Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Paviljons: ieguvumi un zaudējumi

Mārīte Dzene

2015. gada 19. jūnijs 00:00

7

Aleksandra paviljona atklāšanu Igaunijas – Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007. – 2013.gadam noslēguma pasākumā organizēja šīs programmas apvienotais sekretariāts, nosakot tā norises datumu un laiku – 11.jūnijā pulksten 13.00.
Mārīte Dzene

Saņem balvas divās
nominācijās
„Mums ir liels prieks redzēt, kā tiek atklāti projektos atjaunoti objekti. Pagājušajā gadā bija iespēja viesoties Pavlovskas parkā un tagad – Alūksnes parkā. Salīdzinot var secināt, ka šie parki ir ļoti līdzīgi, turklāt dod to pašu emocionālo sajūtu. Tāpēc alūksnieši var būt priecīgi un lepni, ka te ir tāds parks,” teica programmas sekretariāta vadītāja Unda Ozoliņa.
Viņa informēja, ka Vecgulbenes muižā tika apbalvoti projekti astoņās nominācijās. Alūksnē īstenotais projekts „Divas ainavu  parku pērles Austrumeiropā” tika apbalvots kā labākais divās nominācijās.  „Labākā ainava, labākais objekts” – Aleksandra tējas paviljons - balvu saņēma Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins. Par pozitīvu attieksmi, efektīgu darbu un milzīgu ieguldījumu, lai sasniegtu labākos projekta rezultātus, nominācijā „Labākais projekta vadītājs” balvu pasniedza Ivitai Gustai.

Alūksne kļūst vēl skaistāka
Paldies par restaurācijas projekta izstrādi teica arhitektei Marinai Mihailovai un restauratorei vecmeistarei Inārai Heinrihsonei, bet par tā īstenošanu - a/s „R.A.J.” valdes loceklim Robertam Villeram, restauratoriem Zinaīdai un Gunāram Grīnfeldiem un viņu komandai, kā arī Laimonim Smitam par labiekārtošanas darbu izstrādāšanu. „Kad pirms diviem mēnešiem atbraucām, lai pabeigtu šo projektu, dažbrīd likās, ka tas nebūs iespējams. Taču mēs nepadevāmies. Kas ir paveikts? Paviljona iekšpusē ir pilnībā restaurēti gleznojumi, kuri sākotnēji bija pārklāti ar eļļas krāsu. To mēs noņēmām. Ir atjaunotas iluzorās kasetes jeb kesoni. Ir rekonstruēti ornamentālie glezojumi paviljona ārpusē. Un beidzot paviljons ir ieguvis drapērijas jeb lambrekenus. Alūksne jau tā ir skaisākā pilsēta Latvijā, un ar šo paviljonu tā kļūs vēl skaistāka,” teica G.Grīnfelds.

Projekta autore secina –
varēja labāk
Paviljona atklāšanā vairākkkārt tika uzsvērts, ka tas ir ieguvums Alūksnei. I.Heinrihsone secina, ka kultūras mantojumam tas ir zaudējums. Taču nenoliedzami Alūksnē ir par vienu sakārtotu vietu vairāk. „Par to, protams prieks. Turklāt tā ir specifiska vieta. Tagad galvenais ir ārišķīgais. Uzskatīsim, ka šis ir jauns tējas namiņš retro stilā! Balva par to liecina, ka nav jāievēro Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumi. Arī veikals „Maxima” Zolitūdē bija saņēmis balvu, tikai pēc tam sagāzās,” spriež I.Heinrihsone. Skatoties paviljona atklāšanas fotogrāfijas, viņa secinājusi, ka nav ievērots Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vēstulē minētais norādījums, ka vienai no paviljona plaknēm nenoņem krāsojumu, jo to uzskata par vērtību un saglabā tādu, kāda tā ir. „Skumji, ka dokumentiem, kas tiek kārtoti saistībā ar kultūras mantojumu, nav nekāda spēka. Tos vienkārši ignorē, turklāt to pieļauj Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija,” uzsver I.Heinrihsone. Tagad paviljona restaurācijas projekts ir pēdējais, kurā var uzzināt, kā tējas namiņš izskatījies sākotnēji. „Turpmāk par to varēs uzzināt tikai arhīva materiālos, ja projekts tur nonāks. Pašreizējais izpildījums un krāsojums ir improvizēta rekonstrukcija, miksējot stilus,” vērtē restauratore vecmeistare. ◆

Fakti

Alūksnes novada pašvaldības paveiktais un iegūtais projektā „Divas ainavu parku pērles Austrumeiropā/ Ainavu pērles”.

1. Alūksnes muzejā izstrādātas un ieviestas divas jaunas izglītojošas programmas  „Barona laboratorija” un „Ģērbies kā muižkungs un spēlē kroketu” (tajā izgatavoti tērpi, iegādāts kroketa komplekts un citas programmu īstenošanai nepieciešamas lietas).
2. Iegādāts interaktīvs elektroniskais stends Alūksnes muzejā, kur ir pieejama informācija gan par Alūksni, gan arī par projekta partneri – Pavlovskas muzejrezervātu.
3. Izstrādāts informatīvs maršruts trīs valodās pa Alūksnes muižas parku audio gidu pavadībā.
4. Iegādāti jauni, balti krēsli pasākumu organizēšanai gan pilī, gan parkā.
5. Iegādāta velorikša.
6. Alūksnes pilsēta ir ieguvusi jaunas informatīvās norāžu zīmes.
7. Alūksnes muižas parkā nodrošināta elektroapgāde.
8. Uzstādīta videonovērošanas kamera pie Aleksandra paviljona un tiešsaistes kamera, kas atrodas uz Jaunās pils jumta.
9. Izgatavoti vairāki bukleti un kartes ar informāciju dažādās valodās par Alūksni, Jauno pili un parku, kā arī par novada nozīmīgākajiem tūrisma apskates objektiem, ir tapis arī kopīgs buklets ar Pavlovsku.
10. Izdota grāmata – fotoalbums „Fītinghofu mantojums Alūksnē”.
11. 2013. gadā Alūksnes novada muzeju speciālisti piedalījās četru dienu pieredzes apmaiņas seminārā Pavlovskā, bet 2014. gadā šāds seminārs ar Pavlovskas muzeja speciālistu piedalīšanos notika Alūksnē.
12. 2014. gada pavasarī notika praktiskie semināri par dažādām restaurācijas tēmām, kur katrs interesents varēja iegūt vērtīgu un praktisku informāciju.
13. Projekta gaitā tika organizēta konference par restaurāciju, ko apmeklēja arī skolēni.
14. Ar daļēju programmas finansējumu 2014. gadā tika organizēti Alūksnes muižas parka svētki.
15. Alūksnes Jaunajā pilī tika veikta izpēte un restaurācijas metodikas izstrāde.
16. Restaurēts Jaunās pils priekšnams.
17. Restaurēts Aleksandra paviljons.
18. Labiekārtota Aleksandra paviljonam piegulošā teritorija.

Kategorijas