Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būt kāda cilvēka glābējam

Diāna Lozko

2015. gada 5. jūnijs 00:00

1003

Alūksnietis Uldis Jaunzems jau desmit gadus ir asins donors. Par donoru viņš kļuva 2005.gadā un atzīst, ka iespēja kādam izglābt dzīvību ir kļuvusi jau par pienākumu.

Asinis nodod četras reizes gadā
U.Jaunzems nodot asinis četras reizes gadā nu jau vairāku gadu garumā. “Izdomāju tādā veidā palīdzēt citiem, un, ja to var darīt, kāpēc gan ne? Palīdzot ir gandarījuma sajūta,” teic Uldis. Viņš uzsver, ka pēc asins nodošanas donori, piezvanot Valsts asinsdonoru centram, var noskaidrot asins analīžu rādītājus un iegūt informāciju par savu veselības stāvokli. “Kādam šī iespēja var būt arī pirmais iemesls pārbaudīt savu veselību un laikus konstatēt kādu problēmu. Es asinis nododu četras reizes gadā un katru reizi saņemu bezmaksas asins analīzes. Papildus tiek izmaksāta naudas kompensācija 4,27 eiro un izsniegta paciņa ar cepumiem un sulu, lai uzreiz pēc asins nodošanas stabilizētu cukura līmeni un veicinātu normālu asins daudzuma atjaunošanos organismā,” stāsta U.Jaunzems. Viņam ir liels prieks redzēt jauniešus, kuri nāk nodot asinis pirmo reizi. Viņš ir pamanījis, ka jaunieši nāk kompānijās, un priecē tas, ka šādi tiek piesaistīts aizvien vairāk donoru. “Agrāk bija tā, ka, pirmo reizi nododod asinis, cilvēks saņēma kādu mazu dāvanu. Arī tagad ir donoru kartes, ar kurām var saņemt dažas atlaides. Tuvojoties lielākiem svētkiem, notiek vairāk negadījumu un nepieciešams vairāk donoru. Lai kļūtu par donoru, ir jāsasniedz pilngadība un 50 kilogramu svars,” stāsta U.Jaunzems.
Pirms vairākiem gadiem asinis varēja nodot Alūksnes slimnīcā un nevajadzēja gaidīt īpašu dienu. “Ik pēc diviem mēnešiem varēji nodot asinis jebkurā laikā, kad bija brīvs. Pēc tam šo nodaļu slēdza un es divus gadus braucu nodot asinis uz Gulbeni Latgales asinsdonoru centram. Nu jau vairākus gadus Valsts asinsdonoru centrs brauc uz Alūksni, un izlaidis esmu tik vienu reizi,” stāsta U.Jaunzems.

Ģībušas ir gan sievietes, gan vīrieši
Šo desmit gadu laikā divas reizes U.Jaunzems ziedojis asinis kādam konkrētam cilvēkam. “Ir bijis tā, ka tiek noteikts - nepieciešami 50 donori, un radinieki meklē donorus, lai cilvēkam pārlietu asinis,” stāsta U.Jaunzems. Viņam ir rēzus pozitīva B III asins grupa, kura nav retākā, taču arī ne izplatītākā asins grupa. Nododot asinis, nekādi atgadījumi ar U.Jaunzemu nav notikuši, taču šo desmit gadu laikā viņš ir redzējis vairākus cilvēkus, kuriem ir kļuvis slikti. “Ģībušas ir gan sievietes, gan vīrieši. Pirms katras asins nodošanas ārsts jautā, kā jūties, un ir jāaizpilda anketa. Nodot asinis ir jānāk veselam,” teic U.Jaunzems. Vienu dienu pirms asins nodošanas nedrīkst lietot alkoholu un ieteicams izvairīties no trekniem ēdieniem. Pirms asins nodošanas ir jāietur vieglas brokastis, jo tukšā dūšā nodot asinis nav vēlams. “Vienā reizē no cilvēka paņem 450 mililitrus asiņu un vēl 30 mililitrus analīzēm. Es esmu izrēķinājis, ka desmit gadu laikā esmu nodevis aptuveni 20 litrus asiņu,” stāsta U.Jaunzems. ◆

Kategorijas