Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Grādīgā paradīze vārtrūmē

Diāna Lozko

2015. gada 19. jūnijs 00:00

560

Nesen kāds mans paziņa stāstīja, ka iegādājies alkoholu nelegāli tā dēvētajā “točkā”. Viņš pats nav no Alūksnes, un draugi viņu aizveduši uz kādu māju, kurā varējis dabūt kandžu. Šis temats ir ļoti sensitīvs, tādēļ daudzi ziņotāji ir izvēlējušies būt anonīmi, bet viens ir skaidrs - “točkas” nav un nevarēs būt simtprocentīgi likvidētas.

Kopumā izņemti 206 litri alkohola
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja inspektore Sintija Virse informē, ka policijai ir pieejami dati par šā gada trīs mēnešiem, bet jaunākie dati par “točkām” vai nelikumīgu alkohola pārdošanu, kā arī iegādāšanos vēl nav apkopoti. Alūk­snes iecirknī šā gada trīs mēnešos saistībā ar akcizēto preču nelikumīgas aprites apkarošanu ir veikta 61 pārbaude, tostarp 17 gadījumos izklaides vietās, 12 gadījumos tirdzniecības vietās un pārbaudītas 11 adreses. Kopumā šajos trijos mēnešos ir izņemti 206 litri alkohola bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem un sastādīti 3 adminiatratīvo pārkāpumu protokoli - 2 par nelikumīgu apriti un 1 par iegādāšanos. S.Virse informē, ka kriminālsodu var piemērot tikai par liela apjoma nelegālu alkohola tirdzniecību, taču mazākos apmēros gan tirgotājam, gan pircējam var piemērot tikai administratīvu sodu.
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņo, ka Latvijas iedzīvotāju vidējais mūža ilgums varētu būt pat par 20,8 % lielāks, ja nebūtu alkohola lietošanas radīto slimību. SPKC norāda, ka gandrīz puse (43,7 %) iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem alkoholu mēdz lietot pārmērīgi. Par pārmērīgu un riskantu dzeršanu uzskatāms paradums vienā iedzeršanas reizē patērēt 60 un vairāk gramu absolūtā alkohola, kas atbilst aptuveni 200 gramiem degvīna vai 600 gramiem vīna. Tomēr “točkas” pastāv un ir un būs tie, kuri vēlēsies iegādāties vai nu lētāku alkoholu, kurš ir ievests no Krievijas, vai arī eksperimentēt ar savu veselību un dzert pašmāju brūvējumu – nezināmas izcelsmes alkoholu.

Jau 2018.gadā būs sasniegti labi rezultāti
Kāda jauniete stāsta, ka viņa bijusi līdzi draugiem, kuri kādā no Alūksnes “točkām” netālu no Alūksnes pilsētas sākumskolas iegādājušies kandžu. “Gāju līdzi dažiem puišiem, un šķiet, ka tā bija paštaisīta kandža, kura bija iepildīta šņabja pudelē. Es negribēju to dzert, taču puiši man visu laika spieda to darīt. Lai būtu miers, pieliku dzērienu pie lūpām un pagaršoju. Tas garšoja ļoti slikti, tāpēc to vairs nedzēru,” stāsta jauniete. Puisis no šīs pašas kompānijas stāsta, ka uzzinājis, no kā sastāv alkohols, kurš viņiem notirgots. Tas esot bijis medicīniskais spirts.
Veselības ministrs Guntis Belēvičs šogad prezentēja ilgtermiņa plānu “Vesels! Latvijas veselības platforma 2015 - 2065”. Tas paredz, ka pēc 50 gadiem pietiekamās fiziskās aktivitātēs iesaistīsies nevis 15, bet 80 % iedzīvotāji, toties tabaku, alkoholu vai narkotikas lietos vien 1 %. Rezultātā vidējais mūža ilgums būs 90 gadi. G.Belēvičs norāda, ka pasākumiem paredzēts ievērojams Eiropas Savienības finansējums un jau 2018.gadā būs sasniegti labi rezultāti, kas pārliecinās valdību turpināt programmu. Tiesa, nav minēts, kā tieši šis plāns tiks realizēts.

Piedāvājums būs tikmēr, kamēr būs pieprasījums
Kāds Apes novada iedzīvotājs, kurš vēlējās būt anonīms, atklāj, ka piedāvājums “točkās”, protams, būs tikmēr, kamēr būs pieprasījums. “Apē ir divas vietas, kurās pārdod mājas kārtībā izgatavotu alkoholu. Valsts policija par to ir informēta, un vienā vietā bijuši gan kontrolpirkumi, gan likti arī sodi. Pārējās ir vietas, kur kāds tirgo Krievijā nopirktu alkoholu, bet tas nav tāds rūpals, ar kuru varētu daudz nopelnīt. Cik tad vienā reizē var atvest? Divas pudeles. To grūti nosaukt par rūpalu,” saka vīrietis. Viņš atzīst, ka pats grūtākais, lai notvertu nelegālā alkohola pārdevējus, ir kontrolpirkuma veikšana. Šobrīd tieši tā ir lielākā problēma. “Visiem ir savi klienti, un tas, kurš kādu nodos, tam labi nebūs, jo cietīs jau pārējie. Tas jau nav veikals, kurā var sapucēt astoņpadsmitgadīgu jaunieti un uztaisīt kontrolpirkumu, lai varētu pārdevējai uzlikt lielu sodu. Tas ir daudz vienkāršāk - ja pārdevējs nepārbauda dokumentus, tad ar viņu ir cauri. Tad ir gan vainīgais, gan pierādāms vecums un uzreiz iestājas likumā noteiktās atbildības. Ar “točkām” tā nav. Tās pārsvarā atklāj uz citu pārkāpumu pamata - vai nu notiek kratīšana, vai arī cits kriminālprocess. Ir vajadzīgs pamatojums, bet kā tad to dabūt? Manuprāt, tās visas ir likuma nepilnības,” uzskata Apes novada iedzīvotājs. Viņš uzskata, ka situācija nemainīsies, kamēr vien būs pieprasījums, un piedāvātāji atradīs simts un vienu variantu, kā pārdot nelegālo alkoholu. Tiesa, vīrietis atzīst, ka pozitīvi vērtējams fakts par “točku” skaita samazināšanos. “Apē to ir palicis mazāk nekā iepriekšējos gados. Jāatzīst, ka klienti, kuri izmanto “točku” pakalpojumus, lai nopirktu nenoskaidrotas izcelsmes kandžu, ir degradējusies iedzīvotāju daļa. Ja pensionārs skaita santīmus un izvēlas, kurā veikalā nopirkt lētāku maizīti, tad šeit skaita katru centu alkohola iegādei,” pauž vīrietis.

Meklētu lētākos variantus
Savukārt kāds alūksnietis, kurš arī vēlējās būt anonīms, stāsta, ka pirms aptuveni četriem gadiem “točka” bijusi kādā mājā blakus Alūksnes mūzikas skolai. Tur varēja iegādāties alkoholu, kurš bija vests no Krievijas. “Gāju līdzi draugiem, kuri vēlējās nopirkt alkoholu, jo veikali bija jau ciet. Neuzskatu gan, ka situāciju atrisinātu tas, ka būtu diennakts veikali, kuros varētu iegādāties alkoholu. Tik un tā cilvēki meklētu lētākos variantus. Toreiz iegādājāmies kāda kokteiļa pudeles, kuras bija vestas no Krievijas. Vienmēr jau ir kāds, kurš zina, kur šādu nelegālo alkoholu var iegādāties,” stāsta jaunietis.
Alūksnietis Jānis (vārds mainīts) atklāj, ka šādi gadījumi ir retums un pārsvarā “točkas” tomēr apmeklē cilvēki no tā dēvētā “sociāli problemātiskā” kontingenta. Arī viņš atzīst, ka kontrolpirkumus veikt ir ļoti sarežģīti, jo pārsvarā nelegālā alkohola pārdevēji jau zina savu klientu loku un svešiniekiem neuzticas. “Zinu gadījumus, kad policija ir iesūtījusi kontrolpirkumu veikt kādu “toč­kas” klientu, kuram to liek izdarīt, lai mazinātu sodu par kādu nodarījumu. Bet pat tad viņi ieiet šajā “točkā” un uzreiz atklāj, ka viņus sūtījusi policija. Neviens negrib kādu nodot,” pauž alūksnietis.
Valsts policijas rokas šajā jautājumā ir sasietas likuma vārdā, jo mazāku apmēru “točku” pārdevēji un pircēji var saņemt tikai administratīvo sodu un kriminālsods par šādām darbībām Latvijā netiek piemērots. “Tas nozīmē, ka policija ierodas, uzliek sodu “toč­kai”, bet to jau neaizklapē ciet. Nav tā, ka kādu “točku” var aizsist ar dēļiem un pateikt, ka nu tā ir likvidēta. Tā nevar notikt. Tāpēc tad, kad sods ir nomaksāts, cilvēki turpina pārdot alkoholu un viss. Ir naivi domāt, ka pēc naudassoda uzlikšanas pārstās tirgoties. Ir jau bijis tā, ka policija uzliek sodu vienam, bet mājās dzīvo otrs cilvēks, kurš turpina pārdošanu, un tā viņi mainās,” stāsta Jānis. Viņš zina vairākus cilvēkus, kuriem par nelegāla alkohola tirdzniecību ir likti vairāki sodi, taču šie cilvēki tik un tā turpina tirgot, jo cietumā par to neliek. “No šī cilvēku loka ir grūti arī izrauties. Ja kāds domā pārstāt tirgot nelegālo alkoholu, tad jārēķinās, ka vēl kādu laiku uz mājām nāks visādi cilvēki un turpinās naktīs celt augšā un prasīt alkoholu,” uzsver alūknietis. Dažreiz šādi gadījumi var izvērsties ļoti nelāgi.

Pamatā tomēr ir alkoholisma problēma
Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons uzsver, ka pamatā “točku” problēmai tomēr ir alkoholisma problēma, kura mūsu valstī ir milzīga. “Būtu jādomā par atļauju iegādāties alkoholu no 21 gada vecuma un par to, lai būtu iespēja reģistrēt alkohola pirkumu,” saka A.Tomsons. Piemēram, Amerikā, pērkot alkoholu, ikvienam ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. “Kasē būtu jābūt programmai, kurā var nolasīt, kurš nopircis attiecīgo pudeli. Ja to vēlāk atrod pie kāda mazgadīgā, tad zināms, ko saukt pie atbildības. Mums šādas sistēmas nav un par to ir bijušas tikai sarunas,” stāsta A.Tomsons. Par visiem konstatētajiem nelegālā alkohola tirdzniecības gadījumiem tiek ziņots Valsts policijai, kura tad arī cenšas risināt radušos situāciju. ◆

Kategorijas