Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kļūst par “Cāli 2015”

Līga Vīksna

2015. gada 22. maijs 00:00

10

Šogad Alūksnes novada mazo vokālistu konkursā “Cālis 2015”, kas nesen risinājās Alsviķu kultūras namā, par uzvarētāju kļuva sešgadīgā Laima Zvirbule no Strautiņiem (skolotāja Inese Krūmiņa).

Piedalījās 18 mazie vokālisti
Konkursā piedalījās 18 mazie vokālisti - septiņi no Alūksnes, trīs no Jaunalūksnes, pa diviem no Alsviķu, Mālupes un Ilzenes pagastiem, pa vienam no Malienas un Veclaicenes pagastiem. Skolotāja Vita Vērdiņa konkursam gatavoja sešus bērnus, Zigmārs Krūmiņš – trīs, divus bērnus konkursam gatavoja Inga Krasta, Larisa Grīsle, Olīvija Jēģere, vienu – Ilze Briediņa, Inese Krūmiņa un Sandra Gabranova. Vecākajā grupā, kur uzstājās 5 un 6 gadus veci bērni, 1.vietu ieguva Annika Ziņģe no Alūksnes (V.Vērdiņa), 2.vietu – Gerda Rimša no Jaun-alūksnes (Z.Krūmiņš), 3.vietu – Kalvis Serdants no Alūksnes (V.Vērdiņa). Jaunākajā grupā, kur uzstājās 3 un 4 gadus veci bērni, 1.vietu ieguva alūksniete Adele Pušpure (V.Vērdiņa), 2.vietu – jaunalūksnietis Ralfs Puris (Z.Krūmiņš) un jaunalūksniete Marta Bondare (Z.Krūmiņš), 3.vietu – malieniete Estere Bukane (V.Vērdiņa) un alūksniete Amēlija Bergmane (V.Vērdiņa).

Tas ir lietderīgi
L.Zvirbules mamma Ina Zvirbule “Alūksnes Ziņām” atzīst, ka uzvara bijusi ļoti patīkams pārsteigums. “Laima “Cālī” piedalījās arī 3 un 4 gadu vecumā, bet šogad ir vislielākie panākumi – prieks! Meitiņa ir centusies, skolotāja ieguldījusi lielu darbu. Kā vecāki virzām meitu šādās aktivitātēs, jo uzskatu, ka tas ir lietderīgi,” viņa saka. Vokālā pedagoģe Inese Krūmiņa norāda - konkursā Laima izpildīja dziesmu “Māmiņas dienā” klavierspēles pavadījumā un “Bučiņas” fonogrammas pavadījumā. “Laima mācās arī Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolas Strautiņu filiālē sagatavošanas grupā – tur mēs abas pērn rudenī arī iepazināmies. Liels prieks par sasniegto. Patīkami, ka šo konkursu joprojām mūsu novadā rīko, vienīgi žēl, ka tas nenotiek vairs valsts līmenī,” saka I.Krūmiņa.

Vidējais sniegums – arvien labāks
Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte secina, ka 20 gadu laikā mazo vokālistu vidējais sniegums kļuvis arvien labāks. “Bērni ir kļuvuši drošāki, repertuārs – interesantāks un sarežģītāks, pedagogi atrod bērna vecumam piemērotas dziesmas. Šogad starp konkursantiem bija daudz labu dziedātāju, īpaši jaunākajā grupā. Paldies pedagogiem, bērniem un vecākiem par ieguldīto darbu. Lai cik dīvaini tas būtu, ņemot vērā, ka bērnu skaits samazinās, konkursā dalībnieku skaits nesamazinās,” saka S.Eglīte.
Vokālā pedagoģe Vita Vērdiņa atzīst – muzikālu bērnu ir daudz, tādēļ konkursam varētu gatavot arī vēl vairāk priekšnesumu. “Šobrīd konkursam katrs dalībnieks gatavo divas dziesmas, bet, manuprāt, varētu būt tikai viena, jo sagatavot divus priekšnesumus maziem bērniem ir liela slodze. Varētu pārdomāt arī konkursa norises laiku, jo, piemēram, trīsgadniekiem pulksten 13.00 dienā ir saldi jāguļ,” saka V.Vērdiņa. ◆

Kategorijas