Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Grib būtiski palielināt maksu

Līga Vīksna

2015. gada 19. jūnijs 00:00

5

SIA “Rūpe” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegusi ūdenssaimniecības pakalpojumu jaunā tarifa projektu Alūksnei un lielākajai daļai pagastu. Tas paredz iedzīvotājiem būtiski palielināt maksu par ūdeni. 
Paziņojumā par tarifa projektu norādīts, ka jaunais tarifs varētu stāties spēkā jau 1.oktobrī.

Alūksnē – gandrīz uz pusi
Tarifa palielinājums tiek skaidrots ar ūdenssaimniecības nozares apkalpojošo izmaksu palielināšanos. Pašreizējais tarifs Alūksnē ir kopš 2008.gada septembra, bet “Rūpes” kopš 2010.gada pakāpeniski pārņemto atsevišķu Alūksnes novada pagastu ūdensapgādes un kanalizācijas tarifi neatbilstot pašizmaksai un nesedzot pat elektroenerģijas izmaksas. Esot pat pagasti, kur esošais tarifs ir kopš 2002.gada. Jaunais ūdens tarifs bez PVN paredzēts 1,30 eiro, kanalizācijas – 1,19 eiro. Ūdenssaimniecības un kanalizācijas pakalpojumiem piemēro 21 procenta PVN likmi, līdz ar to vēl par piektdaļu dārgāk: par ūdeni 1,57 eiro un par kanalizāciju 1,44 eiro.
Šobrīd Alūksnē ūdens tarifs bez PVN ir 0,84 eiro – dārgāks ūdens kā Alūksnē šobrīd ir tikai Mārkalnē (0,97 eiro). Jaunalūksnē par ūdeni maksā 0,63 eiro, Veclaicenē un Ziemerī – 0,57 eiro, Jaunlaicenē – 0,53 eiro, Mālupē – 0,50 eiro, Alsviķos un Pededzē – 0,36 eiro, Zeltiņos – 0,28 eiro, bet Ilzenē - tikai 0,21 eiro. Savukārt kanalizācijas tarifs bez PVN šobrīd Alūksnē ir 1,10 eiro, Mārkalnē – 0,84 eiro, Mālupē – 0,50 eiro, Pededzē – 0,40 eiro, pārējos pagastos – zem 0,30 eiro, bet, piemēram, Ilzenē – tikai 0,10 eiro.

Solītā vienotā tarifa nebūs
Lai gan iepriekš novada domes vadība uzsvēra, ka novadam būs vienots  ūdensapgādes un kanalizācijas tarifs, šis nebūs tas gadījums. Paredzēts jauno tarifu piemērot tikai tām teritorijām, ko šajā jomā pārvalda SIA “Rūpe” - tā ir Alūksne un 10 pagasti no 15: Alsviķu, Zeltiņu, Ilzenes, Jaunlaicenes, Veclaicenes, Ziemera, Jaunalūksnes, Mālupes, Malienas un Pededzes. Jaunais tarifs neattieksies uz 3 pagastiem, kur par ūdenssaimniecību un kanalizāciju joprojām atbild pašvaldības SIA “Ievedne” - tie ir Jaunanna, Anna un Kalncempji, kā arī Liepna un Maliena, kur pirms vairākiem gadiem ūdenssaimniecības projektus, apgūstot Kohēzijas fonda finansējumu, īstenoja pašas pagasta pārvaldes un joprojām sniedz šo pakalpojumu.
Jāuzsver arī tas, ka šobrīd ne visos pagastos ir īstenoti ūdenssaimniecības projekti, uzlabojot pakalpojuma kvalitāti, bet jaunais tarifs attieksies arī uz šīm teritorijām. “Līdz ar tarifa palielinājumu “Rūpei” vismaz būs līdzekļi, lai arī šajās teritorijās uzlabotu pakalpojuma kvalitāti,” skaidro SIA “Rūpe” valdes loceklis Artis Sviklis.

Jau sen vajadzēja palielināt
A.Sviklis norāda - trīs galvenie iemesli, kādēļ jāpalielina tarifs, ir elektrības un degvielas cenu kāpums, kā arī valstī noteiktās minimālās darba algas palielināšana.
“Ir pagasti, kur ūdens pašizmaksa ir ļoti liela – vairāki eiro par kubikmetru. Ja mēs prasītu patieso maksu, neviens neizmantotu “Rūpes” pakalpojumu. Šādos pagastos jau sen vajadzēja palielināt tarifu – vēl pirms novadu izveides. Nav izprotams, kā šajos pagastos ir dzīvojuši, jo pat elektrības izmaksas nevar nosegt ar ienākumiem no esošā tarifa, nemaz nerunājot par visu pārējo,” saka A.Sviklis. Jautāts, vai ar jauno tarifu šajos pagastos varēs segt pašizmaksu, A.Sviklis norāda, ka šādu informāciju avīzei nesniegšot. “Nav tā, ka Alūksnes iedzīvotāji līdz ar tarifa palielinājumu segs pagastu pašizmaksu ūdens piegādei. Vai daļēji tā būs – tas ir grūts jautājums,” viņš saka. Tarifu varbūt vajadzēja palielināt tikai pagastos, kur pašizmaksa nav atbilstoša ieņēmumiem no iedzīvotāju maksājumiem, nevis Alūksnē, kur ir lielākā patērētāju daļa, taču A.Sviklis saka, ka “tā īsti nav, arī pilsētā ir jāpaaugstina tarifs”.

Var izteikt priekšlikumus
“Latvijas Vēstnesī” paziņojums par SIA “Rūpe” tarifa projektu ir publicēts 12.jūnijā – tas nozīmē, ka 20 dienu laikā jeb līdz 2.jūlijam (ieskaitot) iedzīvotāji, juridiskas personas var iesniegt priekšlikumus un pretenzijas par tarifa projektu rakstveidā vai elektroniski. Tos var iesniegt SIA “Rūpe” (Alūksne, Brūža iela 6, e-pasts: info@rupe.lv) un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (Rīga, Ūnijas iela 45, e-pasts: sprk@sprk.gov.lv). Iepazīties ar tarifa projektā ietverto pieejamo informāciju, sniegt priekšlikumus un ieteikumus ikviens interesents var SIA ”Rūpe” telpās katra mēneša pirmajā pirmdienā no pulksten 13.30 līdz 16.30, iepriekš sazinoties ar A.Svikli (tālruņi: 64381087, 26417304).
“Uzklausīšanas sanāksme Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā “Rūpei” būs jūlija sākumā. Pēc tam trīs mēnešu laikā komisija paziņos savu lēmumu,” saka A.Sviklis. Viņam šobrīd nav atbildes uz jautājumu, kas notiks ar SIA “Rūpe”, ja regulators tomēr neapstiprinās tik krasu tarifa palielinājumu. ◆

Kategorijas