Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksne kļūst krāšņāka

Līga Vīksna

2015. gada 15. maijs 00:00

36

Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitekte Laura Ozoliņa atklāj – tā kā šovasar Alūksnes novadā risināsies Vislatvijas Puķu draugu saiets, pilsētas rotā gaidāmi jauninājumi.


“Pilsētā stādījumus atjaunojam jau esošajās puķu dobēs un akmens vāzēs. Jaunums būs puķu dobe Miera, Pils un Rīgas ielu krustojuma zālājā. Tā būs liela un krāšņa viengadīgo puķu dobe, kas priecēs katru, iebraucot pilsētā. Šobrīd tur aug arī pīlādžu rinda – zem tiem stādīsim arī vēl skujeņus,” stāsta L.Ozoliņa.

Būs vairāk ziedošo puķu maisiņu
Ir iecere veidot ilggadīgus apstādījumus ar ziedošiem krūmiem gar jauno bērnu rotaļlaukumu Pilssalā. “Arī šogad uz barjerām būs ziedošo puķu maisiņi Pils ielā pilsētas centrā, kā arī vēl jaunās vietās. Būs ziedu arkas parkā pie Jaunās pils, ziedu piramīda administratīvās ēkas laukumā. Lokveida krustojuma puķu dobē esam sastādījuši sīpolpuķes,” saka L.Ozoliņa.
Puķu draugu saieta laikā no 16. līdz 18.jūlijam Alūksnes muižas parkā strūklaku teritorijā risināsies floristu plenērs. Tapušie darbi, kamēr tie saglabāsies, turpat tiks arī eksponēti. “Plenēra tēma ir “Sirds uzzied Alūksnē!” - šāds moto ir arī šīs sezonas pasākumiem. Par godu Puķu draugu saietam arī Alsviķu pagasta pārvalde veidos savdabīgus vides objektus, tāpat arī Jaunlaicenes pagasta centrā, kur arī vīsies Puķu draugu maršruts. Jaunlaicenē iecerēts stādīt jaunus rožu krūmus izsalušo rožu vietā,” saka L.Ozoliņa.

Veidos alūksniešu rožu dobi
Kad būs pabeigta tautas nama rekonstrukcija, starp tautas namu un mākslas skolu, stāvlaukuma pusē, paredzēta vieta arī apstādījumiem, lai norobežotu gājēju ceļu no stāvlaukuma. “Pie manis ir vērsusies Alūksnes jauniete Ilva Kristiana Langrate ar ierosinājumu veidot pilsētā rožu dobi, kurā rozes stādītu populāri alūksnieši. Šobrīd pieļaujam domu, ka arī rožu dobi varētu veidot šajā vietā, bet - iestādot visas rozes uzreiz un dodot dobei īpašu nosaukumu, publiskojot personu sarakstu, nevis lai katrs pats stāda savu rozi, jo tad dobe kādu laiku nebūs piepildīta,” stāsta L.Ozoliņa.

Gar Pils ielu – aronijas
Šobrīd ir izsludināts iepirkums Pils ielas apzaļumošanai, kurā norādīts, ka tranzīta maršruta “Pils iela” rekonstrukcijas laikā tika iestādīti 160 pīlādžu stādi, tomēr šobrīd kokaugu kopējais apjoms attāluma ziņā Pils ielā ir aptuveni 550 metri, tādēļ stādījumus grib papildināt ar melnaugļu aronijām, kas ir vasarzaļi, vidēji ātraudzīgi krūmi. Plānā paredzēti 270 krūmi, kurus stādīs, piemēram, starp Mācītājmāju un “Maximu”, gar veikalu “top!” un starp pīlādžiem virzienā no Blaumaņa ielas uz veikala “top!” pusi. ◆

Kategorijas