Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vienmēr ceļa jūtīs

Diāna Lozko

2015. gada 3. jūlijs 00:00

1173

Apenietis Andris Cekulis pēc profesijas ir amatnieks, kurš jau vairākus gadus aizrāvies ar tūrisma ralliju. Tajā viņš iesaista gan ģimeni, gan draugus. Maijā Gulbenes tūrisma rallijā “Gulbja ligzdu meklējot 2” viņa ekipāža ieguva 3.vietu - tā bija pirmā reize, kad A.Cekulis stājies uz goda pjedestāla.
A.Cekulis ieguvis koka karkasu amatniecības meistara diplomu un strādā par būvnieku Apes novada pašvaldībā. Viņš palīdz labot un iekārtot pašvaldības pārvaldībā esošajā īpašumā gan soliņus, gan slīdkalniņus un citus objektus. Ar koka karkasu rekonstrukciju viņš darbojas jau kopš 1992.gada. “Sākumā gāju vairāk uz celtniecību, taču mani vienmēr interesējusi šī lieta. Stāsta, ka es jau bērnībā, kad pie mājas tika celta saimniecības ēka, esmu bāzis degunu ne tur, kur vajadzējis. Jau pēc 8.klases pabeigšanas aizgāju mācīties uz celtniekiem,” stāsta A.Cekulis. Lai arī viņš darbojas ar koku, koka skulptūras viņš neveido un teic, ka tā ir lieta, kurai jāpaliek koktēlnieku ziņā.
Par tūrisma rallijiem A.Cekulis uzzinājis internetā, un nu jau trešo gadu viņš aktīvi ar to ir aizrāvies. Kopā ar sievu un draugiem tiek atrasti jauni maršruti un izplānots, kuri braucēji dosies tūrisma rallijā. “Biju agrāk dzirdējis par auto-fotoorientēšanos. Meklējot par to informāciju, atradu arī kaut ko par tūrisma rallijiem. Tā nu mani tas ieinteresēja. Tūrisma rallijā katra ekipāža dabū savu “leģendu”, pēc kuras arī jāvadās. Rindas kārtībā tiek piedāvāts apskatīt dažādus tūrisma objektus un saimniecības. Tūrisma rallijs notiek vienu dienu, un šajā dienā ir jāapbraukā līdz pat 30 objektiem un kopumā aptuveni tiek nobraukti 300 kilometri,” stāsta A.Cekulis.

Patīkami uzzināt par interesantām vietām blakus
Pirmais tūrisma rallijs, kurā Andris Cekulis piedalījās, notika ziemā, un tā posms bija no Siguldas uz Madonu. A.Cekuli tūrisma rallijā saista azarts un iespēja apskatīt Latviju. “Ir bieži būts Gulbenē, bet tūrisma rallija laikā var arī apskatīt kādu saimniecību, par kuru neesi zinājis. Tā ir iespēja uzzināt kaut ko jaunu. Tā, piemēram, nezināju, ka Lizumā ir slēpju muzejs,” stāsta A.Cekulis un atzīst, ka ir patīkami uzzināt par tik daudzām interesantām vietām, kuras atrodas pavisam netālu. Viens no lielākajiem rallijiem, kurā viņš piedalījies, bija Lejaskurzemes rallijs. Tajā esot piedalījušās aptuveni 350 ekipāžas.
Jūnija sākumā A.Cekulis piedalījās arī Amatas tūrisma rallijā “Amatas loki”, kurā varēja apmeklēt tūrisma objektus Amatas novadā. Amatas tūrisma rallijā viņš piedalījās divatā ar sievu Lailu, jo pārējie līdzbraucēji bijuši aizņemti. No 98 ekipāžām A.Cekulis ar sievu ierindojās 57.vietā. Viņš atzīst, ka sacensības nebūt nav bijušas vieglas, jo komandai nav viedtālruņa, taču bez tā vai portatīvā datora ralliju izbraukt ir jūtami grūtāk. “Daži dalībnieki bija zvanījuši arī uz 1188, lai kaut ko uzzinātu, un tas nav pret rallija noteikumiem,” stāsta A.Cekulis. Viņš uzsver, ka Amatas tūrisma  rallijs bijis ļoti interesants, jo pirms tam viņš esot bijis tikai Zvārtes iezī un visi pārējie apskates objekti bijuši kas gluži jauns.

Apņēmību braukt lielus attālumus uztur azarts
Augustā A.Cekulis dosies uz Liepājas tūrisma ralliju. Brauciens būs grūts, jo, lai nokļūtu līdz rallija startam vien, ir jāršķērso visa Latvija. Apņēmību braukt tik lielu attālumu uztur azarts un patīkamā izklaide. Tā ir arī iespēja iepazīt citus tūrisma rallija piekritējus, un nereti rodas arī kāds pārsteigums.
“Bijām Siguldas tūrisma rallijā, un tur satikām kādu dalībnieku arī no Apes. Pat nezināju, ka arī viņš piedalās šajos tūrisma rallijos,” atceras A.Cekulis. Kā vēl vienu no tūrisma ralliju pozitīvajiem iemesliem viņš min iespēju ceļot šeit pat pa Latviju, nevis doties dārgos izbraucienos uz ārzemēm. “Var jau arī braukt pa pašu veidotiem maršrutiem, taču tūrisma rallijs piedāvā interesantas apskates vietas un šie objekti vienmēr mainās. Katrā vietā ir kaut kas interesants,” teic A.Cekulis.
Viņš neatminas, ka Alūksnes vai Apes novados būtu noticis tūrisma rallijs, bet atzīst, ka labprāt tādā piedalītos. Tā būtu laba reklāma arī novadiem un to saimniecībām. Tiesa, kā grūtāko tūrisma rallijā viņš min steigu, tāpēc ne vienmēr var izbraukt visus piedāvātos objektus. “Dažreiz mēs kaut kur aizkavējamies vai nu tāpēc, ka kādā vietā jāveic garāks uzdevums, vai arī tāpēc, ka objekts ir ļoti interesants. Ir bijis tā, ka komandu ir vairāk nekā 200, bet kādā no apskates objektiem uzdevumā no koka bluķīša jānogriež puskilogramu liela malkas pagalīte. Pieejami divi zāģīši, un tad pārējiem ir jāgaida garā rindā,” stāsta A.Cekulis. Viņš saka, ka par pirmajām vietām nesapņo, bet noteikti turpinās piedalīties tūrisma rallijos sev un tuviniekiem par prieku.

Kategorijas