Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par laivu novietnēm lēmuma vēl nav

Līga Vīksna

2015. gada 8. maijs 00:00

2241

Alūksnes novada dome Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā ir iesniegusi dokumentāciju par laivu novietņu korpusu “Iekšezers 3” Alūksnes ezera krastā iepretim Alūksnes tautas namam. Kad saņems inspekcijas atbildi, tad pieņems izšķirošo lēmumu par to, vai laivu novietnes blakus rekonstruētajam tautas namam tiks nojauktas vai tomēr tās saglabās.


Viedokļi – dažādi
“Gribam zināt inspekcijas viedokli, saņemt atzinumu par šo laivu novietni – vai tā ir vidi degradējošs objekts vai nav, vai varbūt šīs novietnes tiks atzītas par Alūksnes “odziņu”. Ceru, ka šajā jautājumā arī Alūksnes novada domes deputāti izteiks savu viedokli par to, vai objekts degradē vidi, – līdzīgi kā par Lujāna drupu teritoriju. Atzinumus par laivu novietnēm esam prasījuši arī ministrijām. Citviet Latvijā laivu novietnes ir izbūvētas krastā, bet mūsu specifika – uz ūdens,” saka Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.
Viņš individuāli ir ticies ar vairākiem šo laivu novietņu lietotājiem, uzklausot dažādus viedokļus. “Daļa saka, lai jauc nost, ka viņiem nevajagot, bet jāņem vērā, ka nevar nojaukt tikai dažas novietnes visā korpusā. Daļa vēlas saņemt kompensāciju naudas izteiksmē par morālo un materiālo kaitējumu, kur vēlamās summas ir robežās no 2000 līdz 10 000 eiro par laivu novietni. Ir arī viedoklis, lai pašvaldība citā vietā Alūksnes ezera krastā izbūvē laivu novietnes, uz kurām pāriet no “Iekšezera 3”, atļaujot tās nojaukt,” stāsta A.Dukulis. Šis jautājums esot pārrunāts arī starp deputātiem, kur izskanējis viedoklis, ka pašvaldība no  novietņu “Iekšezers 3” lietotājiem un īpašniekiem atpērk novietnes par samērīgu samaksu.

Izbūvēs jaunu ielaišanas vietu
Tautas nama rekonstrukcijas dēļ šajā teritorijā būs vēl viens jauninājums – turpmāk Alūksnes ezera krastu pie tautas nama vairs nevarēs izmantot kā ūdens transportlīdzekļu ielaišanas vietu, ko līdz šim izmantoja daudzi iedzīvotāji. Lai Alūksnes ezera krastos pašradītas laivu ielaišanas vietas neuzrastos cita aiz citas, Alūksnes novada pašvaldība šādu teritoriju ierīkos pie jaunā gājēju tilta Tempļakalna ielas galā. Šie darbi ir saskaņoti ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un Valsts vides dienestu.
“Ierastajā vietā pie tautas nama ir ierīkota ūdens ņemšanas vieta ugunsdzēsības vajadzībām, tādēļ laivu ielaišanu tur vairs nevarēs veikt. Laivu ielaišanas vieta Tempļakalna ielas galā ir pagaidu risinājums, jo perspektīvā pašvaldība laivu ielaišanas vietu vēlas izveidot Pilssalā laipu galā, kur parasti startē ūdens motosportisti,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas