Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Minerālūdens ieguve ir dārgs un sarežģīts process

Ieva Štāle

2015. gada 22. maijs 00:00

17

Viens no Latvijā ar dzeramajiem pazemes ūdeņiem bagātākajiem novadiem ir Siguldas novads, visā tā teritorijā ir biezi, saldūdeņus saturoši devona nogulumu ūdens horizonti. Siguldā atrodas trīs dabisko minerālūdeņu ieguves vietas, kuru saimnieks ir SIA “Siguldas minerālūdens”. 2011. gadā Latvijas Sertifikācijas centrs uzņēmumam izsniedzis pirmo atļauju gāzētā dabīgā minerālūdens iegūšanai dziļākajā pazemes ūdens atradnē “Sigulda”, bet 2012. gadā arī atradnē “Turaida”. «Dabiskā minerālūdens ieguve un ražošana ir sarežģīts un dārgs process,» atzīst SIA “Siguldas minerālūdens” Ražošanas un kvalitātes daļas vadītāja Agita Ādamsone. “Siguldas minerālūdens” produkcijas klāstā esošie minerālūdeņi “Sigulda” un “Turaida” iekļauti Latvijā atzīto dabisko minerālūdeņu sarakstā.
Lai saņemtu atļauju iegūt un ražot dabisko minerālūdeni, vispirms jāveic konkrētās vietas ģeoloģiskā izpēte. Uzņēmumam “Siguldas minerālūdens” pieder trīs urbumi – 200 metru, 272 metrus un 462 metrus dziļi. Minerālūdens “Sigulda” nāk no dziļākā  urbuma, un ūdens mineralizācija ir 3,1–3,6 grami uz litru (g/l). Tas ir nātrija-magnija-kalcija-hlorīda-sulfātu vidēji mineralizēto minerālūdeņu grupas produkts. “Turaidai” ir teju desmitkārt mazāka mineralizācija – 0,32–0,43 g/l. «Sigulda ir vieta, kur pazemē sāļūdeņi satiekas ar saldūdeņiem, tāpēc minerālūdenim “Sigulda” ir tikai šai vietai raksturīga garša,» ūdens īpašības raksturo A. Ādamsone.
Normatīvie dokumenti nosaka, ka dabiskā minerālūdens ražošanai jābūt sertificētai; lai sāktu ražošanas procesu, jāveic ne mazāk kā četru sezonu laikā iegūtu ūdens analīžu rezultātu apkopojums. Svarīgākie parametri ir nemainīgs ūdens sastāvs un temperatūra (pieļaujamās robežās) jebkurā gadalaikā. Tāpat jāveic regulāra ūdens mikrobioloģiskā sastāva pārbaude. Vēl pirms minerālūdens ražošanas sākšanas uzņēmumam Valsts vides dienestā jāiegūst ūdens resursu lietošanas atļauja, kurā noteikts maksimālais urbumā iegūtā ūdens daudzums dienā. Savukārt Pārtikas un veterinārais dienests izsniedz speciālu minerālūdens izplatīšanas atļauju, ko nosaka Eiropas Savienības regulas. Atbilstības sertifikāciju, uz kuru pamatojoties izsniedz šo atļauju, kā arī uzņēmumā saražotās produkcijas kontroli veic Latvijas Sertifikācijas centrs.
Sākotnēji jaunam uzņēmumam, līdz tas pierādījis savas produkcijas kvalitātes noturību, pārbaudes tiek veiktas pat četrreiz gadā. «Kopumā izmaksas ir ļoti lielas, tāpēc arī daudzi ražotāji savu produkciju pozicionē kā dzeramo ūdeni, nevis kā minerālūdeni,» norāda A. Ādamsone un stāsta, ka arī paša uzņēmuma interesēs ir regulāri pārbaudīt ūdens kvalitāti un ievērot stingras prasības: «Mūsu uzņēmumā ir laboratorija, kurā ūdenim veicam mikrobioloģiskos un fizikāli ķīmiskos testus. Papildus testēšanai ūdeni vedam arī uz akreditētām laboratorijām. Būtībā minerālūdens kvalitāte un tā sastāvs tiek pārbaudīts, sākot no urbuma līdz pat gatavai produkcijai, ievērojot gan ražošanas ciklu, gan dokumentāciju.»
Vairāku simtu metru dziļumā iegūtā ūdenī parasti nav ne pesticīdu, ne smago metālu, taču ūdeni var sabojāt virs zemes. A. Ādamsone stāsta: «Ražošanas procesā galvenā uzmanība jāvelta higiēnas prasību ievērošanai un tehnoloģiskajam procesam. Jāseko tam, kā notiek ūdens padošana pa cauruļvadiem, kā tiek veikta mehāniskā filtrēšana. Mēs nedrīkstam mainīt minerālūdens sastāvu, vien noņemt tā sastāvā esošo dzelzi. To dara ar oksidēšanas metodi, izmantojot ūdens aerāciju ar gaisu, kas izveido dzelzs oksīdus. Tad produkts tiek filtrēts caur filtriem – kuru sastāvā ir speciālas smiltis, grants un olīši –, kuros paliek dzelzs oksīdu pārslas. Minerālūdenim “Sigulda” garšas uzlabošanai tiek pievienota ogļskābā gāze. Šādi mēs nodrošinām praktiski identisku ūdens sastāvu, kas ir urbumā.» ◆

Kategorijas