Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pašam savs!

Līga Vīksna

2015. gada 26. jūnijs 00:00

6086

Jānis Zeltiņš: “Galdniekiem Alūksnes novadā darba pietiek un pietiks vienmēr.”

Galdnieks Jānis Zeltiņš no Malienas līdz ar šo gadu plašāk attīsta savu galdniecību – veic ne tikai individuālos pasūtījumus, bet arī veiksmīgi startē dažādos iepirkumos lielāka apjoma darbu veikšanai. Viņš atzīst – grūdiens darbības paplašināšanai bija Alūksnes novada domes piešķirtais līdzfinansējums jaunajiem uzņēmējiem.
Šogad aprit desmit gadi, kopš J.Zeltiņš koku neizlaiž no rokām. Savulaik absolvējis Balvu amatniecības vidusskolu, iegūstot zeļļa grādu galdnieka profesijā. Darbnīcu iekārtojis vecāku saimniecībā Malienas pagasta “Ziemeļos” - darbnīcas telpas drīzumā iecerēts paplašināt.

Saņem pašvaldības atbalstu
J.Zeltiņš ir viens no jaunajiem uzņēmējiem - jauniešiem, ar kuriem Alūksnes novada dome pērn decembrī noslēdza līgumu par līdzfinansējuma piešķiršanu biznesa ideju īstenošanai.
J.Zeltiņš no pašvaldības saņēma 2850 eiro galdniecības pakalpojumu sniegšanas projektam, lai varētu izgatavot masīvkoka mēbeles un koka kublus, iegādātos nepieciešamās iekārtas. Šopavasar tas arī jau izdarīts, nopērkot formātzāģi, virsēveli kopā ar biezumēveli, skaidu nosūcēju. “Šos instrumentus vajadzēja, lai darbs būtu precīzāks un kvalitatīvāks. Patīkami, ka pašvaldība atbalsta jaunos uzņēmējus, jo, arī sākot ar mazumiņu, var attīstīties. Galdniecībā iekārtu nekad nav par daudz, tādēļ, ja būs iespēja, nākotnē izmantošu arī Eiropas fondu finansējumu, lai papildinātu instrumentu klāstu,” saka J.Zeltiņš.

Ir savs mikrouzņēmums
Ikdienā J.Zeltiņš strādā Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” par saimnieku, taču atzīst, ka darbošanās ar koku ļoti patīk kopš bērnības.
“Varbūt interese par amatniecību ir no vectēviem, jo viens bija galdnieks, otrs – kalējs. Diemžēl nepiedzīvoju iespēju vērot, kā vectēvs darbojas ar koku, bet savā darbā izmantoju arī instrumentus, ar ko viņš savulaik strādāja – zāģīšus, ēvelītes un citus. Jau mācoties vidusskolā, pa vasarām īstenoju nelielus pasūtījumus, piemēram, māju norāžu izgatavošanā. Līdz šim esmu veidojis kumodes, kāpnes iekštelpām, grāmatu plauktus un citu. Kāpņu izgatavošana iekštelpām šobrīd ir ļoti pieprasīta. Darbība notika arī līdz šim, īstenojot dažādus individuālus pasūtījumus, bet, nopērkot jaunās iekārtas, varēšu beidzot iet pasaulē un sevi parādīt. Pērn decembrī reģistrēju arī savu mikrouzņēmumu “JZ galdniecība”,” stāsta J.Zeltiņš.

Nākotnes ieceres – pirts aprīkojums
J.Zeltiņš galvenokārt strādā ar egles un priedes koksni, ko iepērk kaltētu, bet neapzāģētu no Jāņa Bukāna Jaunannā. Līdz ar šo gadu un sava uzņēmuma reģistrēšanu sācis piedalīties arī dažādos izsludinātajos iepirkumos. Jau īstenoti pasūtījumi Malienas pamatskolai, Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādei “Sprīdītis”, ir arī citas ieceres. “Patīkami, ka darbība attīstās, pasūtījumu un darba kļūst vairāk. Galdniekiem Alūksnes novadā darba pietiek un pietiks vienmēr, turklāt katram ir sava klientūra. Veidoju dabas formu masīvkoka mēbeles, kurās dabas forma nav tik izteikta kā, piemēram, Harija Stradiņa mēbelēm, bet tiek saglabāta un apstrādāta,” saka J.Zeltiņš.
Nākotnē viņš iecerējis ražot arī pirts aprīkojumu – pirmais pasūtījums jau esot. Nesen pabeigts darbs pie īpaša grāmatu plaukta koka silueta veidā Malienas pamatskolas vajadzībām. Lai radītajiem darbiem piešķirtu odziņu, gravēšanas darbos viņš sadarbojas ar Artūru Molleru.

Kategorijas