Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tūristu vēderpriekiem – īpaša ēdienkarte

Līga Vīksna

2015. gada 29. maijs 00:00

34

Līdz ar jauno tūrisma sezonu ir izveidota īpaša Alūksnes novada ēdienkarte – pašmāju  kafejnīcas un atpūtas vietas apmeklētājiem piedāvā baudīt mūsu pusei raksturīgus ēdienus un ēdienus ar Alūksnē pazīstamu vietu, objektu nosaukumiem vai saistot tos ar vēsturiskiem notikumiem, personībām.


Jauno ēdienkarti radījis Alūksnes tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar vietējiem ēdināšanas uzņēmumiem. Tūrisma darba organizatore Iveta Veļķere atzīst – līdzīgas ēdienkartes jau ir citos novados, arī tepat kaimiņos Gulbenē, bet Alūksnes novadā nebija. “Kopš pavasara tika uzrunāti vietējie uzņēmēji – daļa jau ir atsaukusies, aicinām arī pārējos pievienoties ar savu īpašo ēdienkarti, vēršoties tūrisma informācijas centrā, lai varam reklamēt piedāvājumu. Tūrists labprāt bauda nacionālo virtuvi,” saka I.Veļķere.
Ļoti pieprasīti jau ir Alūksnes profitroļi, centrā bieži jautā, kur tos var iegādāties. “Manuprāt, mūsu novada saldais ēdiens ir arī maizes zupa, līdz šim neviens ēdināšanas uzņēmums gan to savā īpašajā ēdienkartē vēl nav iekļāvis. Mūs zina arī pēc uzņēmumā “Kārumiņš” ceptās tortes “Diena un nakts” - tā jau ir kļuvusi par Alūksnes zīmolu. Iecienīta ir arī plaucētā saldskābmaize, ko cep SIA “Alta S” Alūksnes maizes ceptuvē. Mums ir, ar ko lepoties!” norāda I.Veļķere.

Pontags ar čirikīm
Kafejnīca „Pajumte” piedāvā karstos salātus „Tempļa kalns”, pamatēdienu „107 pakāpieni līdz baudas mirklim” un krēmu „Marienburgas ezera salas”. Lauku tūrisma un atpūtas centrā “Jaunsētas” Katrīnkrogā var nogaršot pat visu pusdienu komplektu malēniešu gaumē. „Sautējumu malēniešu gaumē”, pamatēdienu „Raibā Alūksne” un saldo ēdienu „Peldošās salas” piedāvā kafejnīca „Cepurīte”.
SIA “Valrito” Alūksnes kafejnīcas “Gustiņš” pārstāve Baiba Gusta atzinīgi vērtē ideju par novada īpašo ēdienkarti. “Gustiņā” tā pieejama jau otro nedēļu, turklāt rakstīta arī malēniski, piemēram, pontags ar čirikīm (olu kultenis ar žāvētu gaļu un svaigu dārzeņu salātiem), laupītu un reivētu kartupeļu blefiņi (kartupeļu pankūkas), buberts ar klukvu (mannas buberts ar jāņogu vai upeņu mērci) un citi. “Tūristam vienmēr patīk baudīt kaut ko interesantu, oriģinālu, turklāt ēst gribas vienmēr un visiem. Meklējām senās recepšu grāmatās, uzrunājām gados vecākus cilvēkus, lai izzinātu, kas tad ir mūsu pusei raksturīgie ēdieni. To nav ļoti daudz, bet kaut ko izdevās atrast. Dažiem ēdieniem jau grāmatās bija malēniskie nosaukumi, par pārējiem konsultējāmies pie malēniešu dialekta speciālistiem Jaunlaicenes muižas muzejā,” stāsta B.Gusta.

“Ābola” profitroļi – uz Briseli un Angliju
Alūksnes kafejnīcas “Ābols” īpašniece Inese Orlova atzīst, ka jau līdz šim ēdienkartē bija ēdieni ar Alūksnei raksturīgiem nosaukumiem, piemēram, karbonāde “Bānītis”, bet tagad to klāsts papildināts. “Savulaik mums bija arī karbonāde ar piedevām “Dores kalns” – palaikam ēdieniem izdomājam nosaukumus, kas saistās ar Alūksni. Alūksnes novada specifiskais ēdiens noteikti ir profitroļi – mēs tos piedāvājam gan ar buljonu, gan pat saldo kārtojumu ar profitroļiem. “Ābola” ražotie profitroļi ir ļoti pieprasīts produkts arī mūsu veikaliņā – tos pat ir pirkuši, lai vestu uz Briseli, bet tie alūksnieši, kas brauc uz Angliju, reizēm aizved pa kilogramam profitroļu līdzi,” stāsta I.Orlova.

Iecienīts ir deserts
“Templītis”
SIA “JM grupa” kafejnīcas “Jolanta” viesmīle un viesnīcas administratore Daina Vītuma stāsta, ka arī “Jolantā” jau bijuši atsevišķi ēdieni ar Alūksnei raksturīgiem nosaukumiem, bet tagad tam pievērsta pastiprināta uzmanība. “Tagad mums ir arī salāti “Katrīnas untums”, krēmzupa “Cepurīte”, pankūkas “Launags pie pils strūklakām”. Ēdieni izvēlēti, vadoties pēc apmeklētāju atsauksmēm un tā, kas ir visvairāk pieprasīts. Savukārt deserts “Templītis” mūsu ēdienkartē bija jau līdz šim. Savulaik tas ir bijis arī Alūksnes restorāna ēdienkartē – tagad tas ir kā atmiņa no Alūksnes restorāna laikiem, kad varēja baudīt plombīra saldējumu ar grauzdētiem lazdu riekstiem un rīvētu šokolādi,” saka D.Vītuma. ◆

Kategorijas