Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būs “Dabas koncertzāle”

Līga Vīksna

2015. gada 12. jūnijs 00:00

9

Veclaicenes pagasta Drusku pilskalnā 19.jūnijā simtiem cilvēku pulcēsies “Dabas koncertzālē”. Tas ir multimediju projekts, kas apvieno zinātni, mūziku, dzeju un vizuālo mākslu, jau 10 gadus rīkojot koncertuzvedumus brīvā dabā vietās, kur pati daba radījusi skatuvi. Šogad tēma ir par dabisko pļavu, tādēļ uz “Dabas koncertzāli” aicina pļavas dedestiņa.

Diemžēl sākotnēji plānotā Dzērves kalna skatu torņa atklāšana šajā dienā nenotiks, jo objekts vēl tomēr nav nodots ekspluatācijā.

20 izziņas laboratorijas
“Mēs saglabājam arhitektūras pieminekļus, lietas, vietvārdus, dialektus - tās ir cilvēka radītas vērtības, par kuru saglabāšanas nepieciešamību neviens vairs nešaubās. Tāpat arī ir jāsaglabā pļavas – gan kā biotops ar lielu bioloģisko daudzveidību, gan arī kā kultūrvēsturisks piemineklis. Kas īsti ir bioloģiski vērtīgs zālājs? Ko mēs katrs varam darīt, lai saglabātu bioloģiski vērtīgas pļavas arī nākotnē? Atbildes uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem, kā arī emocionālu piedzīvojumu, izdzīvojot pļavas dedestiņas stāstu, varēs gūt vairāk nekā 20 izziņas un radošajās laboratorijās, pēc tam muzikālajā un vizuālajā “Dabas koncertzāles” priekšnesumā,” stāsta viena no pasākuma organizatorēm Irisa Mukāne. Viņa norāda - tā kā pasākums notiks brīvā dabā, apmeklētājiem līdzi vēlams ņemt segas vai zemos saliekamos krēsliņus, piknika groziņu, pretodu līdzekli un kabatas lukturīti.
No pulksten 19.00 sāksies izziņas darbnīcas, bet koncerta sākums būs pēc saulrieta. Piedalīsies mūziķi Andris Sējāns, Reinis Sējāns, Ingus Ulmanis, Anrijs Grinbergs, Aigars Voitišķis, Kaspars Tobis. Pasākuma režisors un scenogrāfs - Roberts Rubīns. Alūksnes novada pašvaldība pasākumam nodrošinās dažādus organizatoriskos jautājumus – mediķu brigādes klātesamību, labierīcības, sabiedrisko kārtību un drošību, iesaistot arī zemessargus, jauniešus kā brīvprātīgos.

Līdz tornim – kājām
Šajā dienā bija paredzēts atklāt arī jauno skatu torni Dzērves kalnā, blakus Drusku pilskalnam, bet atklāšanas pasākums pārcelts uz 4.jūliju, jo tornis vēl nav nodots ekspluatācijā. Līdz ar to 19.jūnija pasākuma apmeklētājiem nebūs iespējas uzkāpt jaunajā tornī. Metāla konstrukcijas skatu tornis ir uzbūvēts dabas lieguma teritorijā uz privātīpašnieka zemes, tā augstums ir 27 metri. Torni būvēja SIA “Vidzemes energoceltnieks” Dabas aizsardzības pārvaldes projekta gaitā par tūrisma infrastruktūru “Natura 2000” teritorijās, apgūstot Kohēzijas fonda finansējumu. Līdzīgi torņi projekta gaitā tapuši arī citviet Latvijā.
Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā valsts vides inspektore Rūta Zepa norāda – dabas aizsardzības plānā bija paredzēts skatu torni būvēt Drusku pilskalnā vietā, kur tornis savulaik jau bijis, bet Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija neļāva to darīt, norādot, ka tas ir arheoloģiskais objekts. Torni uzbūvēja otrā iespējami augstākajā vietā – blakus esošajā Dzērves kalnā. Pie torņa nevarēs piebraukt ar autotransportu, bet nokļūt kājām, ejot pa kājāmgājēju taku.

Liels ieguvums pagastam
Ziemera, Jaunlaicenes un Veclaicenes pagastu pārvalžu vadītāja Iveta Vārtukapteine uzsver – Veclaicenes pagastam tas ir liels ieguvums, ka Dabas aizsardzības pārvalde torni uzbūvēja.
“Dzērves kalnā no torņa paveras skaistas Veclaicenes ainavas. Tornis nebūs slēdzams kā Alūksnē, tādēļ no atklāšanas brīža būs brīvi pieejams ikvienam interesentam. Cilvēkiem vienmēr ir bijusi vēlme uz visu palūkoties no augšas. Pēdējā laikā izjūtam, ka tūristu plūsma Veclaicenē palielinās, arī velotūristu kļūst vairāk. Turklāt Veclaicenes pagastā ir viena no slēpņošanas jeb GPS spēles vietām, kas arī pagastā palielina tūristu skaitu,” saka I.Vārtukapteine. Viņa atklāj, ka arī 4.jūlijā, kad torni atklās, Veclaicenē būs jauks pasākums - brauciens pa Veclaicenes ezeriem, ko rīkos Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Veclaicenes pagasta pārvaldi. ◆

Kategorijas