Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar Aminatu uz Vīnes lielās skatuves

Līga Vīksna

2015. gada 12. jūnijs 00:00

31

“Zinot Aminatu un to, cik daudz viņa strādā, darba augļi ir redzami,” par latviešu mūziķes Aminatas iegūto 6.vietu starptautiskajā dziesmu konkursā “Eirovīzija 2015” saka alūksniete Līva Zariņa. Arī viņas nopelns tur ir, jo Līva lielajā konkursā bija viena no trim Aminatas priekšnesuma bekvokālistēm.
Līva šobrīd dzīvo un strādā Rīgā, bet mūzika un dziedāšana joprojām ir līdzās viņas dzīvē kā svarīgs un nopietns vaļasprieks. Savulaik viņa iesaistījās Rīgas Zelta korī un piedalījās televīzijas šovā “Koru kari” - tieši tur viņa iepazinās ar Aminatu, jo arī viņa bija viena no kora dalībniecēm.

Kā sākās sadarbība ar
Aminatu?
“Kad šovs “Kori kari” televīzijā beidzās, Aminata kori drīz vien pameta, jo viņai bija citas prioritātes – es vēl paliku, kopā ar kori esmu daudz koncertējusi. Kad šogad bija Latvijas atlases konkursa pirmās kārtas “Eirovīzijai”, drīkstēja uzstāties ar pavadījumu, kur viņa pati bija iedziedājusi bekvokālus. Latvijas finālā jau vajadzēja bekvokālu dzīvajā. Aminata zināja kopš kora laikiem, kā mums abām saskan balsis, martā zvanīja un tieši jautāja, ko es darot konkrētā datumā un vai negribot braukt uz “Eirovīziju”? Apzinos, ka “Eirovīzija” – tas ir liels pasākums, kur man būtu iespēja piedalīties reizi mūžā! “Eirovīziju” esmu vērojusi kopš bērnības. Atminos, ka vienreiz bija beidzies pasākums Alūksnes tautas namā, tikko bija nolijis lietus un visi skrēja mājās, jo tūlīt sākās “Eirovīzija”! Tas bija šovs, liels notikums, ko visi gribēja redzēt. Mēs skrējām pa tikko salijušo zemi, lai tikai paspētu uz “Eirovīziju”! Tādēļ protams, ka es piekritu!” atceras Līva.
Lai nokļūtu līdz “Eirovīzijas” lielajai skatuvei Vīnē, daudz laika pavadīts mēģinājumos gan Latvijā, gan divas nedēļas pirms lielā fināla koncerta Vīnē. “Mums bija ļoti intensīvs mēģinājumu grafiks. Bija cilvēki, kuri man ar neizpratni jautāja: “Nu ko tu vari katru dienu divarpus stundas mēģināt triju minūšu dziesmai!?””

Ekskluzīva pieredze
Austrijā Līva pavadīja divas nedēļas. Pirmajā dienā bija atpūtas brauciens ar kuģi, iepazīstot Vīni. Apmeklēja Šēnbrunnas filharmoniskā orķestra koncertu Šēnbrunnas pilī Vīnē, operu. Līva atzīst - Vīne ir ļoti skaista, zaļa pilsēta. Uzreiz nākamajā dienā sākās mēģinājumi. “Pirmajās dienās mums katru dienu bija viens 20 minūšu mēģinājums uz lielās skatuves, bet pirms tam notika mēģinājumi speciālā, nelielā telpā, kur tika simulēta situācija identiski tai, kas būs uz lielās skatuves. Mums katrai ausīs bija ausu monitori – mēs precīzi dzirdējām, kā dziesma skan zālē, varējām noregulēt, cik skaļi gribam dzirdēt viena otru, pavadījumu, un, balstoties uz to, varējām dziedāt. Šāda pieredze man līdz šim nav bijusi, piedaloties koncertos – tas bija ekskluzīvi,” stāsta Līva.
Tam sekoja mēģinājums uz lielās skatuves, kur pēc vairākkārtējas dziesmas izpildīšanas tika pārrunāta un koriģēta priekšnesuma filmēšana, gaismu un projekciju izvietojums, apskaņošana, specefekti un pārējais. “Pēc tam devāmies uz skatīšanās istabu, kur vērojām savu priekšnesumu un atkal koriģējām, kas nepatīk skanējumā, filmēšanas gaitā. Nākamajā dienā atkal bija tāds pats mēģinājums, bet jau ar veiktajām korekcijām, un mums atkal bija iespēja izteikt viedokļus.”

“Piestrādā” par psihologu
Dienu pirms pusfināla notika divi ģenerālmēģinājumi – otrā ģenerālmēģinājuma norisi vēroja starptautiska žūrija, izsakot savu vērtējumu. Ģenerālmēģinājums bija arī pusfināla dienā, bet vakarā – konkursa koncerts, pēc kura savu vērtējumu izteica skatītāji. Galīgajā vērtējumā 50 procenti bija žūrijas viedoklis, 50 – skatītāju. “Pusfinālā pēc žūrijas un skatītāju balsojuma mēs bijām uzreiz 2.vietā pēc Zviedrijas – tas ir augsts novērtējums,” atzīst Līva. Uzreiz nākamajā dienā sākās gatavošanās fināla koncertam, kur mēģinājumu grafiks bija tikpat saspringts kā pirms pusfināla. “Nav svarīgi tikai tas, cik labs dziedātājs tu esi, bet arī tas, kā vari saslēgties ar pārējiem grupas dziedātājiem. Mums ar Aminatu un abām pārējām bekvokālistēm - Annu Zankovsku un Katrīnu Annu Vīganti - bija ļoti labs emocionālais kontakts. Slodze bija ļoti liela, tādēļ bija nepieciešams arī morālais atbalsts – visu laiku viena otrai “piestrādājām” par psihologu,” saka Līva.
Austrieši konkursu bija noorganizējuši visaugstākajā līmenī - filigrāni un profesionāli.  “Mums daudz laika aizņēma Aminatas tetovējumi, kuri bija jāzīmē pirms katra ģenerālmēģinājuma un koncerta, kleitas aiznešana un uzvilkšana. Tetovējumus radīja ar ūdens noturīgajiem kosmētiskajiem laineriem. Sākumā tetovējumus uz papīra printēja ar pulverprinteri, uzlika uz ādas un ar rūpniecisko acetonu iestrādāja ādā... Tas nebija veselīgi, Aminatai sāpēja galva, tādēļ tika rasts cits risinājums. Aminatai nepatika izvēlētā galvasrota, citiem nepatika viņas vēlme par tetovējumiem, tādēļ, rodot kompromisu, bija gan tetovējumi, gan galvasrota,” konkursa aizkulises atklāj Līva.

Fantastisks rezultāts!
Līva atzīst, ka viņas favorīti “Eirovīzijā” bija norvēģi. Vai zviedri bija pelnījuši 1.vietu un Aminata – 6.vietu? Līva saka, ka par Zviedrijas uzvaru pārsteiguma momenta nebija nevienam. “Zviedru priekšnesums bija nostrādāts perfekti – uzvara ir pelnīta, turklāt šāda stila mūzika šobrīd ir ļoti aktuāla. Zviedru dziedātājam Monam Zelmerlovam tuvplānos varēja redzēt skaistas actiņas, zobiņus, smaidu – tas patīk visiem “Eirovīzijas” skatītājiem! Jā, lielu lomu nospēlēja tieši projekcijas, bet viņš ir arī izskatīgs un ļoti labi dzied,” vērtē Līva.
Pēc žūrijas kopējā vērtējuma, ieskaitot finālu, Latvija palika 2.vietā, bet kopā ar skatītāju balsojumu – 6.vietā. Līva secina: salīdzinot tos resursus, kādi bija pieejami Latvijai un citām valstīm, lai priekšnesumu sagatavotu un aizsniegtu skatītāju dažādās valstīs, tad 6.vieta ir fantastisks rezultāts! “Katra valsts mums iedeva kādu punktu – tas nozīmē, ka izdevies šos skatītājus sasniegt. Latvijā daudzi pukstēja par Aminatas kleitu, bet uz lielās Vīnes skatuves tā visiem bija patikusi! Tagad atklāts paliek jautājums, ko Latvijai darīt nākamgad, lai atkal Eiropu pārsteigtu...”

“Eirovīzija” – vienreizējs projekts
Līva atzīst, ka viņu patīkami pārsteidza cilvēku pozitīvie komentāri internetā un sociālajos tīklos pēc Aminatas priekšnesuma “Eirovīzijā”, jo parasti “visi ir lieli eksperti un prot tikai kritizēt”. Kad Latvijas delegācija devās mājup, kāds nezināms labvēlis bija Vīnes lidostā izkārtojis, lai tā atpakaļ uz Latviju lidotu biznesa klasē. Savukārt Latvijas lidostā tika sagaidīti tā, kā parasti sagaida sportistus pēc augstu rezultātu gūšanas.
“Aminata ir viens no dabiskākajiem cilvēkiem, ko es pazīstu. Viņa nav samākslota, ir tāda, kāda ir, – meitene no Bolderājas. Viņa ir ļoti vienkārša, nav iedomīga. Viņai ir savi mērķi, ko pamazām sasniedz, ar skaļiem vārdiem nebārstās, bet dara. Manuprāt, viss, kas viņai šobrīd ir vajadzīgs, pareizie cilvēki līdzās, kuri neizmantos viņas šābrīža popularitāti. Uzskatu, ka Aminata daudz sasniegs, ja līdzās būs pareizie cilvēki. Par to, vai turpināsies mana un Aminatas sadarbība, nav bijusi runa - “Eirovīzija” bija vienreizējs projekts, bet ļoti interesants. Turklāt Aminatai ir sava grupa. Savukārt mans mērķis nav būt bekvokāla dziedātājai,” saka Līva.

Vasarā – pa Alūksni 
Vasarā Līvu diezgan bieži varēs redzēt Alūksnē, kur ir lieliska vieta relaksācijai: gan izbaudot mieru dabā, gan aktīvai atpūtai. “Līdz ar saviem viesiem no Amerikas, kas nesen viesojās pie mums Alūksnē, atklāju sev Alūksni no jauna: biju sajūsmā par Alūksnes muzeju Jaunajā pilī, jauno ekspozīciju “Laikmetu mielasts” un vēsturnieces Lindas Safranovičas stāstījumu angļu valodā, kas mūs aizrāva pusotru stundu!” ◆

Kategorijas