Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cik droši ir rotaļlaukumi?

Diāna Lozko

2015. gada 22. maijs 00:00

483

Pagājušajā nedēļā “Alūksnes Ziņās” vērsās Ziemera pagasta iedzīvotāja Lolita Zvirgzda ar sašutumu par viņas novēroto negadījumu Alūksnes pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē “Pienenīte”.

Sašutusi par attieksmi
“Nācu gar bērnudārzu “Pienenīte” un redzēju, kā viena meitenīte iesprūdusi slīdkalniņā no koka dēļiem. Gar malām tam ir spraugas, kur bija iesprūdusi rociņa. Viņai virsū sāka braukt jau nākamais bērns, kāds puisītis. Pieskrēja audzinātāja vai auklīte un sāka turēt puisīti, un kliedza, lai nāk kāds palīgā. Netālu citas audzinātājas lēnām piecēlās. Puisīti nocēla aiz rokas un kājas, kratot un dusmīgā balsī viņu rājot,” stāsta L.Zvirgzda. Viņa ir sašutusi par audzinātājas attieksmi.
“Devos pie vadītājas vietnieces. Audzinātāja nestāstīja, ka meitenītei virsū šļūcis otrs bērns un kā viņš tika norauts no slīdkalniņa. Biju sašutusi, jo man ir nepieņemami, ka pret kādu bērnu izturas ar šādu agresiju. Tad audzinātāja atzina, ka tā esot bijis, bet teica, ka nu viss esot labi. Uzskatu, ka uz sveša bērna nedrīkst pacelt balsi!” pauž sieviete.
L.Zvirgzdai pirms vairākiem gadiem bijis gadījums, kad šajā pašā pirmsskolas izglītības iestādē par mazdēla gūtu traumu viņa mātei nav ticis ziņots. “Aizpagājušajā gadā mans mazdēls sasita lūpu, ieskrienot šķūnītī, un man par to netika paziņots. Arī puisīša mammai ziņa netika padota. Viņam tika trieciens pa zobiņiem, un zobārsts teica, ka vēlāk tādēļ varētu rasties problēmas arī ar zobiem. Neesam saņēmušas atvainošanos no audzinātājas līdz pat šai dienai,” saka L.Zvirgzda. Viņa ir sašutusi arī par bedri slīdkalniņa galā, kura nav aizrakta. 
Vecāki tiek informēti
Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Pienenīte” vadītājas vietniece Dzidra Peipiņa uzsver, ka bedres slīdkalniņu galos ir tikai normāli. “Bērniņš slidinoties nevis krasi atsit kājas pret zemi, bet gluži vai iesēžas uz slīdkalniņa malas un tādā veidā neatsit kājiņas,” saka Dz.Peipiņa. Viņa izprot L.Zvirgzdas sašutumu, taču uzskata, ka sieviete reaģējusi pārāk emocionāli un agresīvi. “Meitenīte tika aizvesta pie medmāsas, vecākiem tika ziņots, un puisītis no slīdkalniņa nocelts ātri, lai neuzslīdētu visū meitenītei. Rokai nekas nekaiš,” stāsta Dz.Peipiņa. Pārpratumu varētu izrunāt, ja vien L.Zvirgzda būtu vairāk atvērta kontaktam. Dz.Peipiņa skaidro, ka katrai audzinātājai ir jāpieskata arī savas grupas bērni, kurus nedrīkst atstāt vienus pašus.
“Neatceros gadījumu, kas attiecas uz sievietes mazbērnu, un nevarēšu to komentēt, bet katrs gadījums tiek reģistrēts un pat par vismazākajām lietām vecāki tiek informēti,” stāsta Dz.Peipiņa. Medmāsas kabinetā ir žurnāls, kurā tiek uzskaitītas dažādas ar bērnu veselību saistītās lietas, pat līdz tādām, ka ir iekodis ods.
Dz.Peipiņa informē, ka atjaunoti slīdkalniņi vēl no padomju laikiem, taču tie ir izturīgi un labi kalpo. “Pagājušajā gadā nopirkām un uzstādījām jaunu slīdkalniņu kompleksu, taču jau pēc diviem mēnešiem tas salūza. Tagadējie materiāli ir neizturīgi. Jā, vecie slīdkalniņi nav jauni, bet tie atbilst standartam, un nedomāju, ka tie būtu slikti,” viņa saka.

Bīstamās ir demontētas
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts informē, ka pirms pāris gadiem uzņēmums apsekojis daudzīvokļu namu spēļu laukumus, kuros bija padomju laika ierīces. “Bīstamās ierīces ir demontētas. Šobrīd arī lielākajos mirkrorajonos sekojam līdzi, lai visas koka konstrukcijas būtu kārtībā, un ziemā noņemtie slīdkalniņi ir atlikti un nostiprināti,” informē A.Musts. Ja māju iedzīvotāji vēlas pagalmā jaunas ierīces, tad var ziņot SIA “Alūksnes namiem”, kas piedāvās risinājumus vai nu jaunu sertificētu ierīču iegādei, vai arī to izveidošanai. “Mūsu primārais uzdevums gan ir apsekot jau esošās ierīces un novērst to bojājumus. Kas attiecas uz drošību, bērniem spēļu laukumā būtu jāatrodas vecāku uzraudzībā. Taču, ja mums ziņo par kaut kādiem dēļiem, kuri kustas, vai iznākušām skrūvēm, mūsu darbinieki nekavējoties dodas šo ierīci apsekot,” teic A.Musts. Alūksnē novecojošajām spēļu laukumu ierīcēm ir arī alternatīva – pašvaldības izveidotie spēļu laukumi, kuriem ir laba kvalitāte. ◆

Kategorijas