tuviniekus un draugus. Uz kuģa darbs ilgst pusgadu un tad ir jāslēdz jauns līgums.
Tiem jauniešiem, kuriem trūkst motivācijas, Edijs iesaka mēģināt saprast, ko viņi vēlas savā dzīvē darīt un kas patīk. “Nekad nav par vēlu lietas mainīt. Ar gribēšanu vien ir par maz, tāpēc ir jāsper mazi solīši, lai nonāktu līdz kādam mērķim. Tieši tā kādu dienu sapratīsi, ka esi beidzot nonācis tur, kur vēlies būt,” viņš saka. ◆

Kategorijas