Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā rūpēties par kāju vēnu veselību?

Māra Kondrāte

2015. gada 29. maijs 15:33

859

Teju katrs trešais pasaules iedzīvotājs savas dzīves laikā saskaras ar vēnu un asinsvadu problēmām, un, sasniedzot 50 gadu vecumu, vēnu varikoze skar aptuveni pusi cilvēku.

Arī BENU aptiekās Latvijā cilvēki bieži sūdzas par pietūkumu, sāpēm un krampjiem kājās, kā arī izplestām jeb varikozām vēnām, atklāj farmaceits Vitālijs Mitrohins. Viņš sniedz padomus par nepieciešamo profilaksi, kas palīdzēs izvairīties no nopietnākiem vēnu apdraudējumiem. Taču jebkurā gadījumā, ja ir nopietnas sūdzības, vislabāk ir uzreiz vērsties pie vēnu ārsta - flebologa.

Vienkārši skaidrojot, vēnu vārstuļi nodrošina, ka asinis pa vēnām no ķermeņa lejasdaļas pretēji gravitācijai tiek „dzītas” uz sirdi. Ja vēnu vārstuļi nefunkcionē, asinis sāk plūst uz leju, krājas un stiepj vēnu sieniņas: veidojas paplašinātas vēnas, tūska audos, nopietnākos gadījumos var parādīties brūni plankumi un pat venozas čūlas. Šo problēmu sauc par venozo nepietiekamību.

Venozā nepietiekamība ir hroniska slimība, ko izārstēt faktiski nav iespējams. Palielināts vēnu saslimšanu risks ir cilvēkiem – gan sievietēm, gan vīriešiem -, kam ģimenē ir bijuši vēnu varikozes gadījumi. Sievietēm šo problēmu vairāk stimulē hormonālās izmaiņas organismā, kā arī grūtniecība.

BENU aptieku farmaceits V.Mitrohins stāsta, ka citi faktori, kas veicina varikozo vēnu veidošanos, ir, piemēram, sēdošs darbs, liekais svars un aptaukošanās, augsta fiziskā slodze un smagumu celšana, smēķēšana un bieža alkohola lietošana, atsevišķos gadījumos arī hormonālie kontracepcijas līdzekļi, liels augums, plakanā pēda, nepiemērotu apavu izvēle vai apavi bez papēža, zeķes ar ciešām gumijām, pārmērīga sauļošanās un iedzimtība (iedzimts saistaudu vājums).

Vēnu veselības profilakse un ārstēšanas metodes

Lai gan nepastāv viena konkrēta metode, kas visa mūža garumā palīdzēs novērst varikozo vēnu rašanos, Vitālijs Mitrohins skaidro, ka ir metodes, kas jaunu varikozo vēnu rašanās iespēju var samazināt, kā arī atvieglot diskomfortu, ko rada jau redzamās vēnas. Farmaceits iesaka ikdienā izvēlēties ērtus apavus. Ļoti būtiska ir arī regulāra sportošana, kas īpaši nepieciešama sēdoša darba darītājiem. Īpaši jāpievērš uzmanība kāju vingrinājumiem, piemēram, skriešanai. Fiziskās aktivitātes palīdzēs arī svara kontrolei. Ikdienā nevajadzētu pārspīlēt ar sāls patēriņu, jo sāls pastiprina varikozo vēnu uztūkšanu. Savukārt vēlama ir šķiedrvielu lietošana. Tās atrodamas svaigos augļos un dārzeņos, kā arī pilngraudu ēdienos, piemēram, kliju maizē.

Kāju vēnām par labu nenāk nedz ilgstoša stāvēšana, nedz sēdēšana. Ja tomēr jāstāv ilgi, jācenšas ik pēc desmit minūtēm svaru pārnest no vienas kājās uz otru. Savukārt, ja ilgi jāsēž, ik pēc 30 minūtēm būtu vēlams piecelties un nedaudz pastaigāt. Tāpat nav vēlams ilgstoši sēdēt ar sakrustotām kājām, jo arī tā ir papildu slodze asinsritei. Paņēmiens, kura veikšana rekomendējama ikdienā, īpaši pēc fiziskas piepūles, ir kāju atpūtināšana, tās paceļot. Šī vienkāršā darbība jūtami uzlabo venozo atteci. To iespējams praktizēt arī guļot – gultas kājgali paceļot par 10 līdz 20 cm vai zem kājām paliekot spilvenu. Arī kāju un pēdu masāža būs lielisks palīglīdzeklis asinsrites stimulēšanai. Noderīgas būs arī kontrastdušas un limfodrenāžas procedūras.

Ļoti noderīgs palīglīdzeklis varikozo vēnu profilaksei un ārstēšanai ir kompresijas zeķes un zeķbikses. Pateicoties noteiktam kompresijas spiedienam, kustību laikā kompresijas zeķes nodrošina mikromasāžas efektu, kas veiksmīgi uzlabo kāju vēnu asins cirkulāciju. Zeķēm ir dažādas kompresijas klases. Pirmā klase vairāk paredzēta profilaksei - grūtniecēm, sportistiem, cilvēkiem ceļojuma laikā, ilgstoša sēdoša vai stāvoša darba veicējiem, lai atvieglotu ikdienas soli un pasargātu no vēnu saslimšanām.

Ārstnieciskajām kompresijas zeķēm (2. klase) ir lielāks kompresijas spiediens nekā profilaktiskajām. Tās veiksmīgi tiek pielietotas kompleksajā vēnu slimību ārstēšanā, nodrošinot par 50% labāku rezultātu. Ārstniecisko kompresijas zeķu valkāšana ir nepieciešama, ja ir paredzēta vēnu operācija, gan pirms, gan pēc operācijas. Zeķes ir pieejamas dažādos izmēros, krāsās, gan ar pirkstu daļu, gan bez tās, ar speciālu alvejas pārklājumu, lai koptu un nesausinātu ādu, pusgarās, garās un tml.

Vēnu ārstēšanai pieejamas divas preparātu grupas – iekšķīgai un ārīgai lietošanai. Iekšķīgas lietošanas preparāti var saturēt zirgkastaņu sēklu ekstraktu, kas mazina vēnu caurlaidību, kavē elektrolītu un ūdens filtrāciju starpšūnu telpā, kā rezultātā novērš tūsku veidošanos, kā arī flavonoīdus saturošos preparātus, kas samazina kapilāru caurlaidību un trauslumu, rezultātā stiprinot vēnas. Ieteicami arī Ginko Biloba ekstraktu saturoši preparāti. Tomēr farmaceits atgādina, ka nopietnu vēnu traucējumu gadījumā labāk konsultēties ar ārstu, kurš vēnu ārstēšanai izrakstīs spēcīgākus recepšu preparātus. Asinsrites uzlabošanai iekšķīgi var lietot dažādus medikamentus, kas satur rutīnu un C vitamīnu, jo arī tie nostiprinās asinsvadu sieniņas.

Otrā preparātu grupa ir ārīgi lietojamie preparāti. Ārīgai lietošanai paredzētas dažādas smēres un geli, preparāti (uztura bagātinātāji, medikamenti, kas pastiprina vēnu sieniņu tonusu un mazina kapilāru caurlaidību), ķirurģijas metodes, skleroterapija, elektromagnētiskā terapija, vingrošana. Preparāti iedalās divās grupās – heparīnu saturoši un flavonoīdus saturoši, kā arī kombinētas ziedes, geli, krēmi. Heparīnu saturošas ziedes un geli mazina asinsreci un veicina labāku asins plūsmu vēnās. Heparīnam arī piemīt pretiekaisuma darbība un tas mazina asinsvadu caurlaidību. Flavonoīdus saturošas ziedes, geli un krēmi nodrošina vēnu stiprinošo efektu līdzīgi iekšķīgi lietojamiem preparātiem. Šos krēmus, gelus vēlams lietot kopā ar iekšķīgi lietojamiem preparātiem. Krēmu un gelu pozitīva īpašība ir arī tāda, ka cilvēks krēmu vai gelu iemasē, tādējādi veicinot asins plūsmu vēnās. Krēmiem un geliem piemīt arī atvēsinoša iedarbība, kas ir patīkama nogurušu kāju gadījumā.

Kategorijas