Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kameras atklāj huligānus

Līga Vīksna

2015. gada 5. jūnijs 00:00

2364

Kvalitatīva videonovērošana Alūksnes novada pašvaldības policijai ļāvusi atklāt vairākus nepilngadīgus huligānus, kuri pēdējo nedēļu laikā patvaļīgi kāpuši jaunajā ugunsnovērošanas tornī Tempļakalnā, pārgriežot norobežojošo sietu.


Videokamerām ir ļoti laba kvalitāte
“Divas videonovērošanas kameras tornī izvietotas kopš maija vidus, jo līdz tam ik pārdienas kāds huligāns bojāja sietu. Šīs kameras uz laiku aizņēmāmies no Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” - tās tika jau izmantotas arī Ziemassvētku un Lieldienu laikā vietās, kur pilsētā izlikti svētku rotājumi. Tajās fiksētie fotoattēli tiek automātiski pārsūtīti uz pašvaldības policijas e-pastu, mums ir pieejami arī videoieraksti. Gan fotogrāfijām, gan naktī uzņemtajam videomateriālam ir ļoti laba kvalitāte, tādēļ var atpazīt vainīgās personas. Materiālā redzams, kā huligāni uzkāpj uz torņa margām, atknibina - pārgriež sietu, ielien iekšā, lai pa trepēm uzkāptu tornī. No uzņemtajiem materiāliem secinām, ka pēdējo nedēļu laikā torņa apmeklējums ir bijis ļoti liels,” stāsta Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons un vecākais inspektors Gints Teterovskis.

Huligāni - gan puiši, gan meitenes
Pašvaldības policijas rīcībā ir gan videomateriāls, gan fotogrāfijas, kurās redzamas vairākas personas, kas ielaužas tornī - gan puiši, gan meitenes. “Piemēram, video redzams, ka 21.maijā pulksten 18.00 atnāk meitenes, parausta durvju rokturi un, secinot, ka durvis aizslēgtas, aiziet. Pēc divām stundām viņas atgriežas, paņēmušas līdzi knaiblītes, un, atknibinot sietu, iekļūst tornī,” saka A.Tomsons.
Virkne vainīgo jau noskaidrota, bet par pārējiem esot tikai laika jautājums. “Pārsvarā tās visas ir nepilngadīgas personas, tādēļ darbības veicam sadarbībā ar Valsts policijas nepilngadīgo lietu inspektori. Dažiem no viņiem nav pat 14 gadu – viņiem var piemērot tikai audzinoša rakstura piespiedu līdzekli vai sodīt vecākus. Darbības, ko šie pusaudži veic, ir ļoti bīstamas dzīvībai, jo viņi bez uzraudzības atrodas tornī, turklāt vēl diennakts tumšajā laikā. Patvaļīgi kāpt tornī ir aizliegts. Latvijā nesen bija gadījums, kad, patvaļīgi kāpjot līdzīgā tornī, puisis nokrita un no gūtajām traumām mira. Tas ir arī huligānisms un apzināta svešas mantas bojāšana,” saka G.Teterovskis.
Pašvaldības policija ir jau iegādājusies arī četras jaunās pārvietojamās videokameras. G.Teterovskis atzīst – tām ir jaunāks modelis nekā “Aljas” kamerām, līdz ar to fiksētie materiāli būs vēl kvalitatīvāki. “Tās tiks reģistrētas Valsts datu aizsardzības centrā un nemitīgi atradīsies dažādās pilsētas vietās, uzraugot sabiedrisko kārtību, īpaši pie dažādiem objektiem,” viņi saka. ◆

Kategorijas