Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zari atdzimst puķu traukos

Līga Vīksna

2015. gada 19. jūnijs 00:00

538

No pērn rudenī Apes pilsētā nozāģēto bērzu zariem tapuši seši skaisti un daudzfunkcionāli dizaina elementi. Vasarā tos izmantos kā puķu traukus, bet ziemā – kā stilizētas Ziemassvētku eglītes.

Vēlējās radīt kaut ko jaunu
“Esošie dekori savu laiku bija nokalpojuši, vēlējāmies radīt kaut ko jaunu. Apspriedām dažādas idejas, domu par puķu trauku veidošanu izteica tautas nama direktore Ilva Sāre. Īstenojām saviem spēkiem, par minimāliem līdzekļiem gūstot maksimālu efektu. Apes uzņēmējs Nauris Teteris no metāla caurulēm izveidoja karkasu un stiprinājumu, bērza zarus savijām ar stieplēm un nostiprinājām. Vietā, kur stādīt puķes, ielikām lielas plastmasas bļodas ar caurumiem, iebērām zemi. Dekori ir trīs dažādu augstumu,” stāsta Apes novada pašvaldības daiļdārzniece Anita Harju.
Puķu traukos iestādīti plektranti, leduspuķes, sarkanās begonijas, ko izaudzējusi apeniete Baiba Vadone, kā arī Jaunalūksnes stādaudzētavā “Sprogas” izaudzētie puķu stādi. Trīs dekori izvietoti pilsētas centrā, trīs – pie Sociālā dienesta ēkas. Puķu trauki ir daudzfunkcionāli, jo ziemā tos atbrīvos no stiprinājuma, apgriezīs otrādi un veidos stilizētas Ziemassvētku eglītes, rotājot ar elektrisko lampiņu virtenēm. “Ceram, ka jaunie vides elementi iedzīvotājiem un viesiem patiks, ka tie netiks postīti,” saka A.Harju.

Dāvanā – tulpju sīpoli
Šopavasar papildināti stādījumi arī puķu dobē pie administratīvās ēkas un skvērā. “Pirms nedēļas saņēmām ļoti daudz baltu un sarkanu tulpju sīpolu kā Nīderlandes vēstniecības Latvijā dāvinājumu. Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas ir liela tulpju dobe, kurai sīpolus dāvināja vēstniecība. Šopavasar tulpes tika raktas ārā un arī mums bija iespēja saņemt tulpju sīpolus. Tagad tie jāžāvē, lai rudenī varētu iestādīt kopējas akcijas laikā. Tā kā sīpolu ir ļoti daudz, pietiks arī citām novada pašvaldības iestādēm. Paldies uzņēmējam Mairim Levanam, kurš sīpolus atgādāja uz Api!” saka A.Harju. ◆

Kategorijas