Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rosina sakārtot ceļa zīmes

Līga Vīksna

2015. gada 12. jūnijs 00:00

694

Alūksnietis, autoinstruktors Guntis Žīgurs vērš autovadītāju uzmanību par ceļa zīmju izvietojumu Alūksnes ielās gan remontdarbu laikā, gan Jāņkalna ielā pēc to pabeigšanas, rosinot pašvaldībai sakārtot zīmju izvietojumu.

Dublējas ceļa zīmes
“No Raiņa bulvāra puses kopš 6.jūnija bija ceļa zīme “Dodiet ceļu” un pēc dažiem metriem nākamā ceļa zīme “Galvenais ceļš”. Sākumā paniku necēlu, jo ir saprotams, ka remontdarbu laikā maina ceļazīmes, lai gan pēc ceļu satiksmes noteikumiem tikmēr, kamēr zīmes maina, satiksme būtu jāregulē satiksmes regulētājam. Vēl 8.jūnijā bija izvietotas abas ceļa zīmes un autovadītāji bija neizpratnē, kā jābrauc Helēnas un Dārza ielas krustojumā. Novēroju, ka autovadītājs pie zīmes “Galvenais ceļš” apstājas, jo nesaprot, kura zīme darbojas. Tā nav avārijas situācija, jo abiem ir zīme “Dodiet ceļu”, bet cilvēki bija neziņā, kuru zīmi ņemt vērā,” stāsta G.Žīgurs.
Dārza ielu rekonstruē pilnsabiedrība “Matthai Latvija un Velten”. Projekta vadītājs Lauris Kņazs skaidro, ka šajā krustojumā pēdējās dienās izvietoja jaunās ceļa zīmes un noņēma vecās, tādēļ tas bija īslaicīgs mirklis, kad zīmes dublējās. “Galvenais ceļš būs virzienā pa Dārza ielu,” viņš saka.

Par zīmēm pēc remonta
G.Žīgurs vērš uzmanību arī par ceļa zīmju izvietojumu Jāņkalna un Helēnas ielu krustojumā pie veikala “Iki”. “Tur no vienas puses ir ceļa zīme “Galvenais ceļš”, kas nemaina virzienu, bet no otras – “Galvenais ceļš”, kas maina virzienu. Vai šajā krustojumā ir jārāda pagrieziens? Es kursantiem mācu, ka nav jārāda, jo ceļa līkumā pagriezienu nerāda, bet principā tur ir 90 grādu pagrieziens, tādēļ loģiski būtu uzstādīt zīmi, ka galvenais ceļš maina virzienu. Šobrīd daļa autovadītāju tur rāda pagriezienu, daļa – ne,” secina G.Žīgurs.
Viņš uzskata, ka ceļa zīmes nav pilnvērtīgi izvietotas arī Jāņkalna un Dārza ielas krustojumā, jo no vienas puses ir rīkojuma zīme “Braukt taisni”, bet virzienā no sākumskolas puses šādas zīmes nav. “Līdz ar to var mēģināt nogriezties pa kreisi uz Dārza ielas, lai gan Dārza ielas posmā no Jāņkalna līdz Helēnas ielai ir vienvirziena kustība. Jāņkalna iela ir tranzīta iela, tādēļ šādi tiek maldināti īpaši iebraucēji,” saka G.Žīgurs. Pirms Jāņkalna ielas rekonstrukcijas šāda ceļa zīme tur bija, bet tagad neesot.

Ir saprotams arī bez zīmēm
Alūksnes novada domes Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis skaidro: no sākumskolas puses braucot pirms Dārza ielas nav rīkojuma zīme “Braukt taisni”, jo tāda koncepcija tika saskaņota ar “Latvijas Valsts ceļiem”. “Zīmi “Braukt taisni” liek tikai no tās puses braucot, kur atrodas krustojums, jo labajā pusē pamanīt zīmi, kas atrodas krustojumā, ir sarežģīti, tādēļ tiek likta brīdinoša zīme. Braucot no pretējās puses, var pamanīt zīmi krustojumā pietiekami laicīgi, lai neveiktu manevru, kas nav atļauts. Ja visur tiktu uzstādītas papildus vēl zīmes, tad iela kļūtu ar tām pārblīvēta, kas pēc būtības nav vajadzīgs,” saka I.Berkulis. Tā kā Jāņkalna un Helēnas ielu krustojumi tika pārbūvēti, saslēdzot ielas 90 grādu leņķī, tehniski galvenais ceļš vairs nemainot virzienu, jo nav taisnā virziena, kur varētu aizbraukt, pārprotot situāciju. “Ielas ir savienotas nepārprotami norādot, kurš ir galvenais virziens, izvietotas  zīmes “Galvenais ceļš” un “Dodiet ceļu”, tādēļ nav nepieciešams uzstādīt vēl papildus ceļa zīmes, lai paskaidrotu situāciju, kas ir vizuāli skaidri uztverama arī bez zīmēm,” saka I.Berkulis.

Jāvēršas “Spodrā”
“Lūgums ceļu satiksmes dalībniekiem un iedzīvotājiem, ja ir kādi jautājumi, neskaidrības vai ierosinājumi par pašvaldības ielu vai autoceļu ceļa zīmju izvietojumu, vai citi jautājumi par ielām un ceļiem, vērsties pašvaldībā, pašvaldības aģentūrā “Spodra” par pilsētas ielām un pagastu pārvaldēs par attiecīgajā pagastā esošajiem autoceļiem,” saka I.Berkulis. ◆

Kategorijas