Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ugunsdzēsēji – tautas elites daļa

Līga Vīksna

2015. gada 15. maijs 00:00

341

Šonedēļ Valmieras kultūras centrā notika Latvijas ugunsdzēsības 150.gadadienai veltīts svinīgais pasākums, kurā pasniedza Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apbalvojumus. Starp apbalvotajiem bija arī 16 ugunsdzēsēji glābēji no Vidzemes reģiona brigādes Alūksnes daļas.

Tika pasniegta “Jubilejas goda zīme “Latvijas Ugunsdzēsībai – 150””, Goda raksti un Pateicības, kā arī apbalvojuma zīme “Par priekšzīmīgu dienestu” 200 Vidzemes reģiona brigādes amatpersonām, veterāniem un sadarbības partneriem. No Alūksnes daļas Jubilejas goda zīmi saņēma Gundars Bērzkalns, Normunds Bēteris, Edmunds Deksnis, Igors Dovgans, Andrejs Driņins, Oļegs Iļjins, Zigmārs Jaunkamps, Raimonds Jurģītis, Genādijs Razmislovs, Rolands Rāgs, Sergejs Volkovs, Apes postenī - Aigars Bērziņš un Māris Ertmanis. Savukārt Goda rakstu: Eduards Daņilovs, Jānis Palkavnieks un Genādijs Vihrovs no Alūksnes daļas. Starp apbalvotajiem sadarbības partneriem, kuri arī saņēma Jubilejas goda zīmi, bija arī Sergejs Illarionovs kā aktīvs un pašaizliedzīgs Pededzes pagasta ugunsdzēsības formējuma pārstāvis un Viktors Litaunieks no Malienas pagasta, kurš tagad strādā Valmierā.
VUGD Vidzemes reģiona brigādes Alūksnes daļas komandieris Igors Dovgans un komandiera vietnieks Genādijs Razmislovs atzinīgi vērtē, ka mūsu novados joprojām arī pašvaldības uztur ugunsdzēsības formējumus Pededzē, Liepnā, Trapenē un Gaujienā. To darbam ir ļoti liela nozīme, jo ugunsgrēka gadījumā katra minūte ir dārga. “Paldies visiem, kuri ziedo savu laiku un darbu, iesaistoties šajos formējumos. Rosinu pagastu pārvaldes citos gados ieteikt apbalvošanai šo formējumu pārstāvjus,” saka I.Dovgans.
Gan I.Dovgans, gan G.Razmislovs dienestā ir ilgāk nekā 20 gadus. “Bērnībā daudzi puikas sapņo kļūt par ugunsdzēsēju vai policistu, bet mēs šai profesijai pievērsāmies jau apzinīgā vecumā, īsi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Šodien jauniešiem ir iespēja uzreiz pēc vidusskolas iestāties Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā un mērķtiecīgi veidot karjeru, bet mums tolaik tā nebija. Turklāt, mācoties koledžā, tiek maksāta arī alga. Uzskatu, ka šodien VUGD nestrādā cilvēki “gadījuma pēc” - dienestā ir tie, kuriem šis darbs patīk, jo pārējie, izmēģinājuši, kāds tas ir, pēc kāda laika to ir pametuši,” saka I.Dovgans.

(Turpinās no 1.lappuses)
Alūksnes daļā ir vairāk nekā 40 darbinieki, no kuriem vairāk nekā 10 nodarbināti Apes postenī. Ir arī vakances: inspektors, vada komandieris, divi nodaļas komandieri; Apes postenī: komandieris un divi autovadītāji. “Uz vadošajiem amatiem nevaram paņemt cilvēku “no malas”, bet varam uzņemt štatā zemākajos amatos, lai pakāpeniski paaugstinātu kvalifikāciju,” saka I.Dovgans. Dienestā šobrīd vērojama specializācija – piemēram, Valmieras daļā padziļināti specializējas ūdenslīdēji, bet Cēsu – glābšanas darbiem lielā augstumā. “Alūksnē mēs esam universāli – protam visu, bet specifiskāks aprīkojums ir Valmieras un Cēsu daļās,” saka I.Dovgans.
G.Razmislovam darbs ļoti patīk. “Drošība vienmēr ir un būs aktuāla – visos laikos. Ir pārsteiguma moments - nav divu vienādu izsaukumu,” viņš saka. I.Dovgans piebilst: “Kas var būt vērtīgāks par izglābtu cilvēka dzīvību? VUGD darbinieki zināmā mērā ir tautas elite, jo kurš katrs nevar kļūt par ugunsdzēsēju,” viņš saka.
Alūksnes daļas vada komandiera vietnieks Normunds Bēteris ir ugunsdzēsējs otrajā paaudzē – arī mamma un tētis strādāja šajā dienestā, bet pats - jau 24 gadus. “Darbs ir aizraujošs, bet reizē arī bīstams. Ir bijis, ka māja nodzēsta un brūk blakus esošais skurstenis, dzēšot ugunsgrēku iebrūk jumts – tad ātri jāskrien laukā. Par laimi, šādos gadījumos esmu paguvis laikus izglābties un vēl citiem palīdzēt. Ir piedzīvoti lieli ugunsgrēki, ko dzēš divas trīs dienas. Visgrūtāk ir, kad jābrauc glābt pēc autoavārijām, kad ir bojāgājušie. Ugunsgrēkā cilvēks sadeg, bet avārijas vietā viss ir acīm redzams... Bet tas ir mūsu darbs,” saka N.Bēteris. Lai šodien kļūtu par ugunsdzēsēju, jāizpilda daudz stingrāki normatīvi nekā pirms 25 gadiem. “Toreiz desmit dienas bija jānāk pa sešām stundām dienā un tevi pieņēma štatā. Tagad – jābūt kosmonautam, lai izpildītu visas prasības!” saka N.Bēteris. ◆

Kategorijas