Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pēc velorikšas jau ir pieprasījums

Līga Vīksna

2015. gada 26. jūnijs 00:00

4524

Brauciens pa Alūksnes muižas parku - 15 eiro

Daudzi alūksnieši izrāda interesi par Alūksnes muzeja jauninājumu – velorikšu, ko pirmo reizi prezentēja jūnija vidū, kad pēc restaurācijas atklāja Aleksandra paviljonu. Šobrīd jau ir zināma velorikšas izmantošanas kārtība un izmaksas – vienas stundas brauciens maksās 15 eiro.
Velorikša tika iegādāta Alūksnes novada domes īstenotā projekta “Divas ainavu parku pērles Austrumeiropā/Ainavu pērles” Igaunijas – Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmā 2007. līdz 2013.gadam. Velorikšas iegāde ar PVN izmaksāja 7381 eiro. Aprīlī noslēdzās Alūksnes novada domes atkārtoti izsludinātais iepirkums velorikšas iegādei, jo pirmajā nepieteicās neviens pretendents. Otrajā pieteicās viens pretendents – SIA “Pie Zvejnieka” no Alūksnes. Velorikšas dzinējs ir kombinēts – pedāļi plus elektromotors, bez vadītāja vietas tajā ir vēl trīs sēdvietas, virs kurām ir arī jumtiņš. Kravnesība – līdz 380 kilogramiem, pašmasa – līdz 125 kilogramiem.

Brauciens iepriekš jāpiesaka
Alūksnes novada domes jūnija finanšu komitejas sēdē apstiprināja velorikšas izmantošanas cenu – tā noteikta 15 eiro par stundas braucienu. Alūksnes muzeja direktore Ilze Lipstoka norāda – velorikša muzeja rīcībā ir tikai divas nedēļas. “Šobrīd ar velorikšu interesentus pārvadās Alūksnes muzeja saimnieks Uldis Jaunzems, kuram tas šobrīd ir iekļauts darba pienākumos. Velorikšu varēs izmantot pēc iepriekšēja pieteikuma, saskaņojot to ar Alūksnes muzeju. Maršruts ir izstrādāts un vīsies pa Alūksnes muižas parku. Jau izjūtam pieprasījumu pēc velorikšas, tādēļ jaunajam Alūksnes muzeja maksas pakalpojumam nepieciešama cena. To noteicām 15 eiro par stundas braucienu. Salīdzinoši Igaunijā stundas brauciens ar velorikšu ir 25 eiro,” stāsta I.Lipstoka.
Finanšu komitejā deputāti rosināja, ka velorikšas maršruts varētu vīties arī citur, piemēram, uz Pilssalu. Muzeja direktore I.Lipstoka atzīst – par maršruta paplašināšanu var domāt nākamgad, kad būs izvērtēts, kā veicies pirmajā sezonā, turklāt tad būšot jāmeklē cilvēks, kurš gatavs vadīt velorikšu, jo muzeja saimnieks visus darbus nevarēšot apvienot. “Šobrīd mums budžetā nav līdzekļu, lai algotu velorikšas vadītāju,” saka I.Lipstoka.

Velorikša – tēla veidošanai
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers pauda viedokli, ka velorikša Alūksnei esot veiksmīgs tūrisma produkts. “Mums vajag jauno piedāvājumu vairāk popularizēt. Uzskatu, ka nākotnē Alūksnei vajadzētu nopirkt vēl divas velorikšas, lai veidotu Alūksnes tēlu, popularizētu tūrismu. Alūksnes novada domei pašai ar to gan nevajadzētu nodarboties, bet runāt ar biedrībām, uzņēmējiem, kuri ir gatavi to uzņemties un turpināt. Manuprāt, velorikša ir labs pārvietošanās līdzeklis gan Alūksnes muižas parkā, gan citviet pilsētā. Mēs velorikšu neslēpjam – tā ikdienā stāvēs pie Alūksnes muzeja durvīm, lai cilvēki redz un izmanto. Pie muzeja un tūrisma centra jāizvieto šā pakalpojuma izmaksas, lai mēs saprastu, vai cilvēkiem par to ir interese,” domā Dz.Adlers. Deputāte Jana Zilkalne rosināja šobrīd vēl nesteigties ar vairāku velorikšu iegādi, bet izvērtēt, kāds pieprasījums un ieņēmumi būs no pirmās velorikšas izmantošanas, un tad pieņemt turpmākus lēmumus.
Velorikšas izmantošanas cena tika apstiprināta jūnija domes sēdē.

Kategorijas