Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aristokrātiskais jaukums

Līga Vīksna

2015. gada 8. maijs 00:00

2111

Kaķis, kurš atļauj sevi nemitīgi glaudīt, ņurcīt, labprāt rotaļājas arī būdams pieaudzis – tā alūksniete Sanita Labozeviča raksturo ģimenes mīluli Velvetu, kura ir ekskluzīvās orientālās šķirnes kaķis.
Labozeviču ģimenē Velveta dzīvo kopš pagājušā gada novembra. Pirms tam ģimenē turēja mājas seskus: pēdējais no tiem nomira pērn oktobrī – kliedējot skumjas par zaudējumu, ģimene piepildīja savu sapni par orientālu.

Satiekas piecu gadu vecumā
“Veterinārārste Signe Gorbāne ir ne tikai mūsu mājdzīvnieku ārsts, bet arī draugs. Viņa mums pastāstīja par iespēju iegūt pieaugušu šķirnes kaķi no audzētāja ar ciltsrakstiem. Sākumā šķita jocīgi ņemt jau pieaugušu kaķi, kuram ir pieci gadi, savs raksturs, bija šaubas par to, vai šīs kaķis mūs pieņems. Sazinājāmies ar īpašnieci, un pēc divām nedēļām Velveta jau bija pie mums mājās. Velvetas šķirnes nosaukums ir “Oriental Hawana”, atbilstoši nokrāsai – mums ir brūnais. Pilnais kaķenītes vārds pēc dokumentiem un ciltsrakstiem ir “Amicus Verus Velveta Idol”,” stāsta alūksniete Sanita Labozeviča.
Pirmos piecus dzīves gadus Velveta ir pavadījusi kādā Latvijas audzētavā, piedalījusies kaķu izstādēs, gūstot panākumus, bet, tā kā Velvetai vairs nav reproduktīvais vecums, laimīgām vecumdienām sameklēti citi gādīgi saimnieki. “Ir audzētavas, kas šādu sistēmu kaķu audzēšanā piekopj. Tagad Velveta ir mūsu ģimenes loceklis, bez kura savu dzīvi vairs nevaram iedomāties,” saka Sanita.
Kāpēc tieši orientāls?
S.Labozeviča atzīst - kaķi patīk abiem ar vīru un, ieraugot šīs šķirnes kaķi, nav bijis divu domu. “Tā ir mūsu šķirne! Tiesa, dārga šķirne, tādēļ mums tā bija veiksmīga sagadīšanās, iegūstot Velvetu, turklāt mūsu noskatītajā brūnajā krāsā. Protams, žēl, ka Velveta neuzauga mūsu acu priekšā, bet – nekas! Velveta ir ļoti sabiedriska, gādīga, mīlīga. Audzētavas saimniece stāstīja, ka Velveta tur bija kā mamma pārējiem kaķiem. Mums mājās ir līdzīgi – vispirms noliek gulēt mūsu meitu Luīzi un tikai, kad viņa ir jau gultā, gaisma izslēgta, nāk pie mums ar vīru. Velveta ir liels jaukums!” saka S.Labozeviča.
Velvetas ēdienkartē ir sausā kaķu barība, garšo arī jēla gaļa, īpašās kaķu konfektes. “Manuprāt, orientāls ir ideāls kaķis ģimenei ar bērniem, tas ir arī ļoti inteliģents kaķis, labprāt ļaujas rotaļām arī pieaugušā vecumā. Ja grib kaķi, kurš regulāri prasa uzmanību, šis būs īstais! Velveta nemitīgi grib būt līdzās cilvēkam – tiesa, ģimenē izvēlas vienu, kuru atzīst par savu īsto saimnieku. Esmu gandarīta, ka mūsu ģimenē tā esmu es... Velveta naktīs guļ mūsu gultā. Rītos pēc pamošanās noteikti uzreiz ir jāpaspēlējas, klājot gultu, tad seko brokastis. Kamēr esam darbā un meita skolā, Velveta ir viena pati mājās, bet, tiklīdz ieliec slēdzenē atslēgu, dzirdi, kā viņa sāk ņaudēt, jo ļoti gaida mūs mājās. Ir arī ļoti ziņkārīga, ļoti patīk siltums – pat karstums. Līdz šim Velveta mums nekad nav iekodusi,” raksturo S.Labozeviča. Sanita atklāj, ka šobrīd Velvetai tiekot meklēts arī brālītis vai māsiņa – arī orientāls. ◆

Uzziņai

Orientāli (angl. “oriental” - austrumu) tiek uzskatīti par pašiem daiļākajiem un izsmalcinātākajiem kaķiem. Tie pārsteidzoši atgādina mežonīgos savvaļas kaķus: tā pati grācija, kustību plastika, ķermenis, kurš ir slaids un tajā pašā laikā spēcīgs, muskuļains. Garas kājas un aste. Vilna ir īsa, gludena, spīd, vēl vairāk uzsverot ķermeņa daiļumu un kustību eleganci. Skaists pagarināts purns ar lielām ausīm. Ļoti izteiksmīgas, austrumu acis. Bet pats galvenais - raksturs. Tie ir kaķi, kas dievina savu saimnieka. Ir ļoti atvērti, sabiedriski, paļāvīgi, ziņkārīgi, bezbailīgi. Ir aktīvi un kustīgi, viņus interesē viss notiekošais apkārt. Ļoti sabiedriski un pavisam nav līdzīgi “kaķiem, kuri pastaigājas paši par sevi”. Orientāli ir kaķi tiem, kas meklē draugu, kompanjonu. Ļoti viegli dresējami, sadzīvo ar citiem dzīvniekiem mājā, kaut arī priekšroku vienmēr dod cilvēkam. Ir gudri, saprātīgi, mīlīgi un piekļāvīgi. Tiem vienmēr ir spilgta individualitāte: temperaments, ārkārtēja prasme uzstāt par savu, patīk būt uzmanības centrā un izsaukt vispārēju apbrīnu.
                                          Avots: www.dinozoo.lv

Kategorijas