Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā savairojušies lauči

Diāna Lozko

2015. gada 29. maijs 00:00

691



“Alūksnes Ziņu” lasītāji pamanījuši Alūksnes ezerā melnus putnus ar baltiem knābīšiem un baltu pieres daļu. Pašreiz tiem tuvāk ezera krastam smilgu ligzdās izšķīlušies mazuļi. Lasītāji jautā, kas ir šie putni un kāpēc viņu ezerā ir tik daudz.

Ģimeniski putni
Madonas reģionālas vides pārvaldes Kontroles daļas dabas sektora vadītājs, vecākais valsts vides inspektors Aldis Verners informē, ka šie putni ir lauči. “Alūksnes ezerā šo putnu ir diezgan daudz. Tempļa kalna pussalā krastā redzamas kādas trīs ligzdas, kuras ir paslēptas niedrēs. Tie redzēti arī pie tilta, kurš ved no pilsētas uz Pilssalu,” stāsta A.Verners. Lai arī lauči Alūksnes ezerā manīti visu laiku, šogad to skaits ir lielāks. A.Verners informē, ka kādu laiku šo putnu bijis ļoti daudz, tad atkal maz, bet nu tie atkal ir savairojušies. “Dabā tā notiek gandrīz visām sugām. Jāpiemin, ka šie ir ģimeniski putni. Piemēram, pīlēm bērnus audzina pīļu māte, kamēr tēviņš maina spalvas, bet laučiem abi vecāki uzņemas atbildību par bērniem un sadala pienākumus,” teic A.Verners.

Dzērvju radinieks
Alūksnes ezerā var novērot, ka viens putns sēž ligzdā un pieskata mazuļus, bet otrs nes barību. Noteikt, kurš ir tēviņš un kurš ir mātīte, vizuāli nevar, jo tie abi izskatās vienādi. “Parasti pēc 25.maija bērniņi jau ir izšķīlušies. Ligzdā ir aptuveni pieci mazuļi. Garāmgājējiem jābūt uzmanīgiem, lai neaizbiedētu putnu no ligzdas un neatstātu lauču olas vai putnēnus nepieskatītus. Perēšanas laikā cilvēkiem nevajadzētu tuvoties arī citu putnu ligzdām. Krastmalā kokos mēdz sēdēt vārnas, kuras gaida, kad kāds cilvēks aizbiedēs putnu no ligzdas, lai tajā mirklī varētu nozagt no ligzdas kādu olu,” stāsta A.Verners.
Kaut gan lauči izskatās līdzīgi pīlēm, tie ir dzērvju radinieki. Lauča pirkstus nesavieno lidplēve, bet tās vietā pirkstiem ir paplašinājumi, kas palīdz peldēt. A.Verners stāsta, ka lauči dala teritoriju ar cekuldūkuriem, kuri arī ligzdo niedrājos. “Cekuldūkurs pārsvarā ēd zivis, bet laucis - augus un kukaiņus, tā ka arī viņi savā starpā nav konkurenti,” stāsta A.Verners. ◆

Kategorijas