Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar Ernsta Glika dzimto Vetinu – uz viena viļņa

Līga Vīksna

2015. gada 8. maijs 00:00

24

Iespēja nostiprināt savas svešvalodu zināšanas, jaunu draugu un pieredzes gūšana, pašpārliecinātība par savām spējām – tās ir galvenās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas audzēkņu atziņas pēc atgriešanās no brauciena uz Vetinu (Vācija) kopā ar pedagogiem un pašvaldības pārstāvjiem.
Vācijas pilsētā Vetinā ir dzimis mācītājs Ernsts Gliks, kurš savulaik pirmais pārtulkoja Bībeli latviešu valodā un dibināja pirmās skolas mūsu pusē. Sadarbība ar Vetinu alūksniešiem sākusies jau pirms desmit gadiem, kad turp devās Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētājs Armands Musts, skolotāja Ilona Riekstiņa, atklājot piemiņas plāksni E.Glikam. Pēc dažiem gadiem no kolēģiem Vetinas Burgģimnāzijā Alūksnes ģimnāzija saņēma uzaicinājumu piedalīties kopīgā starptautiskajā “Comenius” projektā – kopš tā laika ar šo skolu ir cieša sadarbība. ““Comenius” projektā mūsu ģimnāzijas audzēkņi, pedagogi brauca uz Vetinu, savukārt vācieši – pie mums. 2013.gadā starp abām skolām tika noslēgts sadarbības līgums. Pērn Vetinas Burgģimnāzijas audzēkņi un pedagogi Alūksnē apmeklēja arī Glika dienu pasākumus. Mūsu atbildes vizīte bija šopavasar no 12. līdz 18.aprīlim,” stāsta Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktore Daina Dubre-Dobre.

Uzspodrina svešvalodu
prasmes
Vetinas Burgģimnāzijā, kas atrodas lielā Zāles rajona nomalē, mācās aptuveni 900 skolēni no 1. līdz 12.klasei, no 10. līdz 12.klasei padziļināti apgūstot mākslas virzienu. Skola izvietota trīs ēkās, kas atrodas atstatus cita no citas. Šoreiz uz Vetinu devās 14 Alūksnes ģimnāzijas skolēni, kuri kā vienu no svešvalodām apgūst vācu valodu un pērn organizēja Burgģimnāzijas audzēkņu viesošanos Alūksnē, 8 skolotāji, kuri pasniedz vācu valodu un ar mākslām saistītus priekšmetus, kā arī divi Alūksnes novada domes pārstāvji – domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins un deputāte Elita Laiva, kā tulks – ģimnāzijas absolvente Lelde Gusta, pateicoties kurai savulaik attīstīta sadarbība ar Burgģimnāziju.
E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vācu valodas skolotāja Mārīte Poiša norāda, ka brauciena grafiks bija piesātināts. “Vetinieši alūksniešus sagaidīja jau Berlīnē, kopīgi apskatot Vācijas galvaspilsētas vēsturisko centru. Starp sagaidītājiem bija jaunieši, ar kuriem mūsu skolēniem jau izveidojusies draudzība iepriekšējos gados, viņi visu gadu sazinās, viens otram māca vācu un latviešu valodu, uzspodrina arī angļu valodas zināšanas. Zīmīgi, ka arī Vetinas Burgģimnāzijā kā viena no svešvalodām, tāpat kā mūsu ģimnāzijā, ir krievu valoda, tādēļ daļa audzēkņu varēja uzlabot arī šīs valodas prasmes,” stāsta M.Poiša.

Dāvā sarakstes kopijas
Vetinā skolēni dzīvoja viesģimenēs. Daļa aktivitāšu notika visiem kopā, daļa – atsevišķi skolēniem, pedagogiem, pašvaldību pārstāvjiem. “Apskatījām Burgģimnāziju. Kopīgi iestādījām piecas rozes. Alūksnes ģimnāzijas audzēkne Ilva Kristiana Langrate ir uzrakstījusi projektu par Glika rožu stādīšanu – pirmos piecus stādus kopīgi ar Vetinas Burgģimnāzijas audzēkņiem mūsu skolēni iestādīja pie viņu skolas. Rozes stādīsim arī šovasar ģimnāzijas jubilejas pasākumu laikā Alūksnē. Mūsu ģimnāzija bija braucienam sagatavojusi vairākas prezentācijas, nozīmīgākā: “Ernsts Gliks – tilts starp Alūksni un Vetinu”. Brauciena laikā bijām arī Hallē, kur mums bija iespēja apmeklēt bibliotēku. Tās darbinieces mums bija sagatavojušas Glika un Frankes personīgās sarakstes kopijas. Līdzīgi kā Gliks savulaik pie mums, tā Franke tur izveidoja skolu, lai izglītotu vietējos bērnus. Šīs sarakstes kopijas tagad glabāsies gan mūsu ģimnāzijas muzejā, gan Bībeles muzejā,” saka D.Dubre-Dobre.  
Vācijā mācību gads ir garāks nekā pie mums, bet gada laikā ir vairāk un ilgāki brīvlaiki nekā Latvijā. “Viņiem nav svešvalodu centralizēto eksāmenu, svešvalodām viņi apgūst tikai pamatus. Prieks, ka mūsu audzēkņus uzteica par labām svešvalodu prasmēm un to, ka viņi nebaidās runāt svešvalodās. Prieks, ka ar Burgģimnāziju mums izveidojusies cieša un draudzīga sadarbība – esam uz viena viļņa!” saka D.Dubre-Dobre. 

Gaida viesos Pilsētas svētkos
Savukārt A.Fominam un E.Laivai bija tikšanās ar Vetinas pašvaldības vadītāju Antji Klecaru, lai prezentētu Alūksnes novadu un pārrunātu iecerētā sadarbības līguma saturu. A.Fomins atklāj, ka sadarbības līgumu starp Alūksnes novada domi un Vetinas pašvaldību plānots noslēgt šovasar Alūksnes Pilsētas svētku laikā, jo šobrīd sadarbības līgums ir tikai starp skolām.
“A.Klecarai pasniedzām ielūgumu uz mūsu svētkiem. Saskatām, ka sadarbību varam attīstīt izglītības, kultūras, mākslas jomās. Vetinā ir ļoti kultūrvēsturiska vide, teritorija ir sakopta, līdz mūsdienām saglabāti dažādi arhitektūras pieminekļi. Alūksnei un Vetinai ir arī kopīgas iezīmes – mūs vieno E.Gliks, abām pilsētām ir bagāta kultūrvide. Vetina atrodas Zāles upes krastā ar savām tūrisma iespējām, bet tūrisma piedāvājums nav spēcīgi attīstīts, lai gan tur ir daudzi ievērojami apskates objekti. Savukārt mums ir Alūksnes ezers. Zāles reģionā ir augsti attīstīta ķīmiskā rūpniecība, tādēļ viņi lielu vērību pievērš arī ekoloģijai un dabai,” saka A.Fomins.

Cer uz vērtīgu sadarbību
Alūksnieši brauciena laikā izjutuši lielu pagodinājumu, jo pie sevis uz pieņemšanu viņus uzaicināja arī Zāles reģiona pašvaldības vadītājs Franks Bannerts. “Zāles reģionā ir aptuveni 180 000 iedzīvotāju, tas ir rūpnieciski attīstīts rajons, kur savu darbību izvērsuši 15 ļoti lieli rūpnieciskās ražošanas uzņēmumi, daļai no tiem gada apgrozījums ir miljardos eiro. F.Bannerta uzaicinājums uz pieņemšanu mums bija negaidīts pārsteigums. Viņa darba pienākumos ietilpst sava reģiona prezentēšana, tādēļ guvām detalizētu informāciju par Zāles reģionu, tur notiekošo. Savukārt mums bija iespēja sagatavotā prezentācijā pastāstīt par Alūksnes novadu. Uzskatu, ka Alūksnes novads nākotnē varētu izvērst sadarbību arī ar rūpnieciski attīstīto Zāles reģionu – Alūksnes novadam tā varētu būt ļoti vērtīga un interesanta sadarbība,” saka A.Fomins.
Brauciena laikā alūksniešiem bija iespēja ne tikai piedalīties ekskursijā pa Berlīni, bet apmeklēt arī Halles un Vetinas ievērojamākās vietas. Vetinas Burgģimnāzijas pārstāvji ir ielūgti arī uz Alūksnes Valsts ģimnāzijas 105 gadu jubilejas svinībām šovasar. “Esam pateicīgi Alūksnes novada domei par finansējumu braucienam!” piebilst D.Dubre-Dobre. ◆

Kategorijas