Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šogad Muzeju nakts - kopā ar Raini un Aspaziju

Līga Vīksna

2015. gada 15. maijs 00:00

15

Plaša, daudzveidīga un interesanta šogad būs Muzeju nakts programma Alūksnes un Apes novada muzejos. Muzeju nakts šogad visā Latvijā norisināsies Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas zīmē, tādēļ 16.maijā muzeji aicinās gan klejot pa dzejnieku biogrāfiju dramatiskajiem līkločiem, gan meklēt viņu daiļrades atspulgus apkārtējās dzīves realitātē.

Jaunlaicenes muižas muzejā Muzeju nakti izdzīvos caur Raiņa dzejoli “Zināt gribētājs”, tādēļ būs mākoņu aitiņu un ezerbuļļu ganīšana, vēju zirgu polo, zaķu šaušana, dārziņa celšana mēnesim, mācoties veidot zedeņu sētu. Viena nodarbība būs īpaši tikai pieaugušajiem. “Kopš maija muzejā skatāma jauna izstāde “Mājas”, ko varēs apmeklēt arī Muzeju naktī. Tajā apkopotas ziņas par māju vietām, nosaukumiem Jaunlaicenes apkaimē 17.-19. gadu simtenī, ir apskatāmas dažas zviedru laika kartes. Būs viss kaut kas!” saka Jaunlaicenes muižas muzeja vadītāja Sandra Jankovska.

Modinās restaurēto laikrādi
Pededzes muzejā notiks pasākums “Ar pūces spieģeļa acīm es pasaulē raugos”. Muzeja vadītāja Inese Volšteine atklāj, ka būs iespēja veidot savu latvju rakstu zīmju medaljonu un zīmju skaidrojumu, latviešu tautas rotaļas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas ceļojošās izstādes atklāšana. 


Zeltiņu muzejā šķirs pagasta vēstures lappuses pasākumā “Zelta zirga skrējiens Zeltiņos”, ļaujot caur seno ēku stāstiem ceļot laikā, kad dzīvojuši mūsu senči. Zeltiņu muzejā Muzeju nakts pasākumos jau vairākus gadus tematika saistās ar Zeltiņiem, izglītojot zeltiniešus par sava pagasta vēsturi.

“Būs laikrāža modināšana – ar Pētera Zālīša prasmīgo roku palīdzību esam restaurējuši 19.gadsimta pulksteni, kāds tolaik bija sastopams daudzās Zeltiņu pagasta mājās. Esam tam devuši otru elpu - turpmāk tas skaitīs laiku Zeltiņu pagasta muzejā. Ja mājā ir pulkstenis, kas tikšķ, tad mājā ir arī dzīvība. Būs pakavu spodrināšana – atmiņas pārbaude, kā arī zirgu dancināšana, kas noteikti jāizmēģina katram pašam. Šogad celsim saulītē muižas laikus Zeltiņos,” stāsta Zeltiņu pagasta muzeja vadītāja Sandra Magaziņa.

Izšūs lukturīšus no skārda kārbām
Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Muzeju nakts aizritēs koka zīmē pasākumā “Pastāvēs, kas pārvērtīsies” no pulksten 19.00, jo viss, kas saistās ar koku, ir Ates muzeja šāgada tēma.


“Atklāsim jaunu izstādi “Koka pārvērtības”, kurā būs skatāmi kokapstrādes meistara Aivara Puzuļa un muzeja krājuma koka apstrādes darbarīki, Vidzemes un Latgales koka amatnieku darbi – kubuli, vanna, krēsli, dārza dekori, darinājumi no bērza tāsīm un citi. Ates muzejā ir jauna izglītojošā programma – dabas taka, iepazīstinot ar dažādām koku sugām un to nozīmi latviešu folklorā un latviešu zemnieku dzīvē. Izspēlēsim programmu “Koka spēles”, būs arī mūsu ilggadējo sadarbības partneru - Alūksnes novada mazpulku aktivitātes. Bet pulksten 23.00 kopīgi ar apmeklētājiem rakstīsim novēlējumus Ates muzejam 30 gadu jubilejā, no skārda kārbām izšūsim gaismas lukturīšus, būs arī jauks Muzeju nakts pārsteigums,” atklāj Ates muzeja vadītāja Ina Rubene.

Jauno klēti iesvētīs dievture
Plaša programma ar nosaukumu “Baltais tēvs paslēpies cīruļa balsī” būs arī Bejas novadpētniecības centrā. Jau pulksten 13.00 būs jaunās klēts iesvētīšana latviskā garā kopā ar dievturi Marutu Voitkus – Lūkinu un Jaunlaicenes folkloras kopu “Putnis”. Klētī būs apskatāma arī jauna izstāde – linu krekli, ko darinājuši vietējie iedzīvotāji novadpētniecības centra nodarbību laikā kopā ar Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” vadītāju Renāti Pilipu. Izstādē būs skatāmi arī skolēnu amata mācības darbi.


“Pulksten 13.45 sāksies mākslas zāģēšanas sacensības “Ierūcini zāģi un ļaujies fantāzijai V”. Tās Bejā notiks jau piekto reizi, šoreiz - dalībniekiem nenosakot tēmu darbu veidošanai, bet patiesi ļaujot vaļu viņu fantāzijai. Būs arī spēka putras baudīšana, 196. Bejas mazpulka aktivitātes, aušanas darbnīca R.Pilipas vadībā. Pulksten 17.30 pulcēsimies Bejas pamatskolas zālē, lai atskatītos mākslas zāģēšanas festivāla vēsturē un suminātu šāgada uzvarētājus. Pulksten 19.00 turpat būs Bejas amatierteātra pirmizrāde, bet Muzeju nakts noslēguma balle kopā ar grupu “Rolise” notiks Bejas “Dainās”,” stāsta Bejas novadpētniecības centra vadītāja Jolanta Baldiņa. 

Veclaicenes muzejā aktivitātes sāksies no pulksten 20.00 – būs jautras spēles, piemēram, stīvēšanās ap klupšanas akmeni, sliekas un gliemeža skriešanās. Alūksnes muzejā interesentiem būs atvērtas apskatei izstādes, pastāvīgajā ekspozīcijā “Laikmetu mielasts” varēs piedalīties vēsturisko vārdu minēšanas spēlē no aizvēstures līdz mūsdienām, būs Raiņa un Aspazijas vēstuļu lasījumi, kā arī jau pulksten 15.00 jaunas izstādes “Malienas Ziņām – 90” atklāšana.

Izspēlēs “Zelta zirgu”
Pasākumi risināsies arī Apes novadā. Jāzepa Vītola memoriālā muzeja “Anniņas” vadītāja Ineta Riepniece uzsver - Gaujienā būs jautri!

“Kad “Anniņās” dzīvoja Jāzeps Vītols, bieži vien uz svētkiem organizēja dažādus uzvedumus – mēs šogad par godu J.Vītolam esam uzveduši Raiņa “Zelta zirgu”, izrādes sākums pulksten 19.00. Šonedēļ Gaujienā uzturas Vidzemes augstskolas tūrisma programmas studenti, kuri te iziet praksi – iepazīst apkārti, strādā muižas parkā, pie “Anniņām”, veic labiekārtošanas darbus, dodas velobraucienā, iepazīstot apskates objektus. Viņi ir arī uzveduma “Zelta zirgs” autori, ko iestudēja pa vakariem. Tas būs uzvedums, kurā visi skatītāji būs arī aktīvi dalībnieki un kas notiks “Anniņu” apkārtnē. Būs arī Antiņa māja ar zivju zupu. Pēc izrādes pulcēsimies muzeja telpās, kur klausīsimies J.Vītola komponētās mūzikas ar Raiņa un Aspazijas vārdiem atskaņojumu, būs sarunas par J.Vītola daiļradi. Pēc tam būs tradicionālā kāršu spēle līdz pusnaktij,” stāsta I.Riepniece. 


Savukārt Trapenē notiks orientēšanās muzejā, varēs vērot filmu “Šķirot Trapenes vēstures lappuses”, bet bibliotēkā – spēlēt galda spēles.

Kategorijas