Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lūdz atbalstu Opekalna kapu apsaimniekošanā

Diāna Lozko

2015. gada 29. maijs 00:00

349

Jaunlaicenes Opekalna evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze lūdz ziedojumus kapu apsaimniekošanas izdevumu segšanai, taču cilvēki vēlas zināt, kāpēc tieši šādi ziedojumi tiek lūgti.

Kapu zeme pieder draudzei
Opekalna evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes locekle Sana Raipale informē, ka Opekalna draudzes pārstāvjiem interesenti ir jautājuši, kāpēc jāmaksā par kapu vietām ikgadējais ziedojums, ja agrāk tāda nebija. “Ja maksājām naudu par kapu, kad cilvēku apglabājām, kāpēc vēl jāmaksā? Vai normāla ir situācija, ka kapos tiek guldīti cilvēki no visa Alūksnes novada, bet jāuztur vienai draudzei? Šie jautājumi ir ļoti aktuāli,” informē S.Raipale. Viņa uzsver, ka kapu zeme kopš 18.gadsimta ir bijusi draudzes īpašums, kurā ierīkoti draudzes kapi, tajos apglabāti gan draudzes cilvēki, gan tie, kas, mainoties varām un valdībām, vienkārši nevarēja būt draudzē. “Kapsētu uzturēt attiecīgos laika periodos palīdzējuši pagasta pārvaldītāji. Smiltis jāved, zāle jāpļauj un atkritumi jāšķiro katru gadu - tam visam jāatrod līdzekļi un kādam par to ir jāmaksā. 
Kādu laiku Opekalna kapu uzturēšanas izmaksas finansēja Alūksnes novada pašvaldība, bet tas tā turpināties nevarēja, jo kapu zeme pieder draudzei un valsts līdzekļus nedrīkst izmantot sveša īpašuma uzturēšanai. Tātad kapu zeme ir jāuzdāvina vai jāpārdod attiecīgajai pašvaldībai,” stāsta S.Raipale. Ir vairāki iemesli kāpēc Opekalna draudzei tas nav izdevies un tagad jāsaimnieko pašai draudzei. Lēmumu par ziedojumu nepieciešamību draudzes padome pieņēma šī gada janvārī.

Nevienam pakaļ nestaigās un laukumus neskaitīs
“Draudzes budžetā nav tādu līdzekļu, lai pilnībā nosegtu visus kapu apsaimniekošanas izdevumus, tāpēc lūdzam ziedojumu no cilvēkiem, kuru tuvinieki apglabāti Opekalna kapos. Kapu apsaimniekošanas ziedojuma, kas ir 7 eiro par vienu kapu laukumu, prasīšana rada cilvēkiem jautājumus - vai jāmaksā par katru kapu kopiņu, vai jāmaksā par katru laukumu, kas atrodas kapu teritorijā, vai jāmaksā katru gadu un tamlīdzīgi. Draudze būs pateicīga, ja ziedosiet 7 eiro par kapu laukumu, bet, ja jums ir pieci laukumi visā teritorijā, tad apsveriet, vai varat samaksāt par katru laukumu 7 eiro. Nevienam pakaļ nestaigās un laukumus neskaitīs. Ja viena kundze, pensionāre, kopj vairākus laukumus, palikusi vienīgā visiem savējiem, kas kapu kalnā, tad laikam nebūtu korekti prasīt 7 eiro par katru laukumu. Ja kāds ir turīgāks, lūdzu, maksājiet par vienu laukumu (ne kapu kopiņu) 7 eiro. Lai tas paliek katra paša ziņā, uz katra sirdsapziņas,” pauž S.Raipale. Ja kāds patiesi vēlas maksāt, bet līdzekļi ir ierobežoti, S.Raipale lūdz atnākt, piemēram, padežurēt Opekalna baznīcā kādā nedēļas nogalē - tūristi ziedojuma kastītē iemet naudu, un tādā veidā draudzes budžetā ienāk līdzekļi. “Ir daudz un dažādu veidu, kā varam lietas darīt, ja vien vēlamies. Vai tāds ziedojums būs jāmaksā katru gadu, nezinu teikt, taču lūdzam cilvēkus līdzdarboties, jo tā nav tikai draudzes problēma,” uzsver S.Raipale.

Draudze būs ļoti pateicīga
Kapu apsaimniekošanas izdevumi rodas no šādiem darbiem un pakalpojumu apmaksām: smilšu iegāde, sašķiroto atkritumu nodošana, atalgojums cilvēkam, kas sešus mēnešus gadā apsaimnieko kapu teritoriju, kurā ietilpst pļaušana, celiņu kopšana, atkritumu šķirošana un citi darbi, kas rodas ikdienā. Draudzes locekļi iesaistās arī senkapu kopšanā, lapu un zaru aizvešanā, kas notiek brīvprātīgi un bez atalgojuma. “Bieži tiek jautāts par kokiem, kas izgāzušies šķībi, greizi, netiek nozāģēti. Arī tās ir izmaksas - likvidēt šādus kokus kapu teritorijā. Ir sagādātas visu institūciju pieprasītās atļaujas to nozāģēšanai. Ja kāds varētu finansēt koku zāģēšanu, kā arī kapu un baznīcas teritorijas pļaušanai tik nepieciešamo pļaujmašīnu, draudze būs ļoti pateicīga,” saka S.Raipale.
Ja vēlaties veikt 7 eiro ziedojumu Opekalna kapu apsaimniekošanai (ar šādu norādi), tad to iespējams izdarīt, pārskaitot naudu uz draudzes kontu, kā arī maksājot skaidrā naudā Jaunlaicenes tautas nama vadītājai Mārai Svārupei, Jaunlaicenes pagasta pārvaldes saimniecības pārzinei Judītei Kaktiņai, Apes novada domes Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja vietniecei Selgai Kauliņai vai domes ekonomistei Santai Pilskalnei, saņemot pretī darījumu apliecinošo kvīti. ◆

uzziņai

Konts ziedojumiem:
Opekalna evaņģēliski luteriskā draudze
Reģ.Nr.99500002593
Konta Nr. : LV37HABA0551032223430
SWEDBANK

Kategorijas