Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Koru līmenis – latiņu augstāk

Diāna Lozko

2015. gada 8. maijs 00:00

48

Šonedēļ Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā noritēja Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koru skate. Tajā piedalījās septiņi koru kolektīvi no Alūksnes un Apes novadiem.

Skatē koru kolektīviem bija jāizpilda trīs skaņdarbi. Koru sniegumu vērtēja žūrija, kurā bija kordiriģenti Romāns Vanags, Jānis Erenštreits, Gints Ceplenieks, Mārtiņš Klišāns un Rita Platpere.
I pakāpi ar 42,50 punktiem skatē ieguva kordiriģentes Ingrīdas Pilskalnes vadītais Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 7. līdz 9.klašu koris. Ar 41,72 punktiem I pakāpi ieguva Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jauktais koris ar vadītāju Inu Perevertailo. Ar 40,56 punktiem I pakāpi ieguva Sandras Oto vadītais Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas apvienotais 5. līdz 12.klašu koris. I pakāpi ar 40,45 punktiem ieguva arī diriģentes Ingas Ārstes vadītais Ziemeru un Jaunlaicenes pamatskolas 5. līdz 9.klašu koris. Ar 40 punktiem I pakāpi ieguva Ilzes Dāves un Dagnijas Pakalnes vadītais Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas 5. līdz 9.klašu koris, savukārt II pakāpi ar 38 punktiem ieguva Ineses Krūmiņas vadītais Alūksnes novada vidusskolas zēnu koris. Ar 36 punktiem II pakāpi ieguva Jaunannas pamatskolas 5. līdz 9.klašu koris ar diriģenti Ināru Kravali vadībā.
Žūrijas priekšsēdētājs R.Vanags norādīja uz to, ka skates laikā Alūksnē žūrija noklausījusies savu 165.kori. “Esam apbraukājuši lielāko daļu Latvijas un vēl tikpat liela daļa jāapbrauc. 14.maijā klausīsimies Rīgas korus, kur dienā būs jānoklausās 40 kori,” teica R.Vanags, norādot uz lielo koru apjomu un grūto darbu to vērtēšanā.
(Turpinās no 1.lappuses)

Alūksnes novada izglītības pārvaldes interešu izglītības metodiķe Inga Meirāne atzīst, ka žūrija bijusi stingra.
“Koru skates tuvojas pusei, un žūrijai, manuprāt, šajā posmā ir tendence būt īpaši stingrai. Uzskatu, ka Alūksnes un Apes novadu koru sniegums ir ļoti labs,” teic I.Meirāne. Viņa uzsver, ka zēnu koriem kopumā ir maz I pakāpju, jo zēnu korī dzied puiši arī no 1.klases. “1.klases bērnu nevar salīdzināt ar 5.klases bērnu, un tas ir jāņem vērā. Līdz ar to kopvērtējumā šis skanējums ir atšķirīgāks. Lai arī Ineses Krūmiņas vadītais Alūksnes novada vidusskolas zēnu koris ir jauns kolektīvs - tam ir divi gadi, viņi ir tiešām ļoti labi un ar lielu atbildības sajūtu,” pauž I.Meirāne. Viņa uzsver, ka skatē II pakāpi ieguva tikai divi kolektīvi.
Jau 20.maijā būs zināms, kurš no kolektīviem uzstāsies XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kuri notiks no 6. līdz 12.jūlijam Rīgā un kuros piedalīsies apmēram 37 000 bērnu un jauniešu no visas Latvijas. ◆

Kategorijas