Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izzina vēsturi sev līdzās

Līga Vīksna

2015. gada 29. maijs 00:00

36

Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas 5.klases četri skolēni veiksmīgi piedalījušies starptautiskajā skolēnu radošo un pētniecisko darbu konkursā “Vēsture ap mums”. Vislabāk šoreiz veicās Ancei Pakalnei, kura ieguva 1.vietu, un Ginteram Ķelpam – 3.vieta.


Konkurss notiek jau 14.gadu
Klases audzinātāja un vēstures skolotāja Līga Bukovska atzīst – vienas skolas abiem finālistiem iegūt godalgotas vietas bija negaidīts un patīkams pārsteigums. “Šis bija jau 14.gads, kad konkurss notika, konkursa tēma šajā gadā bija ”Pieskāriens vēsturei. Lietas – pagātnes liecinieces”. Ance Pakalne, Ginters Ķelps, Austris Kalniņš un Jēkabs Kalniņš izvēlējās pētāmo lietu un izveidoja radošus darbus. Ance atrada veļas vāli, ogļu un elektriskos gludekļus savas vecvecmāmiņas Ilgas Kalnītes un vecmāmiņas Iritas Pakalnes mājās. Sameklēja informāciju par gludekļiem, intervēja vecmāmiņu Iritu un tēti Intaru, aprakstīja gludekļu fiziskās īpašības, pati izmēģināja „klapēt” veļu ar vāli un gludināt ar ogļu gludekli. Tā visa rezultātā tapa  radošais darbs – plakāts „Gludekļi gadu desmitu laikā”,” stāsta L.Bukovska.

Izveidoja radošus darbus
Ginters dzīvo skaistā, Gaujas pļavu ieskautā vietā, viņu ieinteresēja, kā ar izkapti, kas atradās šķūnītī, agrāk varēja to visu nopļaut. Lai veiktu pētniecisko darbu, Ginters sameklēja fotogrāfijas par siena talkām Gaujienas novada vēstures muzejā un tās analizēja, intervēja savu vecvecmammu Lūciju Miķelsoni, vectēvu Vilni Ķelpu un tēti Agri Ķelpu par viņu prasmēm rīkoties ar izkapti, izveidoja radošu darbu – filmu „Izkapts stāsts”.
“Austri ieinteresēja zirga galvas figūra novada vēstures muzejā. Viņš to izpētīja un arī barona Vulfa staļļmeistara – kučiera mājas vēsturi. Rezultātā tapa melnbaltais kučiermājas zīmējums, Austris atlēja ģipsī arī samazinātu zirga galvas figūru. Savukārt Jēkabs pētīja sava vecvectēva Pētera Kalniņa koka grebtās karotes:  noskaidroja, kāds koks ir derīgs karošu grebšanai, kā karotes greba un kur lietoja. Iegūto informāciju un fotogrāfijas izvietoja radošajā darbā - plakātā „Mana vecvectēva koka karotes”,” saka L.Bukovska.
Kopumā konkursam tika iesūtīti 123 darbi, ko veidojuši 134 skolēni. Finālam izvirzīja  25. Ance un Ginters 1.maijā savus darbus aizstāvēja konkursa finālā Okupācijas muzejā, savukārt 23.maijā Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē notika  konkursa noslēguma sarīkojums, ko apmeklēja visi četri audzēkņi kopā ar savām ģimenēm un L.Bukovsku.
Svinīgajā ceremonijā konkursa patrons Valsts prezidents Andris Bērziņš apsveica konkursa dalībniekus. Ance un Ginters saņēma diplomus, grāmatas un naudas balvas, savukārt Austris un Jēkabs - atzinības. Austris saņēma arī speciālu balvu no gleznotāja Jāņa Anmaņa, Jēkabs no - Vēstures skolotāju biedrības. Arī vēstures skolotāja saņēma pateicībā vērtīgas grāmatas. L.Bukovska uzsver - Ance klātesošos iepriecināja ar savu izpildīto dziesmu, kam pavadījumu pie klavierēm spēlēja viņas mamma Dagnija Pakalne, kā arī pasniedza Valsts prezidentam skaistu neaizmirstuļu pušķi no Gaujienas pļavām. ◆

Kategorijas