Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Konfekšu vietā – ķimeņu siers

Diāna Lozko

2015. gada 19. jūnijs 00:00

545

Apeniete Ira Piterāne gan sien sierus, gan gatavo biezpienu un sviestu. Viņa saka, ka, sieru sienot, ir jābūt labam garastāvoklim, jo citādi siers nebūs smeķīgs.
I.Piterānes piemājas saimniecībā ir divas gotiņas. Piena produktus viņa sen vairs nepērk veikalā. “Sieru sienu kādus gadus četrus. Agrāk strādāju Apes arodvidusskolā par dārznieci, un jau tad man radās doma siet sieru. Skatījos internetā un domāju, kāpēc gan es to nevarētu darīt? Tagad manis gatavotais siers garšo gan man pašai, gan bērniem un mazbērniem,” stāsta I.Piterāne. Viņa eksperimentējusi arī ar pikantajām garšvielām, ir doma pagatavot sieru ar riekstiem. Tomēr visiecienītākais ir ķimeņu siers. “Cilvēkiem patīk vienkāršākas lietas. Mans mazdēls ir kārs uz ķimeņu sieru, un arī paziņām tas ļoti garšo. Kāda no viņām teica, ka viņas bērni pat vairs negribot tik ļoti konfektes kā šo sieru,” stāsta I.Piterāne. Viņai ir sava ķimeņu siera recepte, kurā ir savs knifiņš. Vienīgi ģimenes locekļi zina visus I.Piterānes amata noslēpumus.
Meitai Kristīnei viņa iemācījusi arī gatavot dažādus konservus. Iecienītākie ir sagataves dažādām zupām. Gurķu sezonā tiek konservēti gurķi, savukārt kāpostus sagatavo soļankai. “Tas ir paātrinātais variants, kā pagatavot pusdienas - ieliec abu burciņu saturu un desiņu. Gatavoju arī biešu zupas sagatavi,” teic apeniete.
Kad slēdza profesionālo skolu, I.Piterāne kādu laiku bija bezdarbniece. “Brīvā laika bija daudz, un tā arī viss sākās,” viņa saka. I.Piterānei patīk pamēģināt arī jaunas receptes, piemēram, gurķīšus konservēt ar jāņogām. “Gurķīšus saliek burkā, uzvāra marinādi ar sāli un cukuru. Iepilda burkā dilles, piparus un lauru lapas. Uz gurķiem uzber puskrūzi jāņogu bez kātiņiem. Šādus gurķīšus var ēst arī mazi bērni, jo tie ir bez etiķa un citronskābes. Gurķīši ir maigi un speciāli taisīti tā, lai tos varētu ēst mans mazdēls,” stāsta I.Piterāne. Reiz izmēģināts arī skābēt gurķus gurķos. Pāraugušus gurķus sarīvē un apsālītus ieliek burkā. Šajā masā liek parastos gurķus - sanāk gurķīši savā sulā. “Manai mammai Janīnai tie ļoti garšo. Arī radiniekiem garšo skābētie gurķīši, un zinu, cik uz litra jāpieliek sāls, lai gurķi sanāktu “uz urrā”,” viņa stāsta.
I.Piterānei ir svarīgi receptes pierakstīt, lai nodotu meitai un arī novērtētu rezultātu. Viņa nepaļaujas uz acumēru vai sajūtu, bet seko konkrētai receptei. ◆

Kategorijas