Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aizstāv darba ņēmējus

Līga Vīksna

2015. gada 8. maijs 00:00

7

Šobrīd Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrībā (LAKRS) Alūksnes novadā kopā pa piecām organizācijām - SIA “Rūpe”, SIA “Alūksnes nami”, aģentūra “Spodra”, Alūksnes novada sociālās aprūpes centrs “Alūksne” un Valsts zemes dienesta Alūksnes klientu apkalpošanas centrs - ir 96 biedri. Jau vairākus mēnešus tās visas pārstāvēt ir pilnvaras SIA “Rūpe” arodorganizācijas priekšsēdētājam Jānim Sadovņikovam.

“Tāpat kā līdz šim katrai arodorganizācijai ir savs priekšsēdētājs, bet LAKRS vadība - Rīgā, tomēr atsevišķos gadījumos arī es varu palīdzēt arodorganizāciju biedriem. Būt katras arodorganizācijas vadītājam nav viegli, jo viņš ir kā starpnieks starp darba devēju un arodorganizācijas biedriem, aizstāvot darbinieku intereses - šā iemesla dēļ nereti rodas domstarpības ar darba devēju. Tagad kā piecu arodorganizāciju pārstāvis varu palīdzēt katras arodorganizācijas priekšsēdētājam uzraudzīt, kā tiek ievēroti spēkā esošie darba koplīgumi un iekšējie normatīvie akti, organizēt tikšanās un piedalīties sarunās ar darba devēju par arodbiedrības biedru darba tiesisko aizsardzību, konsultēt biedrus,” stāsta J.Sadovņikovs. Lai gan nevienu arodbiedrības biedru nevar atbrīvot no darba bez arodorganizācijas piekrišanas, J.Sadovņikovs atzīst – reizēm arodorganizācijas priekšsēdētājs nonāk konflikta situācijā ar darba devēju, kas neveicina labvēlīgus darba apstākļus un gaisotni, īpaši mazpilsētā. Lai mazinātu šādas situācijas, arodorganizācijas biedru intereses varēs aizstāvēt J.Sadovņikovs kā cilvēks, kurš nestrādā konkrētajā uzņēmumā, iestādē.

Kāds labums no
arodbiedrības?
“Šie pienākumi tiek veikti sabiedriskā kārtā, iestājoties par pašu interesēm un nostiprinot arodbiedrības. Cilvēki bieži jautā, kāds labums no arodbiedrības? Piemēram, LAKRS ir vienīgā Latvijas arodbiedrība, kas maksā arī darbnespējas lapu – papildus tam, ko maksā darba devējs un VSAA. Finansiālu atbalstu biedriem sniedzam bērna piedzimšanas gadījumā, ilgstoši ārstējoties mājās, ārstējoties sanatorijā un slimnīcā, arodbiedrības biedra nāves gadījumā, stihiskas nelaimes gadījumā, ja ir darbā iegūtā invaliditāte,”saka J.Sadovņikovs. Biedriem ir iespēja saņemt arī  bezmaksas juridisko palīdzību – pēc tās esot liels pieprasījums. “Diemžēl nereti to izmanto ļaunprātīgi: iestājas arodbiedrībā, izmanto juridiskos pakalpojumus un izstājas. Lai šādas situācijas izskaustu, tagad juridisko palīdzību biedrs var saņemt ne ātrāk kā trīs mēnešus, kad jau ir biedra kārtā,” skaidro J.Sadovņikovs.

Viens procents no algas
Finansējumu gūst no arodbiedrības biedru sociālās aizsardzības riska fonda, ko veido biedru maksa.
“Agrāk 20 procenti biedra naudas aizgāja uz Rīgu, tagad uz Rīgu aiziet visa biedru nauda, no tās tiek apmaksāti arī juridiskie pakalpojumi, bet 20 procentus uzkrājam savām vajadzībām. Biedra nauda mēnesī ir viens procents no cilvēka darba algas. Šodien arodbiedrība darbojas daudz citādāk nekā pirms gadiem 30, kad daļu finansējuma nodrošināja arī darba devējs, organizēja plašus braucienus un pasākumus. Tagad izmantojam tikai biedru naudu, ko tērējam pēc saviem ieskatiem,” saka J.Sadovņikovs un aicina, ja kādam darba kolektīvam vai darbiniekam ir interese, var pievienoties LAKRS. ◆

Kategorijas