Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Salacgrīvā – trīskārša uzvara!

Līga Vīksna

2015. gada 15. maijs 00:00

660

Alūksnieši nesen guvuši grandiozu uzvaru sacensībās taimiņu un lašu makšķerēšanā ar spiningu vai mušiņmakšķeri “Salacgrīvas laša kauss 2015”. Uzvara gūta ne tikai komandu kopvērtējumā, bet arī izvelkot sacensību lielākos lomus – 8 kilogramu lasi un 2,9 kilogramu taimiņu.
Sacensības organizēja Salacgrīvas novada dome Salacas upē. Šīs sacensības ir jau tradicionālas, šogad pulcēja 37 dalībniekus no Latvijas un Igaunijas, bet pie zivīm šoreiz tika tikai trīs komandas, kopumā noķerot astoņas zivis – vienu lasi un septiņus taimiņus (kopā 20,9 kilogrami). Alūksnieši ir šo sacensību dalībnieki jau ilgāk nekā piecus gadus. Šoreiz Alūksnes komandas sastāvā bija trīs alūksnieši: Agris Svars, Renārs Teters-Teterovskis, Juris Baltais un jelgavnieks Andrejs Maksimovs.

Kronē par “Laša karali”
Alūksniešu noķerto zivju kopsvars bija vairāk nekā puse no kopējā sacensību loma – 12,1 kilograms. Vislielāko taimiņu izvilka J.Baltais (2,9 kilogrami), bet vislielāko lasi – A.Maksimovs (8 kilogrami un 104 centimetri). Vēl alūksniešu lomā bija arī 1,2 kilogramu taimiņš, ko izvilka A.Svars. A.Maksimovs tika kronēts par “Laša karali 2015” un saņēma  kausu no sacensību organizatoriem. A.Maksimovs atzina, ka ir pārsteigts par savu veiksmi, jo sacensībās piedalījies pirmo reizi, bet tas esot labs sākums sapņa piepildījumam par 108 centimetru laša noķeršanu un kopā ar alūksniešiem labprāt startēšot arī citos gados. “Paldies dēlam Danilam, bez viņa es netiktu galā ar tik lielu zivi,” viņš saka.
Alūksnietis R.Teters-Teterovskis uzskata, ka šoreiz alūksniešiem uzsmaidījusi liela veiksme. “Mēs ar Juri vienmēr piedalāmies šajās sacensībās, pārējo mūsu komandas dalībnieku sastāvs ir mainīgs un atkarīgs no tā, kurš togad var izrauties. Jāuzsver, ka “Salacgrīvas laša kauss” ir ekskluzīvas sacensības – dalībnieki tiek speciāli uzaicināti, kurš katrs nevar piedalīties. Citus gadus ir piedalījies arī, piemēram, uzņēmējs Gunārs Ķirsons un citi spices vīri. Šogad Alūksnes komanda uzrādīja vislabākos rezultātus, jo, piemēram, pērn mūsu lomā nebija nevienas zivs, vēl pirms gada mums pietrūka 300 gramu līdz 3.vietai. Mans personiskais rekords, bet citā gadā, ir 7 kilogramu lasis Salacas upē,” stāsta R.Teters-Teterovskis.

Ir “slimi ar lašiem”
Starp sacensību atbalstītājiem – sponsoriem šogad un arī citus gadus ir SIA “Pie Zvejnieka” no Alūksnes, jo uzņēmuma īpašnieks Agris Zvejnieks savulaik arī pats tika aicināts piedalīties sacensībās. Tagad A.Zvejnieks pats šajās sacensībās vairs nepiedalās, bet labprāt ir starp sponsoriem, popularizējot Alūksnes vārdu.
“Sacensību organizatori jau brīnās, kur alūksnieši tik tālu brauc uz šīm sacensībām, bet mēs Alūksnē esam kādi pieci cilvēki, kuri ir “slimi ar lašiem” - mums to vajag, āķis ir lūpā! Mēs ar Juri pat braucam uz treniņiem, kā mēs to saucam, Salacas upē, lai izpētītu un izzinātu, kāda ir upe, tās gultne, kur ir labākās zivju vietas, kādus rīkus labāk izmantot. Turklāt jāņem vērā, ka tas nav lēts prieks – gan ceļa izdevumu ziņā, gan licences iegāde, bet nu lasis jau arī ir karaliska zivs! Lašus ķert esam braukuši arī uz Norvēģiju, kur tie ir ļoti lieli – pāri 10 kilogramiem,” saka R.Teters-Teterovskis un piebilst, ka makšķerēšanai Salacā ir ļoti strikti nosacījumi un stingra kontrole. ◆

Kategorijas