Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nāk ar savu tautas tērpu

Diāna Lozko

2015. gada 26. jūnijs 00:00

670

Linda Miķelsone ir 19 gadus veca alūksniete, kura trīs gadus šuvusi sev pilnībā nokomplektētu Alūksnes novada tautas tērpu. Linda šogad piedalīsies arī Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.
Iniciatīvu veidot pašai savu tautas tērpu Lindai ieteica ģimnāzijas mājturības skolotāja Antra Strazda. “Devīto klasi beidzot, viņa man piedāvāja nevis rakstīt zinātniski pētniecisko darbu, bet praktiski veidot tautas tērpu. Protams, piekritu, jo kuram gan bērnam nav slinkuma rakstīt lappušu kalnus. Sākumā, protams, bija grūti. 10.klasē sāku taisīt tērpu un viss sākās ar vainagu,” stāsta Linda.
Viņas veidotais tautas tērps sastāv no pērlēm izšūta vainaga, adītām kokvilnas diega mežģīņu zeķēm, linu krekla, svārkiem un žaketes. Svārkus Linda auda visu 12.klases pirmo semestri. “Skolā mums ir stelles, gāju pēc stundām aust. Esmu atbrīvota no sporta, jo 10.klasē, spēlējot futbolu, saplēsu krusteniskās saites labajam ceļgalam. Tā nu arī šajās stundās varēju aust. Lai arī daudzi iedomājas, ka svārki varētu būt grūtāk tapuši, patiesībā visgrūtāk gāja ar kreklu,” stāsta Linda. Pagājušā gada februārī un maijā viņai bija divas nopietnas ceļgala operācijas, tāpēc aušana ar stellēm bijusi gan grūta un izaicinoša, gan arī sava veida fizioterapija. “Stellēm ir četri pedāļi. Sāku aust septembrī, kad ceļgals bija vēl jāieloka, un tas bija liels izaicinājums,” stāsta Linda.
Šogad Linda teicami pabeigusi Alūksnes Ernsta Glika Valsts ģimnāzjas 12.b klasi. Nu viņa plāno studēt starpkultūru sakarus starp Latviju un Spāniju Latvijas Kultūras akadēmijā. “Kādu laiku Alūksnē uzturējās brīvprātīgā Karmena no Dominikānas. Trīs mēnešus kopā ar viņu mācījos spāņu valodu un iemīlējos gan valodā, gan kultūrā,” stāsta jauniete. Linda ir arī aizrāvusies ar literatūru angļu valodā. “Gatavojoties angļu valodas eksāmenam, sāku lasīt grāmatas angļu valodā. Tagad nevaru pārstāt. Ja ieraugu, ka angļu valodā grāmata maksā 4 eiro, bet tā pati grāmata latviešu valodā 20 eiro, tad man neceļas pat rokas lasīt grāmatu latviešu valodā. Nākamo lasīšu Mārgaretas Tečeres biogrāfiju. Tā ir sieviete, kuru es apbrīnoju!” pauž Linda.
Ar rokdarbiem nodarbojas gan Lindas vecvecmamma, gan arī mamma. “Mājās ir daudz vecvecmammas austo galdautu, lina segu un izšūto dvieļu. Es izaugu, cilājot puķaini izšūtos dvieļus, un zināju, ka es arī kādreiz tā iemācīšos,” stāsta Linda. Viņa pati sev šuvusi gan kleitas, gan dažādus krekliņus. Arī savam izlaidumam viņa domājusi pati uzšūt kleitu, taču atradusi veikalā kaut ko līdzīgu un to pāršuvusi.
Divas reizes Linda piedalījusies dziesmu un deju svētkos ar Alūksnes Bērnu un jauniešu centra deju kolektīvu “Enku-drenku”, taču šogad viņa pirmo reiz piedalīsies ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jaukto kori. Lindai nepatīk lielo pilsētu burzma, bet Dziesmu un deju svētkos esot citādāk - rodas kopības sajūta, kurā cilvēki atšķirībā no ikdienas atveras.

Kategorijas