Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Plāno vēl vērienīgāku Senioru dienu

Diāna Lozko

2015. gada 12. jūnijs 00:00

4

Alūksnē 6.jūnijā notika Senioru diena, kad bija gan visas Latvijas senioru koru svētki, gan arī sportiskas sacensības apkaimes novadu senioriem. Sporta dienu seniori plāno rīkot arī nākamgad, turklāt vēl vērienīgāku.
Senioru sporta dienā piedalījās 78 seniori, bet Latvijas senioru koru svētkos, kuri šoreiz tika apvienoti vienā dienā ar sporta dienu, piedalījās 40 senioru kori no visas Latvijas. Alūksni pārstāvēja Alūksnes pilsētas tautas nama senioru koris “Brūklenājs.” Nākamgad Latvijas senioru koru svētki noritēs Tukumā.

Šai tradīcijai ir jāiedzīvojas
Alūksnes pilsētas pensionāru biedrības “Sudrabs” vadītāja Gita Tortuze stāsta, ka pašreiz Starptautiskā Senioru diena tiek atzīmēta 1.oktobrī, kad Alūksnes un Apes novadu seniori pulcējas kopā uz svinīgu pasākumu. Viņa uzsver, ka ar nākamo gadu ir vēlme Alūksnē šo tradīciju pārcelt uz vasaru un rīkot vērienīgu Senioru dienu gan ar sporta aktivitātēm, gan arī citām aktivitātēm gan senioriem, gan visiem sanākušajiem. G.Tortuze informē, ka ar pārstāvjiem Alūksnes novada domē ir sarunāts tas, ka šai tradīcijai pilsētā ir jāiedzīvojas. “Pagājušajā gadā sporta dienu rīkojām tikai Alūksnes un Apes novadu senioriem, kuri ir mūsu pastāvīgie draugi un aktīvi vienmēr braukājuši pie mums un mēs pie viņiem. Finansējumu guvām no labdarības fonda “Ziedot.lv”. Šoreiz finansējums nācis no Alūksnes novada domes, kura rīkoja šo pasākumu, un mēs aicinājām pilnīgi visus Alūksnes un Apes novadu seniorus piedalīties šajā pasākumā. Pagājušajā gadā uz mūsu sporta spēlēm bija ieradies arī novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis, un viņam ļoti patika, ka mēs ejam ņigu ņegu un viss notiek,” stāsta G.Tortuze.
Tiesa, ir pagasti, no kuriem uz šo sporta dienu nav ieradies neviens seniors. “Izsūtījām iepriekš nolikumu un pieteikuma anketas un lūdzām ziņot, ja nav domas ierasties. Bija pagasti, kuri pat nepadeva ziņu, ka neieradīsies,” stāsta G.Tortuze. Kā vienu no iemesliem, kāpēc uz sporta dienu nav būts, daži seniori min vasaras dārza darbus, taču G.Tortuze uzsver, ka tā ir tikai viena diena, kad visiem pabūt kopā un fiziski izkustēties, tā ka dārza darbiem nevajadzētu būt argumentam, kāpēc uz sporta dienu nav būts. “Ir arī tādi, kuri saka, ka tas jau domāts pilsētas senioriem un ko tad mēs, bet mēs taču visi esam seniori un nevajadzētu būt sadalījumam – pilsētas seniori un seniori no pagastiem,” pauž G.Tortuze. Diemžēl vēl aizvien dažu cilvēku prātos šāds sadalījums valda un ir seniori, kurus tas attur piedalīties kopīgās aktivitātēs.

Cer uz lielāku senioru
atsaucību
“Kopumā iespaidi par šo dienu ir ļoti labi. Bija labs laiks, un jau pirms tam teicu, ka laiks šajā dienā būs labs, jo pensionāru pasākumos vienmēr ir labs laiks. Tā vienmēr ir bijis, arī pagājušajā gadā sporta diena notika vienīgajā saulainajā tās nedēļas dienā,” stāsta G.Tortuze. Nākamajā gadā viņa cer ne tikai uz labu laiku, bet arī lielāku senioru atsaucību gan no Alūksnes un Apes novadu pagastiem, gan arī blakus novadiem. “Ja piedalītos kaut vai visi Alūksnes un Apes novadu seniori, tad jau dalībnieku būtu ļoti daudz,” atzīst G.Tortuze. Viņa mudina seniorus nebaidīties no sportiskām aktivitātēm un uzsver, ka sporta dienu aktivitātes nav grūtas un katrs atradīs sev piemērotāko. “Gribam paplašināt šo dienu, lai tajā nebūtu tikai sportiskas aktivitātes, bet arī, piemēram, rokdarbu izstāde, kurā arī paredzēta vērtēšana. Katrā pagastā ir arī ansambļi gan dejotājiem, gan dziedātājiem, un būtu labi, ja vienā vasaras dienā mēs varētu uzrīkot veselu parādi. Dome mums sniedz lielu atbalstu, un iesaku visiem izkustēties arī nākamgad,” teic G.Tortuze. ◆

Kategorijas